Home Binnenland Nutsbedrijven graven voor 6e keer tuin in Berchem open: “Ze kiezen altijd de mijne, andere in straat zijn te verhard”
Binnenland - april 2, 2021

Nutsbedrijven graven voor 6e keer tuin in Berchem open: “Ze kiezen altijd de mijne, andere in straat zijn te verhard”

Nutsbedrijven graven voor 6e keer tuin in Berchem open: “Ze kiezen altijd de mijne, andere in straat zijn te verhard”

Het gevelrecht staat toe dat telecom- en andere nutsbedrijven hun netwerk mogen aanleggen op gevels die grenzen aan de openbare weg. Ze mogen zelfs werken uitvoeren op privégrond als dat nodig is. “Vandaag komt er opnieuw een werkploeg langs. Zij gaan mijn tuin waarschijnlijk voor de 6e keer in 20 jaar overhoop graven. Ergens moet het ophouden”, zegt Peter Overbeeke. Peter probeerde al talloze keren contact op te nemen met de bedrijven, maar tevergeefs: “Ik heb mailtjes gestuurd naar alle providers, maar ik krijg geen antwoord. Het zijn telkens andere afzenders of andere contactpersonen. Zij hebben het gevelrecht en het lijkt alsof ik er niets aan kan doen. Ik laat het nu maar gewoon over me heen gaan.” Beluister hier het verhaal van Peter (en lees eronder voort):  Tuin in Berchem al voor de 6e keer omgegraven door telecombedrijven Een van de bedrijven had mijn riolering geraakt. De herstelling heb ik zelf moeten betalen. Peter Overbeeke Ondertussen ligt de tuin van Peter vol kabels en leidingen. “Er is een risico dat er bij nieuwe graafwerken leidingen of kabels geraakt gaan worden”, legt Peter uit. “Zo hebben ze eens mijn waterleiding geraakt. Ik wist niet wie de graafwerken had uitgevoerd. Na een half jaar kwam ik te weten welk bedrijf er was langsgeweest, maar toen was de bezwaartermijn al verstreken. Ik heb de herstellingen dan zelf moeten betalen.”  Graafvriendelijke tuin Volgens Peter kiezen de bedrijven zijn tuin, omdat die het meest “graafvriendelijk” is. “Veel buren hebben een verharde tuin, terwijl ik vooral gras heb. En dat zorgt er blijkbaar voor dat de bedrijven liever in mijn tuin komen graven. Er zijn wel regels dat elke tuin voor 50 procent waterdoorlatend moet zijn, maar dat is niet bij iedereen het geval”, zegt hij.  Peter heeft ondertussen amper nog planten in zijn tuin staan. “Mijn tuin is afschuwelijk. Het is een complete ramp. Ik heb onlangs nog opnieuw gras gezaaid en de tuin bemest, maar vandaag stonden ze opnieuw voor de deur”, klinkt het. Dan kom ik thuis en is er in mijn tuin gegraven. Dat is al twee keer gebeurd. Ik weet niet meer wat doen. Peter Overbeeke “Het gaat ook vooral over de manier waarop het telkens gebeurt”, gaat Peter verder. “Dan kom ik thuis en zie ik dat er in mijn tuin gegraven is. Dat is nu al twee keer gebeurd. Ik heb dan geen idee wie dat gedaan heeft of waarom. Ik weet niet meer wat ik moet doen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *