NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Games Reviews , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Oorlog in Oekraïne Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Video Podcast Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Zeeland Rotterdam Utrecht Zwolle Over NU.nl NUfolder NUshop Tickets , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Zaterdag 02 april 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , AIVD en MIVD krijgen tijdelijk meer ruimte om te hacken vanwege cyberdreiging 01 april 2022 18:34 01-04-22 18:34 Laatste update: 8 uur geleden Update: 8 uur geleden 67 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , De inlichtingendiensten AIVD en MIVD krijgen tijdelijk meer bevoegdheden om grote hoeveelheden informatie te onderscheppen en om netwerken te hacken. Dat is volgens het kabinet nodig om op te kunnen treden tegen digitale aanvallen van landen zoals China en Rusland. Een tijdelijke wet moet problemen op cybergebied met de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) oplossen. Door de extra mogelijkheden kunnen de AIVD en MIVD sneller handelen.”Deze cyberdreiging vereist een snelle en effectieve inzet van bestaande bevoegdheden en een dekkend waarborgenstelsel dat past bij de benodigde snelheid”, zegt het kabinet. “Dit is noodzakelijk om voldoende zicht te houden op de dreiging afkomstig van deze landen.”De digitale aanvallen uit het buitenland nemen al jaren toe, aldus de inlichtingendiensten. Nederland is een aantrekkelijk land voor cyberspionage vanwege de open economie en de digitale ontwikkeling. Landen zoals China en Rusland proberen hier te spioneren, invloed uit te oefenen of sabotage te plegen.Aanvallende landen wisselen heel snel van systeem, zegt minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken), verantwoordelijk voor de AIVD. “Ze slaan toe en springen zo over van een systeem in Nederland naar een in Zuid-Amerika”, zegt ze. “De diensten hebben nu voor elke stap toestemming nodig. Met de nieuwe wet kunnen ze de aanvaller direct volgen.”Met de nieuwe bevoegdheden blijft er volgens haar een stevig systeem van toezicht. Met de tijdelijke wet verschuift de toetsing vooraf naar bindend toezicht tijdens en na de inzet van een bevoegdheid door de inlichtingendiensten.Het aanpassen van de Wiv duurt te lang, daarom komt er een tijdelijke wet. Die moet uiteindelijk opgaan in een aangepaste Wiv, aldus minister Kajsa Ollongren (Defensie). , Bekijk de beste apps van de week

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here