Home Economie Unizo en VDAB Oost-Vlaanderen in koor: “Technische vaardigheden en opleidingen op de werkvloer kunnen de economie weer opkrikken”
Economie - april 8, 2021

Unizo en VDAB Oost-Vlaanderen in koor: “Technische vaardigheden en opleidingen op de werkvloer kunnen de economie weer opkrikken”

Unizo en VDAB Oost-Vlaanderen in koor: “Technische vaardigheden en opleidingen op de werkvloer kunnen de economie weer opkrikken”

Naast de bouwsector is in onze provincie ook de haven in Gent een stabiele werkgever, maar in veel andere sectoren zijn de gevolgen van de coronacrisis sterk voelbaar. Dan gaat het over horeca en toerisme, sommige industriële bedrijven, een deel van de klein- en groothandel, en de professionele schoonmaak (omdat veel kantoren dicht zijn). Jos Vermeiren van Unizo Oost-Vlaanderen: “dat zijn de sectoren die werknemers op technische werkloosheid zetten en geen interimkrachten aannemen. Momenteel zijn er 43.000 werkzoekenden in Oost-Vlaanderen. Dat is een stijging van ruim 3 procent in een jaar tijd. Maar bedrijven die volop inzetten op opleidingen op de werkvloer doen het opvallend beter, die zullen makkelijker uit de crisis komen. We denken ook dat de economie wel eens heel snel weer zou kunnen aantrekken, want er zijn nog altijd veel knelpuntberoepen.” Mensen die aan machines kunnen werken, of  technische en computervaardigheden hebben, zouden heel snel een job kunnen vinden. Jos Vermeiren, Unizo Oost-Vlaanderen Mensen met een technisch profiel zijn fel gegeerd op de arbeidsmarkt, zo weten de VDAB en Unizo. “Het gaat dan om mensen die zich hebben omgeschoold en nu vaardigheden hebben om met machines of computers te werken. Maar ook jongeren die een STEM-opleding volgden (Science-Technology-Engineering-Mathematics). We merken zelfs nu dat zulke profielen nog altijd veel gevraagd worden, en dat zal ook zo blijven. Daarom is het belangrijk dat mensen zich blijven bijscholen. Maar het is even belangrijk dat werkgevers opleidingen op de werkvloer voorzien voor dat soort profielen. Dat zijn zaken die in de toekomst nog belangrijker zullen worden om die mensen in de toekomst te gaan inzetten.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *