Home Binnenland Doorgeven gegevens testcentrum op de luchthaven stokt, lokale politie: “Bij helft van controles lijken mensen toch getest”
Binnenland - mei 12, 2021

Doorgeven gegevens testcentrum op de luchthaven stokt, lokale politie: “Bij helft van controles lijken mensen toch getest”

Doorgeven gegevens testcentrum op de luchthaven stokt, lokale politie: “Bij helft van controles lijken mensen toch getest”

Wie terugkomt uit een rode zone moet zich laten testen op dag 1 en dag 7, en moet ook in quarantaine. Wie met het vliegtuig komt, kan zich meteen laten testen in de luchthaven. Maar daar lijkt nu iets te stokken met het doorgeven van gegevens in de database waardoor de politie terugkeerders gaat controleren – in de veronderstelling dat ze geen test ondergingen – om vast te stellen dat ze dan toch een test hadden laten afnemen. 50 procent foute gegevens is ook 50 procent onnodig politiewerk Nicolas Paelinck, vaste commissie van lokale politiezones “We hebben het probleem vorige week doorgegeven na klachten van lokale zones dat in 50 procent van die controles, de mensen toch een test hadden laten doen”, zegt Nicolas Paelinck van de vaste commissie van lokale politiezones in “De ochtend” op Radio 1. “Er is ons beloofd dat er aan gewerkt zal worden.” Jasper Jacobs Probleem met database van testcentrum op luchthaven zorgt voor onnodig politiewerk En het probleem heeft wel degelijk gevolgen. “Als de gegevens niet worden doorgegeven, dan val je mensen lastig die niets fout deden. En als 50 procent van de gegevens niet klopt, dan zit je ook met 50 procent onnodig politiewerk”, aldus Paelinck. Controles En onnodig werk, kan de politie missen als kiespijn. De politie heeft haar handen vol met controles op testing en quarantaine. “We doen zo’n 3300 controles per dag, ter plekke of telefonisch (…) Binnenkort komen er met de versoepelingen ook weer evenementen bij, dan moeten we onze aandacht weer een stuk gaan verleggen”, aldus Paelinck. Hij wil graag een strengere quarantaine voor reizigers uit risicogebieden zoals India. “Als je de mensen oplegt dat ze hun huis niet uitmogen, is het ook makkelijker te controleren. Als we aanbellen, en ze zijn niet thuis, zijn ze in fout.” We vallen mensen lastig die niets fout deden Nicolas Paelinck, vaste commissie van lokale politiezones Volgens Paelinck verloopt de controle van reizigers (met name op het invullen van het Passagier Lokalisatie Formulier, dat je verplicht moet invullen na meer dan 48 uur in het buitenland) via de stations en luchthavens vlot. Via de weg gaat het iets moeilijker. “Dat blijft een pijnpunt, je kan langs overal ons land binnenrijden, we zijn ook een echt transportland met veel verkeer”, aldus Paelinck.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *