NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Binnenland Buitenland Politiek Klimaat Video , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Oorlog in Oekraïne Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Video Podcast Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Zeeland Rotterdam Utrecht Zwolle Over NU.nl NUfolder NUshop Tickets , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Woensdag 06 april 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , Rusland kondigt nieuwe aanvallen op Oekraïense havenstad Mariupol aan 05 april 2022 22:39 05-04-22 22:39 Laatste update: een uur geleden Update: een uur geleden 9 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , De strijd om de strategisch belangrijke Zuid-Oekraïense havenstad Mariupol spitst zich toe. De Russen kondigden dinsdag aan verder te vechten tegen de Oekraïense troepen die de zwaar gebombardeerde stad aan de Zee van Azov verdedigen. Het Russische leger zegt er dinsdag in geslaagd te zijn een evacuatie van Oekraïense officieren uit de belegerde stad te voorkomen. De Russen hebben naar eigen zeggen twee helikopters neergehaald waarmee de commandanten hadden moeten worden geëvacueerd. Het ministerie van Defensie in Moskou sprak over leiders van het nationalistische Azovbataljon.Moskou had eerder voorgesteld dat Oekraïense strijders hun wapens neerleggen en “via een afgesproken route” vanuit de stad naar grondgebied onder controle van Kyiv vertrekken. Het Oekraïense leger zou het voorstel hebben genegeerd. “Omdat de regering in Kyiv niet in het redden van de levens van zijn soldaten geïnteresseerd is, zal Mariupol worden bevrijd van nationalisten”, aldus het Russische ministerie van Defensie. Ontvang de Oekraïne-update VolgenWil je een paar keer per dag een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen ontvangen? Het Azovbataljon hielp bij het verdrijven van pro-Russische rebellen uit Mariupol 2014, het jaar waarin de Russen het schiereiland Krim annexeerden. Ook splitsten zich toen twee pro-Russische regio’s af. Mariupol ligt tussen deze gebieden en de Krim. 95Waarom is Mariupol zo belangrijk voor Poetin? Mariupol bijna volledig verwoest De Zuid-Oekraïense havenstad, die al weken door Russische troepen is omsingeld, is door de aanhoudende Russische beschietingen bijna volledig verwoest. Dat heeft burgemeester Vadym Boychenko van Mariupol maandag gezegd.Volgens Boychenko is inmiddels 90 procent van de infrastructuur van de stad verwoest. Daarvan is volgens de burgemeester 40 procent onherstelbaar. Hij schat dat er nog 130.000 inwoners opgesloten zitten in de zwaar gehavende gebouwen en schuilkelders. De stad telde voor de oorlog circa een half miljoen inwoners.De burgemeester spreekt op een persconferentie van onophoudelijke bombardementen op Mariupol. Het gaat om aanvallen vanaf zee, waar volgens Boychenko Russische schepen liggen. Zie ook: Hoe Mariupol onder Russisch vuur een rokende puinhoop werd , Zie ook: Hoe Mariupol onder Russisch vuur een rokende puinhoop werd

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here