NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Binnenland Buitenland Politiek Klimaat Video , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Oorlog in Oekraïne Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Video Podcast Weer Economie Klimaat Wonen Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Zeeland Rotterdam Utrecht Zwolle Over NU.nl NUfolder NUshop Tickets , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Vrijdag 13 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , EU steunt Oekraïne met nog eens half miljard euro voor zware wapens 13 mei 2022 12:12 13-05-22 12:12 0 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , De Europese Unie heeft nog eens een half miljard euro gedoneerd aan het fonds dat EU-landen kunnen gebruiken om wapens en militair materieel voor Oekraïne te bekostigen. De bedoeling is dat het geld wordt gebruikt voor zware wapens voor Oekraïne, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Het totaalbedrag van het fonds komt nu op 2 miljard euro voor dit jaar.Volgens Borrell is het duidelijk wat het Westen moet doen om de Russen in Oekraïne een halt toe te roepen. “Meer van hetzelfde: meer steun voor Oekraïne, inclusief militaire steun”, zei hij in Duitsland, waar hij aanwezig is voor de G7-top.Het geld wordt volgens de Spanjaard niet gebruikt voor gevechtsvliegtuigen, maar enkel voor de aanschaf van zware wapens als tanks en geschut. “Zaken die nodig zijn voor dit soort oorlogsvoering.” Het Westen leverde Oekraïne aanvankelijk alleen lichte verdedigingswapens, maar dat is de laatste weken veranderd. Russische aanval gericht op Oost-Oekraïne De Russische aanval is nu vooral gericht op het oosten van Oekraïne. Daar heeft het Oekraïense leger zwaar wapentuig nodig om stand te kunnen houden en tegenaanvallen te lanceren.EU-landen die Oekraïne willen helpen zich tegen Rusland te verdedigen, kunnen wapenleveranties declareren bij het fonds. De zogeheten ‘vredesfaciliteit’ wordt gevuld met bijdragen van de lidstaten, die dus moeten bijleggen om het fonds uit te breiden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here