,

Op dit moment stijgen bijna alle prijzen nog. Dat komt voor een groot deel voor de aanhoudend hoge energieprijzen. Daardoor zijn gas en licht veel duurder dan een jaar geleden. Ook producten in bijvoorbeeld supermarkten worden daardoor duurder.

,

Want ook de fabrieken waar die producten in worden gemaakt, of de kassen waarin ze worden gekweekt, hebben te maken met sterk stijgende kosten. Daar komt nog eens bovenop dat graanproducten duurder worden door de hoge graanprijzen, alles met een stekker wordt duurder door het chiptekort, alles wat vervoerd moet worden wordt duurder door de gestegen prijzen voor containervervoer en ga zo maar door.

En de grote vraag is dan: gaan de prijzen voor consumenten ook weer dalen, als de kosten voor producenten weer afnemen?

,

Probleem 1: de kosten dalen niet

Je zou misschien verwachten dat na zo’n sterke stijging van de energieprijzen, de kosten voor bijvoorbeeld gas en olie op termijn wel weer gaan zakken. “Maar nu verwachten we dat niet echt”, zegt Hugo Erken, hoofd Nederlandse economie bij de Rabobank. De prijs voor gas zal mogelijk helemaal niet zoveel zakken omdat de vraag ernaar tijdens de energietransitie groot blijft.

Ook verwacht Erken dat de olieprijs relatief hoog blijft, door gebrekkige investeringen in de olieindustrie de afgelopen jaren.

In onderstaande video legt Frederieke Hegger uit waarom stijgende lonen de inflatie alleen maar verder aanwakkeren. (Tekst gaat door onder de video)

,

,