,

Dat maakte staatssecretaris van Belastingen Marnix van Rij vandaag bekend.

De vermogensrendementsheffing, in de volksmond spaartaks genoemd, werd vorig jaar definitief afgeschoten door de Hoge Raad omdat deze oneerlijk was.

Fictief rendement: oneerlijk

Mensen betaalden namelijk geen belasting over het daadwerkelijke rendement op hun vermogen, maar ze betaalden belasting over een fictief rendement. Afhankelijk van hoe groot je vermogen was, schatte de Belastingdienst hoeveel je daarvan belegde en hoeveel er op de spaarrekening stond.

Daaraan werden dan vervolgens ook weer fictieve rendementen gekoppeld. Dat maakte de belastingheffing makkelijk uitvoerbaar, maar mensen verdienden geregeld veel minder met hun vermogen dan de Belastingdienst schatte. Het gevolg: ze betaalden belasting over inkomsten die ze niet hadden.

,

Fiscus: iedereen belegt

Kort en goed: omdat de fiscus ervan uitgaat dat mensen met vermogen daarvan in ieder geval een deel beleggen en daar flink aan verdienen, betaal je buitensporig veel belasting als je alleen spaargeld hebt, waar je amper of geen rente over krijgt.

In de video hieronder legt Carien ten Have haarfijn uit hoe het kan dat je als gewone spaarder altijd te veel spaartaks betaalt.

,