NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Binnenland Buitenland Politiek Klimaat Video , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Oorlog in Oekraïne Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Video Podcast Weer Economie Klimaat Wonen Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Zeeland Rotterdam Utrecht Zwolle Over NU.nl NUfolder NUshop Tickets , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Donderdag 12 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , Ministerie ontmoedigde ziekenhuizen om ic-afdelingen uit te breiden met bedden 12 mei 2022 11:54 12-05-22 11:54 Laatste update: 2 uur geleden Update: 2 uur geleden 796 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , Het ministerie van Volksgezondheid lag met ziekenhuizen in de clinch over de financiering van extra bedden op de intensive cares. Een woordvoerder van het ministerie bevestigt naar aanleiding van berichtgeving in NRC dat er inderdaad discussie was ontstaan over een regeling om het aantal ic-plekken op te schalen. Aanleiding voor de onenigheid was onder meer de telling van het aantal ic-plekken in de ziekenhuizen. Het ministerie had subsidie gereserveerd voor de opschaling, maar het was volgens de woordvoerder niet duidelijk hoeveel ic-plekken een ziekenhuis precies had voor de pandemie. Alleen voor extra ic-plekken was het extra geld beschikbaar.”Het ministerie moest zeker weten dat een 0,5 miljard euro voor de extra capaciteit goed werd besteed”, aldus de woordvoerder. Ziekenhuisbestuurder kreeg mail met verzoek om bed te schrappen NRC deed onderzoek naar de gang van zaken en concludeert dat ziekenhuizen soms werden ontmoedigd om hun ic uit te breiden, terwijl er in 2020 en 2021 juist dringend meer ic-plekken nodig waren. Bestuurders van ziekenhuizen liepen aan tegen de telling van de ic-plekken.Het ministerie van VWS kwam soms uit op een hoger aantal ic-bedden in het begin van de coronapandemie dan de ziekenhuizen zelf opgaven. Daardoor zouden de instellingen minder geld ontvangen voor een uitbreiding. Voorwaarden voor uitbreiding waren onduidelijk Ook de voorwaarden voor de uitbreiding waren niet duidelijk. Tussen ziekenhuizen bestaan ook grote verschillen in de uitbreiding van de ic’s. Uiteindelijk werd het financiële meningsverschil na een jaar opgelost, meldt NRC, en betaalde VWS alsnog.Het dagblad vroeg overheidsdocumenten op, las tientallen rapporten en sprak met tientallen betrokkenen en deskundigen uit de zorgsector. De krant zag een mail in van een ziekenhuisbestuurder die zelfs werd gevraagd om een ic-bed “te schrappen”.Het ministerie kon de krant geen antwoord geven op de vele vragen. Vanuit de Tweede Kamer komen verontwaardigde reacties op het gesteggel. GroenLinks en de Groep Van Haga gaan een debat over de kwestie aanvragen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here