NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Binnenland Buitenland Politiek Klimaat Video , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Oorlog in Oekraïne Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Video Podcast Weer Economie Klimaat Wonen Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Zeeland Rotterdam Utrecht Zwolle Over NU.nl NUfolder NUshop Tickets , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Dinsdag 17 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , Met evacuatie Oekraïense troepenmacht krijgt Rusland Mariupol in handen 17 mei 2022 01:46 17-05-22 01:46 Laatste update: 5 minuten geleden Update: 5 minuten geleden 0 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , Met de evacuatie van Oekraïense troepen uit Mariupol lijkt Rusland na maanden van bombardementen de ooit welvarende stad in handen te hebben. Maandag begon de evacuatie van de militairen, die zich hadden verschanst in het laatste Oekraïense bolwerk in de belegerde havenstad: de Azovstal-staalfabriek. Volgens het Oekraïense leger zijn de afgelopen uren ruim 260 militairen geëvacueerd. Daarvan zijn er 53 gewond afgevoerd in bussen naar een ziekenhuis in de door Rusland gecontroleerde stad Novoazovsk, ongeveer 32 kilometer ten oosten van Mariupol.Een groep van 211 militairen werd naar de stad Olenivka gebracht, in een gebied dat wordt gecontroleerd door de door Rusland gesteunde separatisten, zei de Oekraïense onderminister van Defensie Anna Malyar. Alle evacués zullen worden betrokken bij een mogelijke gevangenenruil met Rusland, voegde ze eraan toe.Na de evacuatie verklaarde de Oekraïense legertop dat “het Mariupol-garnizoen zijn gevechtsmissie volbracht heeft”. Er wordt gewerkt aan de redding van de manschappen die nog in Azovstal zijn, voegde het leger eraan toe. Om hoeveel troepen het gaat, is niet gezegd. Commandanten van de in Azovstal gestationeerde eenheden had de opdracht gekregen om “het leven van het personeel te redden” . Ontvang de Oekraïne-update VolgenWil je elke dag een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen ontvangen? ‘Militairen hielden tot laatste moment stand’ De evacuatie kwam maandagavond op gang nadat Rusland enkele uren eerder had toegezegd dat het gewonde Oekraïense soldaten zou evacueren naar een medische faciliteit in Novoazovsk. De bussen arriveerden daar maandagavond laat. Sommige gewonden zijn op brancards uit de bussen gedragen.In de staalfabriek zouden ongeveer zeshonderd Oekraïense manschappen tot het laatste moment hebben standgehouden. “We hopen dat we het leven van onze jongens kunnen redden”, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky maandagavond laat. “Er zijn zwaargewonden onder hen. Ze worden nu verzorgd. Oekraïne heeft zijn helden levend nodig.” “President Zelensky: 'Oekraïne heeft zijn helden levend nodig.'” Belangrijke nederlaag voor Oekraïne De evacuatie is een belangrijke nederlaag voor Oekraïne en markeert waarschijnlijk het einde van de langste en bloedigste strijd van de oorlog in Oekraïne tot nu toe. Mariupol is verwoest na een Russische belegering waarbij volgens Oekraïne tienduizenden mensen in de stad zijn omgekomen.De laatste verdedigers van Azovstal hielden wekenlang stand in bunkers en tunnels die diep onder de grond waren gebouwd om een kernoorlog te kunnen weerstaan. Eerder deze maand werden burgers geëvacueerd uit het complex, een van de grootste staalfabrieken in Europa. 95Waarom is Mariupol zo belangrijk voor Poetin? Oekraïne: Troepen boden 82 dagen weerstand Oekraïense troepen zeggen dat ze in totaal 82 dagen weerstand hebben geboden in Azovstal. Ze wonnen daarmee tijd voor het Oekraïense leger om de strijd aan te binden met Russische strijdkrachten en westerse wapens te bemachtigen die daarvoor nodig zijn.De vrouw van een lid van het Azov Regiment beschreef maandag de omstandigheden in de fabriek: “Ze zitten in een hel. Ze lopen elke dag nieuwe verwondingen op. Ze missen benen of armen, zijn uitgeput, hebben geen medicijnen”, zei Natalia Zaritskaya. De Azovstal-fabriek lag de afgelopen maanden geregeld onder vuur. De Azovstal-fabriek lag de afgelopen maanden geregeld onder vuur. Foto: Reut , “President Zelensky: 'Oekraïne heeft zijn helden levend nodig.'” , De Azovstal-fabriek lag de afgelopen maanden geregeld onder vuur. Foto: Reut

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here