,

Het Amerikaanse hooggerechtshof is van plan om na bijna vijftig jaar het landelijke recht op abortus weer af te schaffen, zo lekte begin deze maand uit. Het leidde tot een golf van ontzetting door het land bij de vele tegenstanders. Ook in onder meer Nederland werd gedemonstreerd uit solidariteit met Amerikaanse vrouwen.

,

Welke gevolgen dat besluit kan hebben, werd al snel duidelijk. De conservatieve staat Oklahoma voerde per direct een wet in die abortus verbiedt vanaf zo’n zes weken zwangerschap. De kans is groot dat meer Amerikaanse zo’n strenge termijn invoeren. Non-profitorganisatie Guttmacher verwacht dat 26 van de 50 Amerikaanse staten abortus zullen verbieden als het hooggerechtshof tot afschaffing besluit.

Grote werkgevers in actie

Bij een groeiend aantal Amerikaanse bedrijven komen ze nu alvast in actie. Om te voorkomen dat werknemers voor dilemma’s komen te staan, beloven zij hun personeel te helpen. “Als u zich zorgen maakt over de toegang tot kritieke gezondheidszorg in uw staat, zal Salesforce financiële steun bieden voor reizen, beschikbaar via onze zorgverleners, en/of u en uw directe familie helpen verhuizen”, schrijft Salesforce-topman Brent Hyder aan werknemers, meldt CNBC.

,

Bekijk ook: Jaylynn moest 2400 kilometer reizen voor haar abortus door nieuwe wet

Veel vrouwen moeten de staat uit reizen voor een abortus. Jaylynn uit Houston weet hoe dat is.