NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Binnenland Buitenland Politiek Klimaat Video , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Oorlog in Oekraïne Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Video Podcast Weer Economie Klimaat Wonen Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Arnhem Breda Den Bosch Den Haag Ede Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Nijmegen Rotterdam Tilburg Utrecht Zeeland Zwolle Over NU.nl NUfolder NUshop Tickets , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Donderdag 16 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , Kamer maakt zich zorgen over coronaplan: 'Staan na 2,5 jaar nergens' 16 juni 2022 18:22 16-06-22 18:22 Laatste update: 37 minuten geleden Update: 37 minuten geleden 389 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , In de Tweede Kamer bestaan nog grote zorgen over het coronaplan voor de komende jaren dat het kabinet maandag heeft gepubliceerd. Kamerleden missen concrete stappen. “Na 2,5 jaar staan we nergens”, zei PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken donderdag tijdens een Kamerdebat over het kabinetsvoorstel. Ook vanuit de coalitie is er kritiek op het plan van minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid). “Ik heb reikhalzend uitgekeken naar deze brief, maar na het lezen dacht ik: ‘Hmm'”, zei VVD-Kamerlid Judith Tielen.De VVD’er vreest voor een beeld zoals in de afgelopen twee zomers. “Over vier weken is het reces en het aantal besmettingen loopt op. Het kan zomaar gebeuren dat we straks in een golf zitten en we terug moeten komen van reces. Heeft de minister net zo weinig zin om met de Kamer in panieksituatie in debat te gaan?”Tielen spoorde Kuipers aan om er nu alles aan te doen “zodat we straks geen crisissfeer, noodwetten en lockdowns meer krijgen.” De 44 pagina’s tellende langetermijnstrategie van Kuipers vond Tielen geen “lege huls”, zoals Kuiken dat noemde, maar het scheelde niet veel. “Voor die term staat er nog net te veel in.” ‘Als overheid niet normerend is, wordt het een zooitje’ Partijen misten concrete stappen voor ventilatie, CO2-meters in scholen of plannen m de ic-capaciteit te verhogen. “Het is toch stompzinnig dat het niet lukt om in elk klaslokaal een CO2-melder op te hangen?”, zei SP-Kamerlid Maarten Hijink.Doe CO2-meters voor alle ruim achtduizend scholen werden begin dit jaar met veel bombarie aangekondigd door het kabinet. Er werd 17 miljoen euro voor vrijgemaakt, maar de scholen moesten het verder zelf regelen.Hijink vindt dat het kabinet hier meer leiding moet nemen. “Als overheid niet normerend is, dan wordt het natuurlijk een zooitje.” Ook Joba van den Berg (CDA) had meer concrete plannen verwacht. “Je moet het dak repareren als de zon schijnt.” Mirjam Bikker (ChristenUnie): “Ik had gehoopt dat we al wat verder zouden zijn.” Bedrijven moeten deels verantwoordelijk worden In de kabinetsplannen wordt de verantwoordelijkheid deels bij bedrijven zelf gelegd. “Het kabinet vindt het belangrijk dat sectoren ook een deel van de verantwoordelijkheid dragen en wil de inzichten van sectoren gebruiken in de langetermijnstrategie”, schreef Kuipers.Ook wordt de nadruk gelegd op wat mensen zelf kunnen doen “om eventuele verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen”.Niet alle Kamerleden vinden dat een gepaste strategie. “Dit gaat over de bescherming van een gevaarlijke infectieziekte. Dat moet je het niet afschuiven op sectoren zelf. Mensen zullen toch kijken naar de politiek”, aldus Hijink.Ook Fleur Agema (PVV) verlangt meer duidelijkheid. “De horeca heeft geen idee waar de minister mee bezig is en is niet bereid met een plan te komen.”De horeca heeft nog geen plan ingeleverd omdat de sector het onduidelijk vindt “wanneer we in welk scenario verkeren en op basis van welke parameters dat wordt bepaald”, schreef brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een brief aan de Kamerleden. Gebrek aan langetermijnvisie Het gaat in Den Haag al lang over de langetermijnvisie, of eigenlijk het gebrek daaraan. Op het beleid was lang geen peil te trekken. Iedere keer dat het aantal besmettingen opliep en ziekenhuizen en ic’s volliepen, werden er strenge maatregelen als lockdowns aangekondigd.Kuipers beloofde bij zijn aantreden met een meer voorspelbaar beleid te komen. De langetermijnstrategie moest daar voor een belangrijk deel aan bijdragen. Zie ook: Nieuw coronaplan moet samenleving en scholen zo lang mogelijk openhouden , Zie ook: Nieuw coronaplan moet samenleving en scholen zo lang mogelijk openhouden

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here