,

Het gaat om vluchten die tussen 7 juli en 14 augustus vertrekken vanaf Schiphol. 

De alternatieve vluchten vinden plaats vanaf een ander luchthaven of op een andere dag. Voor 30 procent van de boekingen is dit alternatief niet mogelijk. Deze klanten worden daar vandaag over geïnformeerd. Zij kunnen het geld van hun ticket direct terugkrijgen of hun vakantie omboeken. Ze kunnen dan wel pas ná 28 augustus vertrekken.

Halverwege juli moet duidelijk worden hoeveel vluchten Transavia in heel augustus moet schrappen van Schiphol, dan horen de klanten die tussen 15 en 28 augustus vertrekken of hun reis door kan gaan. 

,

Reden voor het annuleren van de vluchten is het personeelstekort op Schiphol, onder andere bij de security, en de daaropvolgende verplichte reductie in capaciteit voor luchtvaartmaatschappijen. “Het is echt een strop, voor de passagiers en voor onszelf”, zegt woordvoerder Claudia Metz tegen RTL Z.

Rem op ticketverkoop

Transavia annuleerde eerder al 500 vluchten voor de periode tussen april en oktober, vanwege het personeelstekort bij de luchtvaartmaatschappij zelf. De impact hiervan was beperkt, zegt Metz. “We hebben toen een aantal vluchten samengevoegd.”

De luchtvaartmaatschappij heeft inmiddels een rem gezet op de ticketverkoop voor vluchten vanaf Amsterdam. “Die verkoop is vorige week zo goed als dicht gezet”, aldus Metz. “We hebben toen echt nauwelijks tickets verkocht.” Boeken vanaf Brussel, Rotterdam en Eindhoven blijft wel gewoon mogelijk, hoewel die vluchten volgens Transavia nu snel vollopen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here