NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Binnenland Buitenland Politiek Klimaat Video , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Oorlog in Oekraïne Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Video Podcast Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Zeeland Rotterdam Utrecht Zwolle Over NU.nl NUfolder NUshop Tickets , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Zaterdag 23 april 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , Nationaal coördinator wil erkenning institutioneel racisme door Belastingdienst 23 april 2022 01:35 23-04-22 01:35 Laatste update: 3 uur geleden Update: 3 uur geleden 0 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , Het is een kwalijke zaak dat staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) de onlangs opgedoken selectiecriteria die door de Belastingdienst werden gebruikt om mogelijke fraudeurs op te sporen niet bestempelt als institutioneel racisme. Dat zegt Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR), in Trouw. Uit onderzoek van accountantskantoor PwC bleek onlangs dat de Belastingdienst bij de extra controle van belastingaangiftes vooral lette op persoonlijke kenmerken en minder op fiscale risico’s. Uit een handleiding bleek dat bijvoorbeeld nationaliteit, leeftijd en ook in sommige gevallen donaties aan moskeeën gebruikt werden als indicatoren.Van Rij noemde die selectiecriteria “verwerpelijk” en “discriminatoir”, maar dat dekt volgens Baldewsingh de lading niet. “In de definitie die ik gebruik is er sprake van institutioneel racisme als beleid en geschreven en ongeschreven regels van instituten of organisaties leiden tot ongelijke behandeling op basis van afkomst, etniciteit, religie enzovoorts”, stelt hij.”Bij de Belastingdienst was een lijst met criteria om fraude op te sporen waar precies dit soort dingen in stonden: donaties aan de moskee, nationaliteit. Er was hier per definitie sprake van institutioneel racisme”, aldus Baldewsingh. Volg dit onderwerp VolgenOntvang meldingen bij belangrijk nieuws over discriminatie en racisme De nationaal coördinator vindt dat Van Rij, als verantwoordelijk staatssecretaris voor de fiscus, zich “de luxe niet kan permitteren om zuinig te zijn met woorden”. “Niet in deze kwestie. Als je je als bewindspersoon niet uitdrukt, is dat gevaarlijk. Je loopt het gevaar dat je mensen niet serieus neemt. Je geeft mensen het gevoel dat zij er niet toe doen. Je moet hun pijn erkennen en herkennen.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here