NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Games Reviews , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Oorlog in Oekraïne Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Video Podcast Weer Economie Klimaat Wonen Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Arnhem Breda Den Bosch Den Haag Ede Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Nijmegen Rotterdam Tilburg Utrecht Zeeland Zwolle Over NU.nl NUfolder NUshop Tickets , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Woensdag 29 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , Waarom veel Amerikaanse vrouwen hun menstruatieapps verwijderen 29 juni 2022 05:30 29-06-22 05:30 Laatste update: 36 minuten geleden Update: 36 minuten geleden 0 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , Veel Amerikaanse vrouwen verwijderen hun menstruatieapps. Nu het landelijk recht op abortus is afgeschaft, zijn ze bang dat privégegevens van de apps als strafrechtelijk bewijs kunnen dienen. Menstruatieapps zijn apps waarmee vrouwen hun cyclus kunnen bijhouden. Zo krijgen ze een beter inzicht in wanneer ze vruchtbaar zijn of ongesteld moeten worden. Vaak is het ook mogelijk om symptomen bij te houden. Daardoor krijgen vrouwen beter inzicht in de samenhang tussen hun cyclus en bepaalde klachten.Nu het hooggerechtshof van de Verenigde Staten het landelijk recht op abortus heeft afgeschaft, verwijderen veel vrouwen de menstruatieapps. Door het vonnis mogen staten nu zelf bepalen of ze abortus toestaan of niet. Ongeveer twintig staten zouden een abortusverbod overwegen. Zie ook: Geen recht meer op abortus: hoe kon het zover komen in de VS? Bewijsmateriaal in rechtszaken De vrouwen vrezen dat de menstruatieapps kunnen worden gebruikt als bewijsmateriaal in rechtszaken. Deze apps verzamelen namelijk veel persoonlijke gegevens, zoals locatiegegevens. Ook kunnen ze bijvoorbeeld prijsgeven wanneer iemand zwanger is, of zwanger is geweest.Zo ligt de menstruatieapp Flo al langer onder een vergrootglas bij de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC). The Wall Street Journal onthulde in 2019 dat de app data van vrouwen die zwanger wilden worden, had doorverkocht aan Facebook. Dat platform kon hun vervolgens gerichtere advertenties tonen. Recht om gegevens op te vragen Volgens verschillende Amerikaanse privacyexperts is de vrees van de vrouwen niet ongegrond. Openbare aanklagers hebben in de Verenigde Staten het recht om dit soort gegevens op te vragen. Zij zouden bij techbedrijven kunnen aankloppen om de gegevens te achterhalen. Op deze manier kunnen ze bewijs verzamelen als ze vermoeden dat iemand een abortus heeft laten uitvoeren.”We verwachten dat techbedrijven dagvaardingen zullen krijgen voor de zoekgeschiedenis van mensen”, vertelt Dana Sussman van non-profitorganisatie The National Advocates for Pregnant Women tegen nieuwszender CNBC. Zie ook: Amerikaanse bedrijven betalen reiskosten voor werknemers die abortus willen Apps passen beleid aan Diverse makers van menstruatieapps hebben sinds de uitspraak van het hooggerechtshof aangekondigd extra maatregelen te nemen op het gebied van privacy. Het gaat voornamelijk om het anonimiseren van persoonlijke gegevens.Zo heeft Flo vrijdag direct gezegd een speciale anonieme modus binnen de app te realiseren. Volgens het bedrijf zijn in die modus gegevens niet te herleiden tot de gebruiker, waardoor Amerikaanse staten de informatie niet kunnen opvragen.Verschillende experts betwijfelen echter of het wel mogelijk is om alle gegevens volledig te anonimiseren. Intussen roepen vrouwen elkaar op sociale media op de apps dan maar zoveel mogelijk te verwijderen. Naar schatting maken miljoenen Amerikaanse vrouwen er gebruik van. , Zie ook: Geen recht meer op abortus: hoe kon het zover komen in de VS? , Zie ook: Amerikaanse bedrijven betalen reiskosten voor werknemers die abortus willen , Bekijk de beste apps van de week

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here