NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Binnenland Buitenland Politiek Klimaat Video , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Oorlog in Oekraïne Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Video Podcast Weer Economie Klimaat Wonen Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Zeeland Rotterdam Utrecht Zwolle Over NU.nl NUfolder NUshop Tickets , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Dinsdag 10 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , Kamer wil maximale straf doodslag verhogen naar 25 jaar na woede in zaak-Humeyra 10 mei 2022 16:15 10-05-22 16:15 Laatste update: 2 uur geleden Update: 2 uur geleden 454 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , De maximale straf voor doodslag wordt waarschijnlijk verhoogd van 15 naar 25 jaar. Een ruime Tweede Kamermeerderheid is daar dinsdag mee akkoord gegaan, de Eerste Kamer moet nog stemmen. Een belangrijke aanleiding voor de hogere strafmaat is het overlijden van de zestienjarige Humeyra. Het meisje werd eind 2018 doodgeschoten door Bekir E., nadat hij haar maandenlang had gestalkt en bedreigd. De rechtbank vond moord echter niet bewezen en kon daardoor niets anders dan de maximale straf opleggen voor doodslag: in 2019 kreeg E. ‘slechts’ veertien jaar cel en tbs opgelegd. Dat leidde tot woede bij de familie van Humeyra.Overigens ging het Openbaar Ministerie (OM) met succes in hoger beroep tegen dat vonnis: twee jaar later werd E. veroordeeld tot twintig jaar cel en tbs.De rechter zei bij het uitspreken van het eerste vonnis dat hij het verschil tussen de maximale straf voor doodslag (vijftien jaar) en moord (dertig jaar) te groot vond. Een maximumstraf van 25 jaar voor doodslag zou de mogelijkheden om een passende straf op te leggen vergroten. Daarop besloot de politiek om werk te maken van een verhoging van de strafmaat.Dinsdag stemden VVD, CDA, PVV, JA21, SGP, Groep Van Haga, Forum voor Democratie, DENK en Liane den Haan in met het voorstel om de strafmaat te verhogen.D66, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, SP, PvdD, Volt, BIJ1 en de leden Pieter Omtzigt en Nilüfer Gündogan zagen liever een maximale straf van twintig jaar, maar een amendement daarvoor haalde het niet. Onder meer SP en CU stemden vervolgens “met ongemak” voor de verhoging tot 25 jaar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here