NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Binnenland Buitenland Politiek Klimaat Video , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Oorlog in Oekraïne Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Video Podcast Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Zeeland Rotterdam Utrecht Zwolle Over NU.nl NUfolder NUshop Tickets , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Woensdag 27 april 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , Liveblog Breda roept mensen op niet meer naar stad te komen 26 april 2022 21:58 26-04-22 21:58 Laatste update: 2 uur geleden Update: 2 uur geleden 550 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , Hallo en welkom in dit liveblog over Koningsdag. Mijn naam is Afran Groenewoud en ik houd je hier op de hoogte van de ontwikkelingen rond de feestdag in het hele land.Hoe vier jij Koningsdag? Stuur je foto naar [email protected] en misschien zie jij jezelf terug in dit liveblog.over één dagAmsterdamse feestvierders uit water gered door politieDe Amsterdamse politie heeft meerdere drenkelingen uit het water gered. Een politiewoordvoerder zegt tegen AT5 dat het vaker voorkomt op Koningsdag dat er mensen te water raken. Het water is volgens de woordvoerder wel koud.Als mensen te water raken, worden er doorgaans twee ambulances en een mobiel medisch traumateam opgeroepen. Dat hoefde vandaag echter niet.over één dagDrukte in Amsterdamse bussen en tramsDe bussen en trams van de Amsterdamse vervoerder GVB zijn woensdag drukbezet. Hoeveel bezoekers er in totaal in Amsterdam zijn, kon de gemeente nog niet inschatten.over één dagNS: ‘Aantal reizigers naar Amsterdam vergelijkbaar met voor corona’Het aantal mensen dat vandaag de trein heeft gepakt naar Amsterdam is vergelijkbaar met Koningsdagen in de jaren voor de coronapandemie, zegt een woordvoerder van de NS tegen de NOS. Het zou gaan om zo’n 200.000 treinreizigers. Volgens de NS verloopt het vervoer ondanks de drukte in heel het land goed. “We hebben af en toe op stations waar het heel druk was mensen tegengehouden om de trein in te gaan”, zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP. De eerste groepen mensen zouden aan het einde van de middag weer op weg naar huis zijn.over één dagSfeer weer als ‘vanouds’ op KoningsdagfestivalsFestivalbezoekers beleven deze Koningsdag na twee corona-edities weer als “vanouds”, laat een woordvoerder van het festival Kingsland weten. Kingsland wordt op verschillende plekken in het land georganiseerd, waaronder in Rotterdam, Amsterdam en Groningen. “Je merkt dat iedereen het heeft gemist. Het is erg gezellig”, aldus de woordvoerder.Ook op het Chasséveld in Breda is het met 538 Koningsdag “één groot feest”, aldus een woordvoerder van Radio 538. De 40.000 bezoekers, de dj’s en de artiesten hebben het volgens de woordvoerder ontzettend gemist om “los te gaan”. Op 538 Koningsdag treden de komende uren onder meer Afrojack, Snollebollekes, Davina Michelle en Becky Hill op.over één dagBreda roept mensen op niet meer naar stad te komenVanwege de drukte in de binnenstad roept Breda feestvierders op niet meer naar de stad te komen. Dat doet de gemeente naar eigen zeggen om het “gezellig te houden”. Hoeveel mensen er ongeveer in de stad zijn, is niet bekendgemaakt.Met 40.000 bezoekers is 538 Koningsdag op het Chasséveld de grote publiekstrekker in Breda. Maar ook op andere plekken in de Brabantse stad worden feestjes gevierd. Zo zijn er zes podia in het centrum waar wordt opgetreden, onder meer op het Kerkplein en de Havermarkt.over één dagStadhuisplein Eindhoven afgesloten wegens drukteHet Stadhuisplein in Eindhoven is woensdagmiddag afgesloten omdat het er te druk is, meldt Omroep Brabant. Alleen als mensen het plein verlaten, mogen er anderen bij.over één dagDrukte Amsterdam breidt uit, gemeente biedt druktekaart aanOok de kruising van de Amsterdamse Prinsengracht en de Nieuwe Leliestraat staat vol met mensen. De politie wijst bezoekers op de interactieve druktekaart van de gemeente Amsterdam. Daarop is te zien welke gebieden feestgangers het beste kunnen mijden.Hou de drukte in de gaten via de interactieve druktekaart van de @AmsterdamNL: https://t.co/zRtD4Rw5oeAvatarAuteurPolitie Eenheid AmsterdamMoment van plaatsen14:46 – 27 april 2022over één dagBrug in Maastricht kan niet meer dichtDe Sint Servaasbrug in Maastricht kan na het bezoek van de koninklijke familie even niet meer dicht, meldt de NOS. Volgens Rijkswaterstaat is de brug ontzet geraakt doordat alle voetgangers van hetzelfde looppad moesten gebruikmaken. Het andere pad was namelijk afgesloten voor onderhoud. Naar verwachting is de brug vanavond om 22.00 uur weer te gebruiken door al het verkeer.over één dagHet was al druk op het water in Amsterdam, maar nu beginnen ook de feestlocaties op straat vol te lopen. Op de Reguliersdwarsstraat en de Westerstraat is het volgens de politie te druk. Mensen worden gevraagd niet meer naar die locaties toe te gaan.Het is gezellig druk in de binnenstad. Maar de Reguliersdwarsstraat en de Westerstraat zijn inmiddels overvol. Ga er niet naartoe, het is er té druk. [1/2] AvatarAuteurPolitie Eenheid AmsterdamMoment van plaatsen14:43 – 27 april 2022over 21 uurDe koninklijke familie vertrok vlak na 13.00 uur van het podium aan het Vrijthof, onder begeleiding van de band Rowwen Hèze met hun lied over Limburg. Het feest gaat ook zonder de Oranjes gewoon door. Terrassen zitten overvol en cafés puilen uit. Feestgangers lopen door de drukke straten, waar de muziek van fanfares en andere muziekgezelschappen klinkt.over 21 uur40.000 bezoekers bij Koningsdag in MaastrichtZo’n 40.000 mensen hebben een bezoek gebracht aan Koningsdag in Maastricht. Het was er volgens burgemeester Annemarie Penn-te Strake zo druk, dat het Vrijthof al vlak na de middag moest worden afgesloten. “Het plein was te vol”, zei de burgemeester na afloop van het bezoek van de koninklijke familie.”We hadden een hele mooie dag”, vat Penn-te Strake samen. Soms dreigde er vertraging in het programma in de route van twee uur door de stad. “Maar als ik dan tegen de koning zei: we moeten door, dan gaf hij nog een handje, maar hij luisterde goed!”over 21 uurVooral jongeren genieten van het feit dat er na twee jaar weer flink gefeest kan worden.over 21 uurVoor het eerst sinds 2019 kan er op Koningsdag ongeremd feestgevierd worden, en daar maken mensen op veel plekken in Nederland gebruik van.over 21 uurHet is nog altijd druk op het water in Amsterdam.over 21 uurMan opgepakt na dreigende situatie vrijmarkt ArnhemDe politie in Arnhem heeft een man opgepakt die zorgde voor onrust op een vrijmarkt op de Eimerssingel-Oost. Omstanders belden de politie omdat hij gedreigd zou hebben en mogelijk een vuurwapen op zak had.Het is onbekend wat de aanleiding was voor het incident, dat rond het middaguur gebeurde. Ook weet de woordvoerder nog niet tegen wie de dreigingen gericht waren en of de man daadwerkelijk een wapen bij zich had.Veel mensen zijn getuige geweest van het incident, onder wie ook kinderen. Slachtofferhulp is ingeschakeld om ze op te vangen.over 21 uurDe gemeente Utrecht waarschuwt bezoekers dat het Vredenburg vol is en dat ze beter een andere locatie kunnen opzoeken. Op het plein in het centrum is het evenement Dutch Kings aan de gang, met veel “echte Hollandse muziek” van artiesten als Henk Dissel, Brace en Jeffrey Tanis.Ook het evenement op het Domplein is inmiddels vol, de hekken naar het feest zijn gesloten.Het evenement op het Vredenburg is vol. Er zijn nog een heleboel andere leuke plekken in de stad. Kijk voor alle evenementen op https://t.co/a4pQx8VGVd #KoningsdaginutrechtAvatarAuteurGemeente UtrechtMoment van plaatsen12:56 – 27 april 2022over 20 uurSommigen hoeven hun huis niet te verlaten om aan het feest mee te doen.over 20 uurIn Amsterdam was het al druk op het water en nu is het ook op straat goed vol.over 20 uur210Compilatie: Zo verliep Koningsdag in Maastrichtover 20 uurFestivals in hele land van startIn de loop van de middag zijn in heel Nederland grote festivals begonnen om Koningsdag te vieren. In Rotterdam, Groningen en Amsterdam worden edities van Kingsland georganiseerd. Zoals eerder gemeld is het Koningsdagfeest van Radio 538 in Breda ook al begonnen.over 20 uur“Wat jullie hebben laten zien; een Maastricht van bruggen. Bruggen tussen het verleden en de toekomst, tussen inwoners en nieuwkomers. Tussen Europa en Nederland. Leef Mestreech, Maastricht leeft! Dank jullie wel!” – WA. https://t.co/xNgVUJ5Vm5 AvatarAuteurKoninklijk HuisMoment van plaatsen12:35 – 27 april 2022over 20 uurGeen grote incidenten tijdens koninklijk bezoek aan MaastrichtDe politie heeft tijdens het bezoek van koning Willem-Alexander en zijn familie aan Maastricht niet hoeven uitrukken voor “noemenswaardige incidenten”. Volgens een woordvoerder waren er alleen wat mensen onwel geworden, bijvoorbeeld door warmte. “Het is een groot feestje geweest.”Het programma voor de koninklijke familie kwam om 13.00 uur ten einde. Veel mensen zijn inmiddels neergestreken op de terrassen in de stad, die goed vol zitten.over 20 uurKoning Willem-Alexander en Prinses Amalia sloegen tijdens de tocht door Maastricht de eerste herdenkingsmunt ter ere van dertig jaar het Verdrag van Maastricht. Met dat verdrag werd in 1992 de Europese Unie opgericht. Het Verdrag van Maastricht Tientje wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën.over 19 uurBurgemeester Paul Depla van Breda geniet van de koningsdagfestiviteiten in zijn stad.Koningsdag in Breda. Wat een gevarieerd feest. Van vlaggenparade, vrijmarkt in Valkenberg, receptie gedecoreerden tot @538Koningsdag. AvatarAuteurPaul DeplaMoment van plaatsen12:16 – 27 april 2022over 19 uurDat het in de treinen naar Breda druk is, komt vooral doordat het Koningsdagfeest van Radio 538 daar plaatsvindt. Er worden daar 40.000 bezoekers verwacht.over 19 uurIn treinen is het niet drukker dan verwachtEen woordvoerder van de NS laat aan NU.nl weten dat het in de treinen “behoorlijk druk, maar niet drukker dan verwacht” is. Reizigers begeven zich vooral op de trajecten naar Amsterdam en Breda. Af en toe worden mensen gevraagd te wachten op de volgende trein. De drukte richting Breda bereikte tussen 12.00 en 12.30 uur een voorlopig hoogtepunt en nam daarna af. Richting Amsterdam is het nog steeds druk, met name richting station Amsterdam-Zuid vanwege nabijgelegen festivals in de RAI en het Olympisch Stadion. De NS verwacht vandaag zo’n 200.000 mensen naar Amsterdam te brengen.over 18 uurDe koninklijke familie verlaat Maastricht, maar op het Vrijthof zal nog lang worden gefeest.over 18 uurOp de klanken van Rowwen Hèze – “Het is een kwestie van geduld, tot heel Holland Limburgs lult!” – eindigt het programma van de koninklijke familie op Koningsdag.over 18 uurKoning Willem-Alexander bedankt Maastricht voor een “onvergetelijke dag”. “Twee jaar lang heeft dit in het vat gezeten, maar het is niet verzuurd. Twee lange jaren van collectief chagrijn, waarin Limburg geraakt werd door de coronapandemie en een watersnoodramp. Daarom zijn we zo dankbaar dat het vat weer openging en dat we het in vrede en veiligheid hebben kunnen vieren. Dat is niet iedereen gegeven, zoals slechts een paar honderd kilometer verderop te zien is in Oekraïne.”over 18 uur54Koning: ‘Feesten is niet iedereen in de wereld gegeven’over 18 uurHet programma voor de koninklijke familie in Maastricht zit er bijna op, maar elders in het land begint het feest nu pas echt. In Amsterdam roept de gemeente mensen al op om niet meer met de boot te komen, omdat het te druk is op het water.Op een aantal locaties is eenrichtingsverkeer ingevoerd om voor doorstroming te zorgen en opstoppingen te voorkomen.Het is druk op het water, te druk. Kom niet meer met de boot naar de hoofdstad en vermijd de drukke grachtengordel. [1/2] AvatarAuteurPolitie Eenheid AmsterdamMoment van plaatsen11:09 – 27 april 2022over 18 uurHet programma is bijna ten einde. Het koninklijke gezelschap begeeft zich richting het Vrijthof, misschien wel het mooiste plein van Nederland. Daar zal de Limburgse band Rowwen Hèze zijn lied Bruid op blote voeten (een ode aan Limburg en koningin Máxima) laten horen. Daarna zal koning Willem-Alexander zijn dankwoord uitspreken.over 18 uurKoning Willem-Alexander bedankt André Rieu voor zijn concert.over 18 uur60Máxima en Amalia zingen uit volle borst mee met Rieuover 18 uurUiteraard wordt ook elders in het land Koningsdag gevierd. In Enschede zijn veel mensen afgekomen op de vrijmarkt op het Van Heekplein, zo is te zien op deze foto die ons is toegestuurd door lezer Rick Hubert.over 18 uurAmalia weet nog niet waar ze gaat studerenHet tussenjaar van kroonprinses Amalia zit er bijna op en dus moet ze gaan bedenken waar ze gaat studeren. “Of dat in Maastricht zal zijn? Nou, dat weten we nog niet”, zegt de prinses lachend tegen de NOS. “Maar ik hoop binnenkort een keuze te kunnen maken. Maastricht is echt een prachtige stad, die een fantastisch programma heeft neergezet.”Sinds haar achttiende verjaardag in december wordt er meer van Amalia verwacht. Mede daarom heeft ze voor een tussenjaar gekozen. “Ik zal moeten wennen aan het leven in de spotlights. Ik heb de afgelopen maanden veel dingen gedaan die mij een stapje verder helpen. Creatieve dingen, maar ook leerzame dingen.”over 18 uurMáxima geniet van verbondenheidWat koningin Máxima het fijnst vindt aan de eerste Koningsdag na twee jaar coronapandemie? “Dat gevoel van verbondenheid. Ik geniet ervan hoe iedereen er met elkaar van geniet, dat heb ik enorm gemist.”over 18 uur’We genieten met volle teugen’Koning Willem-Alexander is vooral dankbaar dat Koningsdag “weer als vanouds” gevierd wordt dit jaar. “Alles wat Maastricht neerzet, is ongelofelijk. We genieten met volle teugen en het is gelukkig nog niet voorbij”, zegt de koning tegen de NOS. “Het betekent ontzettend veel voor mij en voor ons dat het weer kan. Vooral dat het in vrijheid kan, nadat we zelf twee jaar lang opgesloten hebben gezeten door de coronacrisis. En dat je nu in Oekraïne ziet dat het niet vanzelfsprekend is. We zijn hier heel dankbaar voor en dat moeten we ook zijn.”De koning gaat ook in op het nieuws dat zijn populariteit afgenomen is. “Peilingen doen me niet zo veel, maar opbouwende kritiek is altijd goed. Anders word je een soort Poetin en dat wil niemand.”over 17 uurDrukte in Maastricht levert nog geen problemen opHet is volgens een woordvoerder van de gemeente “heel erg druk” in Maastricht. Dat levert echter nog geen problemen op. Een aanwezige verslaggever van persbureau ANP meldt dat het achter de hekken “enorm vol” is, maar dat de sfeer goed is.over 17 uurDe koninklijke stoet is aangekomen op het Onze Lieve Vrouweplein. Daar speelt componist André Rieu met zijn orkest voor de aanwezigen.over 17 uur41De koninklijke familie danst mee op het podiumover 17 uurBij het optreden van dj’s Lucas & Steve stond de hele koninklijke familie op het podium. Prinses Amalia hielp het artiestenduo door de special effects te verzorgen.over 17 uurAl handen schuddend en boksend begroet de koning de mensen langs de kant.over 17 uurHet team van koning Willem-Alexander en prinses Ariane heeft de quiz gewonnen. Als prijs krijgen ze een sleutel die “toegang” tot de binnenstad geeft.over 17 uurDe koninklijke familie wordt nu onderworpen aan een spel en een quiz over het Maastrichtse dialect. In verschillende teams moeten ze eerst sleutels vrijspelen door een code te kraken. Vervolgens krijgen alle teams vragen over Maastrichtse woorden. De antwoorden dienen in het plaatselijke dialect gegeven te worden.over 17 uur41Koning Willem-Alexander proost op zijn verjaardag in Maastrichtover 17 uurDe koning proost met een oranjebitter op zijn 55e verjaardag.over 17 uurHier geven koning Willem-Alexander en koningin Máxima nog een boks, maar inmiddels zijn ze toch overgegaan op het geven van handen.over 17 uur60Koninklijke familie feestelijk verwelkomd in MaastrichtTerug omhoog

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here