,

President Vladimir Poetin eiste vorige week dat landen die sancties hebben ingesteld tegen Rusland wegens de oorlog in Oekraïne, zoals EU-lidstaten en het Verenigd Koninkrijk, gas gaan afrekenen in roebels. 

Eerder vandaag waarschuwde de voorzitter van het Russische lagerhuis, Vjatsjeslav Volodin, de Europese Unie nog dat lidstaten snel roebels moeten inslaan om gas te kunnen blijven kopen.

 

,

Betalen in roebels geen optie

Veel westerse landen en bedrijven veroordeelden de eis om gas in roebels af te rekenen. Ook Nederlandse energiemaatschappijen lieten aan RTL Z weten niet in te zullen gaan op die eis.

Duitsland bestempelde de stap als contractbreuk, omdat eerder was afgesproken om af te rekenen in euro’s of dollars. Vandaag liet de regering van het land weten het noodplan voor een mogelijk gastekort in werking te stellen. 

Wat het Kremlin precies bedoelt met een geleidelijke overstap op betaling van gas in roebels is onduidelijk. De Russische regering werkt ook nog ideeën uit om voor nog meer exportgoederen roebels te vragen, maakte de woordvoerder bekend.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here