NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Binnenland Buitenland Politiek Klimaat Video , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Oorlog in Oekraïne Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Video Podcast Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Zeeland Rotterdam Utrecht Zwolle Over NU.nl NUfolder NUshop Tickets , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Dinsdag 03 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , Hooggerechtshof VS wil volgens uitgelekt advies recht op abortus opheffen 03 mei 2022 04:06 03-05-22 04:06 Laatste update: 14 minuten geleden Update: 14 minuten geleden 412 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , Het Amerikaanse hooggerechtshof staat op het punt om het recht op abortus in het land op te heffen. Het hof wil eerdere historische uitspraken die vrouwen het recht op abortus geven, vernietigen. Dat blijkt uit een document dat in handen is van Politico. Het gaat om de originele en de bevestigde uitspraak Roe v. Wade uit 1973, die het recht op abortus in de nationale grondwet garandeert. Een meerderheid van het hof van negen rechters wil de uitspraak verwerpen. Ook wil het hof een uitspraak uit 1992 schrappen, die de oorspronkelijke uit 1973 bevestigde.De conservatieve rechter Samuel Alito noemt het tijd om “de grondwet in acht te nemen en de kwestie van abortus terug te geven aan de gekozen vertegenwoordigers van het volk”.Het hof heeft een conservatieve meerderheid. Zes rechters, onder wie Alito, zijn door de Republikeinen benoemd. Vijf van hen stemden voor verwerping van de uitspraak, de drie door de Democraten benoemde rechters werken aan afwijkende standpunten. Dat verneemt Politico van een goed ingevoerde bron.Van opperrechter John Roberts, ook door de Republikeinen benoemd, is nog niet duidelijk wat hij zal stemmen. Einde aan gegarandeerde bescherming van abortusrechten Het besluit van het hof wordt waarschijnlijk binnen twee maanden gepubliceerd. Dan kan er dus een einde komen aan een halve eeuw gegarandeerde nationale grondwettelijke bescherming van abortusrechten. Elke staat beslist in de toekomst zelf om abortus toe te staan, te beperken of te verbieden.De vernietiging van Roe v. Wade leidt vrijwel onmiddellijk tot beperking van de toegang tot abortus in grote delen van het zuiden en middenwesten van de Verenigde Staten. Naar verwachting zal de helft van de staten direct een breed abortusverbod opleggen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here