Zaterdag: 3 maal goud voor handbikers Jonas Van de Steene (MH4), Jean-François Deberg (MH3) en Maxime Hordies (MH1) in de wegrit, Tim Celen (MT2) sprintte naar zilver.

Op de wereldbeker Para-cycling in Oostende heeft Paralympic Team Belgium opnieuw kunnen scoren. 

 

Handbikers Jonas Van de Steene (MH4), Jean-François Deberg (MH3) en Maxime Hordies (MH1) wonnen goud in de wegrit, Tim Celen (MT2) sprintte naar zilver.

 

 Onze toprenners brachten de medailleteller zo op negen stuks.  De dag begon mooi op de Oostendse Zeedijk en dan hebben we het niet over het stralend zonnetje en bijhorend lekker briesje wind. 

 

In de MH2-categorie werd Christophe Hindricq zevende, Laurence VandeVyver werd achtste in de WH3-wedstrijd. 

 

In de MH4-wedstrijd werd nog Mehdi Oueslati 23e. Steve Keppens moest de wedstrijd vroegtijdig verlaten.

 

In de MH3-wedstrijd werd Staf Mertens 31e , Christophe Van Looy 32e, Arnaud Perlaux 29e en Jérôme Wouters 34e.

 

Vrijdag: Drie extra Belgische medailles, met goud voor Vromant

Vromant, tandem Thomas-Goeman en Clincke voegen drie medailles toe aan Belgische teller.

 

Onder een Oostends zonnetje pakte eerst Ewoud Vromant (goud), vervolgens de tandem Milan Thomas-Jonas Goeman (brons) en tot slot Louis Clincke (brons) drie nieuwe medailles Paralympic Team Belgium op de tweede dag van de tijdritten. De teller staat nu op vijf stuks voor Paralympic Team Belgium.

 

De eerste Belgen die in actie kwamen op de tweede dag van de wereldbeker in Oostende waren Thibaud Thomanne, en enkele tellen later ook Ewoud Vromant, in de tijdrit voor renners van de MC2-klasse. 

 

Hij had zin om zijn seizoen te beginnen en heeft dat met glans gedaan : Ewoud Vromant pakte goud met de beste tijd 26’45″402 met een gemiddelde van 45,75 km/u reed hij als een racebolide over het Oostendse parcours.  

 

Zijn concurrent, de Fransman Alexandre Léauté moest zich tevreden stellen met zilver, de Brit Matthew Robertson vervolledigde het podium. Thibaud Thomanne werd vijftiende.

 

Bij de dames reed Nancy Gilliams in de WC2-categorie naar een negende plaats.

 

De herentandems openden de namiddagsessies. België wordt daarin vertegenwoordigd door Milan Thomas en zijn piloot Jonas Goeman (MB), en beide heren presteerden uitmuntend. Ze reden naar de derde plaats en behaalden zo hun eerste podumplek op een UCI-wereldbekerwedstrijd. 

 

De wedstrijd werd gewonnen door de Europese kampioenen Bangma-Bos (NED), gevolgd door de vice-Paralympisch kampioenen Ter Schure-Fransen (NED).

 

In de klasse C5 reden Diederick Ampe (16e), Niels Verschaeren (17e) en Ken
De Feyter (19e) een knappe tijdrit langs de Zeedijk. 

 

Louis Clincke haalde sterk uit in de MC4-tijdrit: hij werd derde, een erg knappe
prestatie na een lange periode van tegenslagen.

 

In de MC3-wedstrijd voor heren werden Raphaël Legros en Jan Vissers respectievelijk 20e en 22e.

 

Griet Hoet en haar pilote Anneleen Monsieur (WB) waren de laatste renners die de start namen op deze tweede competitiedag in Oostende. De tandem wou maar wat graag de titel van vorig jaar verlengen, maar beiden strandden op 10 seconden van het podium.

Donderdag: Goud voor Hordies, zilver voor Celen

Op de wereldbeker Para-cycling in Oostende was Tim Celen (MT2) de eerste
Belg die in actie kwam in de tijdrit. 

 

Na 20 kilometer knokken, kwam Celen – derde in dit nummer op de Paralympische Spelen van Tokyo 2020 – als tweede aan in een tijd van 0:33:41.309. 

 

De overwinning ging naar de Amerikaan Dennis Connors (USA). De bronzen medaille ging naar de Duitser Maximilian Jager.

 

Met het zilver van Celen is de eerste medaille voor Paralympic Team Belgium binnen. 

In de namiddagsessie kwamen meerdere Belgen in actie. Jonas Van de Steene reed naar een knappe vierde plek in de MH4-categorie voor handbikers. 

 

De eerste plaats ging daar naar Geert Schipper (NED). In dezelfde klasse reed Steve Keppens naar een 26e plaats, Mehdi Oueslati werd 27e.

 

In de klasse MH3 finishte Jean-François Deberg als twaalfde, Staf Mertens, Christophe Van Looy en Jérome Wouters werden respectievelijk 38e, 39e en 41e.

 

In de klasse WH3 reed Laurence VandeVyver naar een achtste plaats, de overwinning ging naar de Duitse Annika Zeyen. En in de klasse MH2 was Christophe Hindricq goed voor een 7de plaats.

 

Voor het beste resultaat was het wachten op de laatste atleet: handbiker Maxime Hordies won in de categorie MH1. Hij pakte de gouden medaille voor zijn rivaal en wereldkampioen Fabrizio Cornegliani.

 

Een mooie afsluiter van een eerste succesvolle dag voor Paralympic Team Belgium op de wereldbeker Para-cycling in Oostende met al 2 medailles op de teller. 

Wereldbeker Para-cycling Oostende

spinner

 1. 21 uur 04. Vromant moet vrede nemen met zilver. In de C2-race is Ewoud Vromant op een zucht van het goud gestrand. De 37-jarige Belg beet in de sprint zijn tanden stuk op de Fransman Alexandre Leaute. Thibaud Thomanne finishte als 12e. In de C3 was Kris Bosmans de beste Belg met een 18e plaats. Raphael Legros finishte nog net in de top 20, Jan Vissers was 21e. Koen Heuvinck is 7e geworden in de C1-race. .

  Vromant moet vrede nemen met zilver

  In de C2-race is Ewoud Vromant op een zucht van het goud gestrand. De 37-jarige Belg beet in de sprint zijn tanden stuk op de Fransman Alexandre Leaute. Thibaud Thomanne finishte als 12e.

  In de C3 was Kris Bosmans de beste Belg met een 18e plaats. Raphael Legros finishte nog net in de top 20, Jan Vissers was 21e.

  Koen Heuvinck is 7e geworden in de C1-race.

 2. 19 uur 57. De Belgen doen er nog maar eens een medaille bij in Oostende. In de wegrace heeft Louis Clincke (C4) het zilver gepakt. In de C5 finishte Ken De Feyter als 12e, Niels Verschaeren werd 15e en Diederick Ampe 18e. .

  De Belgen doen er nog maar eens een medaille bij in Oostende. In de wegrace heeft Louis Clincke (C4) het zilver gepakt. In de C5 finishte Ken De Feyter als 12e, Niels Verschaeren werd 15e en Diederick Ampe 18e.

 3. 16 uur 10. Griet Hoet zorgt voor 10e Belgische medaille. In de wegrit heeft Griet Hoet ons land een 10e medaille bezorgd tijdens deze Wereldbekermanche. Samen met stuurvrouw Anneleen Monsieur reed Hoet naar het brons in de wegrit. Het Belgische duo finishte op zo'n halve minuut van een Brits koppel. .

  Griet Hoet zorgt voor 10e Belgische medaille

  In de wegrit heeft Griet Hoet ons land een 10e medaille bezorgd tijdens deze Wereldbekermanche. Samen met stuurvrouw Anneleen Monsieur reed Hoet naar het brons in de wegrit. Het Belgische duo finishte op zo’n halve minuut van een Brits koppel.

 4. 16 uur 03. Milan Thomas grijpt naast medaille. Milan Thomas en Jonas Goeman hebben nipt naast het podium gegrepen in de wegrit bij de mannen. Het Belgische duo verloor de sprint om het brons van een Spaans duo. Het goud was voor de Nederlanders Tristan Bangma en Patrick Bos. .

  Milan Thomas grijpt naast medaille

  Milan Thomas en Jonas Goeman hebben nipt naast het podium gegrepen in de wegrit bij de mannen. Het Belgische duo verloor de sprint om het brons van een Spaans duo. Het goud was voor de Nederlanders Tristan Bangma en Patrick Bos.

 5. 08-05-2022.

 6. 20 uur 52. Deberg pakt onverwachts goud, na declassering van Cortini. Deberg pakt onverwachts goud, na declassering van Cortini Officiële uitslag  1. Jean-François Deberg (MH3) 2. Luis Garcia-Marquina (MH3) 3. Sidney Bito (MH3) .

  Deberg pakt onverwachts goud, na declassering van Cortini

  Deberg pakt onverwachts goud, na declassering van Cortini

  Officiële uitslag 

  1. Jean-François Deberg (MH3)

  2. Luis Garcia-Marquina (MH3)

  3. Sidney Bito (MH3)

 7. 20 uur 19. Uitslag MH3. 1. Davide Cortini (MH3) 2. Jean-François Deberg (MH3) 3. Luis Garcia-Marquina (MH3) .

  Uitslag MH3

  1. Davide Cortini (MH3)

  2. Jean-François Deberg (MH3)

  3. Luis Garcia-Marquina (MH3)

 8. Vreugdetaferelen bij de familie Van de Steene. 20 uur 16.

  Vreugdetaferelen bij de familie Van de Steene.

 9. 20 uur 02. Jean-François Deberg pakt zilver in MH3. In een spannende sprint pakt Davide Cortini de overwinning voor de Belg Jean-François Deberg en Luis Garcia-Marquina. Deberg kwam uit 4de positie en hij kwam sterk opzetten. Wel verdiende 2 plek. .

  Jean-François Deberg pakt zilver in MH3

  In een spannende sprint pakt Davide Cortini de overwinning voor de Belg Jean-François Deberg en Luis Garcia-Marquina.

  Deberg kwam uit 4de positie en hij kwam sterk opzetten. Wel verdiende 2 plek.

 10. 20 uur 01. Laatste kilometer. Ingang laatste kilometer .

  Laatste kilometer

  Ingang laatste kilometer

 11. 19 uur 50. Laatste technisch zone voor MH3. Jean-François Deberg schuift mee als 3 e in de rij. Hij maakt zich klaar voor een sprint. Gaat hij voor de overwinning kunnen meestrijden?  Hij is nog zeker niet klaar om te stoppen als je met de wereldtop kunt meestrijden. .

  Laatste technisch zone voor MH3

  Jean-François Deberg schuift mee als 3e in de rij.

  Hij maakt zich klaar voor een sprint.

  Gaat hij voor de overwinning kunnen meestrijden? 

  Hij is nog zeker niet klaar om te stoppen als je met de wereldtop kunt meestrijden.

 12. 19 uur 48. 7 renners bij ingang laatste ronde. 7 renners bij ingang laatste ronde.  Jean-François Deberg zit in 2de positie, daarmee rijdt hij een fantastisch sterke koers. .

  7 renners bij ingang laatste ronde

  7 renners bij ingang laatste ronde. 

  Jean-François Deberg zit in 2de positie, daarmee rijdt hij een fantastisch sterke koers.

 13. 19 uur 46. Technisch zone voor MH3. Het pak scheurde in de rechte lijn wind op kop. richting Oostende. Jean-François Deberg schuift heel sterk mee.  .

  Technisch zone voor MH3

  Het pak scheurde in de rechte lijn wind op kop. richting Oostende.

  Jean-François Deberg schuift heel sterk mee. 

Gerelateerd:

paralympische sporten
Een wielersport in de lift: alles wat je moet weten over Para-cycling