Matthias Casse was voor niet minder dan goud naar Sofia afgezakt, maar een gezondheidswandeling richting de finale werd het allerminst. De Brit McWatt, de Slovaak Barto en de Spanjaard Solana hielden hem lang aan de praat en moesten enkel door bestraffingen plooien.

 

In de halve finales ontsnapte Casse tegen de Oekraïner Manoekian, die in de golden score (zeg maar de verlengingen) een waza-ari scoorde, die hem de zege zou opleveren. De VAR schoot onze landgenoot ter hulp en met een wurging wurmde Casse zich toch tot in de finale.

 

Daarin trof hij de Georgiër Grigalasjvili, die Casse op de Spelen van Tokio verslagen had in de strijd om het brons. Deze keer had hij het niet onder de markt. Casse werd in de verdrukking geduwd en flirtte met de uitsluiting voor passiviteit. Uiteindelijk kon Grigalasjvili Casse toch werpen. Een waza-ari, met als klap op de vuurpijl een bestraffing voor de wereldkampioen: meteen einde verhaal.

 

Sami Chouchi had in dezelfde gewichtsklasse een Oekraïens dagje. Manoekian hield hem van een halve finale tegen Casse met twee waza-ari’s, in de kamp om het brons nam Chouchi het opnieuw op tegen een Oekraïner, Sergej Krivtsjatsj. Chouchi domineerde en een beenveeg volstond voor brons.

Gerelateerd:

Judo

Matthias Casse na EK-zilver: “Mooi resultaat, maar niet waarvoor ik naar hier ben gekomen”