Home Binnenland Brussels bedrijf wil zelf eetbare krekels kweken: “Niemand at 30 jaar geleden sushi, nu wel, zelfde verhaal met krekels” 
Binnenland - april 30, 2021

Brussels bedrijf wil zelf eetbare krekels kweken: “Niemand at 30 jaar geleden sushi, nu wel, zelfde verhaal met krekels” 

Brussels bedrijf wil zelf eetbare krekels kweken: “Niemand at 30 jaar geleden sushi, nu wel, zelfde verhaal met krekels” 

Insecten en vooral krekels zouden op termijn een belangrijke rol kunnen gaan spelen in onze voedselvoorziening. Krekels bevatten veel eiwitten en de kweek ervan belast het milieu veel minder dan de klassieke veeteelt. Ook de Europese Unie is zich hiervan bewust en geeft nu aan 15 bedrijven, die hiermee bezig zijn, financiële steun. Daartussen één Belgisch bedrijf, Kriket, dat voedingsrepen maakt met krekels die uit Nederland geïmporteerd worden.  Krekels zijn als varkens Door de Europese steun dat Kriket nu krijgt, hoop het bedrijf zelf krekels te kunnen kweken. Want dat zou een win-winsituatie kunnen opleveren, zegt Van Meervenne: “We willen echt met Belgische krekels werken. En we hopen dan ook zelf krekels te kunnen kweken uit rest- of afvalstromen van de voedingsindustrie. Je moet weten dat een krekel eigenlijk een beetje als een varken is, heel flexibel en kan alles eten. Dus willen we uittesten of we krekels kunnen kweken op basis van afval. Wat dus zou betekenen dat we geen eten moeten importeren voor de krekels en tegelijkertijd kunnen we op deze manier de voedselverspilling tegengaan. En ontzettend lekkere krekels kweken.”  Er is zeker een publiek voor producten met insecten zoals krekels Michiel Van Meervenne, Kriket Het eten van insecten is alvast aan een opmars bezig. “We zijn nu drie jaar bezig en we merken echt wel dat er een publiek is voor het eten van onze voedingsrepen op basis van krekels”, zegt Van Meervenne. “Al weten we natuurlijk dat niet iedereen hier onmiddellijk zal opspringen. Ook niet iedereen sprong 30 geleden op sushi, niet iedereen wou rauwe vis eten verpakt in zeewier. Maar kijk nu, het ligt overal in de supermarkt en dat verwacht ik eigenlijk ook met voeding op basis van insecten.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *