,

Bij een zogeheten flitsbezorger kun je via een app kleine, dagelijkse boodschappen bestellen, die dan binnen een bepaalde tijd bij je thuis worden afgeleverd. Voor consumenten een uitkomst, maar voor omwonenden van zo’n filiaal een doorn in het oog.

Dark stores

Om snel boodschappen te kunnen afleveren maken flitsbezorgers gebruik van zogenoemde ‘dark stores’, distributiepunten midden in woonwijken, waar de bezorgers vaak rijendik staan te wachten op hun e-bike op de volgende bestelling. Vervolgens schieten ze door het verkeer om op tijd bij de bestemming te komen.

In die ‘winkels’ is verder niets te doen, de ramen zijn afgeplakt en consumenten kunnen niet naar binnen. Buurtbewoners hebben last van lawaai, de ongezellige aanblik en de gevaarlijke snelheid waarmee bezorgers hun belofte van vlugge aflevering proberen waar te maken. 

Aan banden

Meerdere gemeenten leggen flitsbezorging daarom aan banden. In Amsterdam gaf de gemeente opdracht om een dark store te sluiten en de rechter gaf de hoofdstad daarin gelijk. Bij elk verbod loopt de flitsbezorger potentiële inkomsten mis.

En dus probeert de nog jonge sector nu met een gedragscode te voorkomen dat haar toch al fragiele verdienmodel onder druk komt te staan.

In onderstaande video legt Frederique Dormaar uit hoe verliesmakend flitsbezorgers eigenlijk zijn. 

,