,

Sinds enkele weken eist Rusland dat landen en bedrijven die het Russische gas willen kopen, een rekening openen bij de Gazprombank. Daarmee kunnen ze in roebels voor het gas betalen. Deze eis geldt voor, wat Rusland noemt, ‘onvriendelijke landen’. Daaronder vallen onder meer alle landen binnen de Europese Unie.

Sjoemelen met wisselkoers

Volgens analisten wil Rusland op die manier controle krijgen over de transacties. Daarnaast bestaat de vrees dat Rusland kan sjoemelen met de wisselkoersen. Poetin hoopt zo ook de koers van de roebel op te vijzelen, omdat die zwaar te lijden heeft onder de wereldwijde sancties, die zijn opgelegd sinds de Russische invasie in Oekraïne.

Complicatie is dat de Europese sancties het verbieden het zaken te doen met veel Russische bedrijven, waaronder de Gazprombank. Enkele weken geleden liet energieminister Rob Jetten weten dat het voor Nederlandse bedrijven verboden is in roebels te betalen.

,

Het Nederlandse energiebedrijf Eneco liet vanavond weten dat de leveringen aan Nederland niet direct in gevaar komen, omdat er een contract is getekend dat tot 2030 geldig is.

Polen en Bulgarije afgesloten

Het Poolse staatsgas- en oliebedrijf PGNiG was de eerste die de wacht kreeg aangezegd door Gazprom. PGNiG zegt dat Gazprom met de maatregel de afspraken uit het contract schendt.

Vanavond meldde ook Bulgarije, bij monde van het staatsgasbedrijf Bulgargaz, dat Rusland dezelfde maatregel tegen dat land heeft ingevoerd.

,

Bekijk ook: Vloeibaar gas versus Russisch gas, dit is het verschil

Door de oorlog in Oekraïne wil Nederland zo snel mogelijk af van Russisch gas. Een enorme opgave waarbij vloeibaar aardgas moet helpen. Economie-verslaggever Gert-Jan Verstegen legt uit wat LNG is en hoe Nederland er vol op wil inzetten.