Home Buitenland Schrijver Tom Lanoye over brand Zuid-Afrika: “Dochter van mijn poetsvrouw ’s nachts gevlucht met alleen smartphone en kleren die ze aanhad”
Buitenland - april 19, 2021

Schrijver Tom Lanoye over brand Zuid-Afrika: “Dochter van mijn poetsvrouw ’s nachts gevlucht met alleen smartphone en kleren die ze aanhad”

Schrijver Tom Lanoye over brand Zuid-Afrika: “Dochter van mijn poetsvrouw ’s nachts gevlucht met alleen smartphone en kleren die ze aanhad”

Afgelopen weekend brak er brand uit op de flanken van de Tafelberg in Zuid-Afrika. Vermoedelijk is die ontstaan door een slecht gedoofd vuur van een dakloze in een van de vele kampen op de heuvels. De hittegolf en felle winden maken blussen extra moeilijk. “Het is onwaarschijnlijk dat daar nu een hittegolf is met temperaturen tot 36 graden, want het is er herfst. Branden gebeuren wel vaker maar op deze schaal en zo laat op het jaar, dat is erg verontrustend”, zegt Lanoye, die een huis heeft in de buurt. Duizenden waardevolle boeken en manuscripten zijn voor altijd verloren Auteur Tom Lanoye AFP or licensors Afrika Tafelberg in Zuid-Afrika staat in brand, felle wind bemoeilijkt werk brandweer Update 17:10 “Gelukkig zijn er (voorlopig) nog geen zwaargewonden gevallen. Maar de prachtige universiteitsbibliotheek is afgebrand. Duizenden historische boeken en manuscripten konden niet gered worden. De universiteit zelf zal wel weer opgebouwd kunnen worden door kapitaalkrachtige sponsors, maar die manuscripten zijn niet gedigitaliseerd en zullen vermoedelijk niet hersteld kunnen worden. Ze zijn voor altijd verloren”, zegt een duidelijk aangedane Tom Lanoye op Radio 2 Antwerpen. Tom Lanoye zit momenteel in Antwerpen terwijl de branden nog volop woeden in Zuid-Afrika.” We zijn nog maar drie weken terug. Ons huis is gespaard gebleven, maar de dochter van de vrouw die ons al 20 jaar in het huishouden helpt, studeert aan de universiteit van Kaapstad. Ze moest midden in de nacht gaan lopen met enkel haar smartphone en de kleren die ze aanhad.” Tom Lanoye is duidelijk onder de indruk maar dankbaar dat iedereen ongedeerd bleef. “Wanneer we teruggaan is nog niet duidelijk, ook met corona nu is de situatie erg onduidelijk.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *