NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Binnenland Buitenland Politiek Klimaat Video , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Oorlog in Oekraïne Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Video Podcast Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Zeeland Rotterdam Utrecht Zwolle Over NU.nl NUfolder NUshop Tickets , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Zondag 17 april 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , Duizenden demonstranten in Frankrijk de straat op tegen extreemrechts 17 april 2022 01:11 17-04-22 01:11 Laatste update: een uur geleden Update: een uur geleden 0 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , In Frankrijk zijn zaterdag duizenden demonstranten de straat op gegaan om te protesteren tegen extreemrechts. Tegenstanders van de rechts-populistische presidentskandidaat Marine Le Pen willen voorkomen dat zij in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen wint van Emmanuel Macron. In meer dan dertig Franse steden was opgeroepen tot betogingen. De politie waarschuwde voor mogelijke incidenten. Onder meer in het centrum van Parijs gingen duizenden Fransen de straat op, onder wie studenten, vakbondsleden, feministen en natuurbeschermers.Zij riepen antifascistische leuzen en waarschuwden dat een eventuele winst van Le Pen grote gevolgen zal hebben voor de democratie. “Tegen rechts-extremisme. Voor gerechtigheid en gelijkheid. Le Pen niet in het Élysée”, stond op een spandoek. De voorzitter van SOS Racisme, Dominique Sopo, zei tegen persbureau Reuters dat “als extreemrechts aan de macht komt, dat een enorme klap zal zijn voor de democratische, anti-racisme en progressieve stromingen”. SOS Racisme was een van de organisaties die opriepen tot demonstraties. In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen kreeg Marine Le Pen ruim 23 procent van de stemmen. De huidige president Emmanuel Macron kon rekenen op ruim 27 procent van de stemmen. Volgens veel peilingen kan hun tweestrijd in de tweede ronde, op 24 april, behoorlijk spannend worden.Macron noemde extreemrechts een gevaar voor het land. Le Pen deed de demonstraties af als “ondemocratisch”. Inzet van traangas De situatie in de hoofdstad dreigde in de loop van de middag even uit de hand te lopen. Kortstondige inzet van traangas door de oproerpolitie voorkwam dat. Enkele minuten later kon de demonstratie doorgaan.Volgens de organisatoren waren er in het land 150.000 mensen op de been om te wijzen op het gevaar van extreemrechts, van wie 40.000 in Parijs. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken schatte het aantal betogers in de hoofdstad op 9.200 en het landelijk totaal op nog geen 25.000. Zie ook: Wordt Le Pen de volgende Franse president? 'Macron zal aan de bak moeten' , Zie ook: Wordt Le Pen de volgende Franse president? 'Macron zal aan de bak moeten'

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here