,

Het tekort komt overeen met 2,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De schuld nam met 13 miljard euro toe, tot 448 miljard euro. Dat is 52,1 procent van het bbp, aldus het statistiekbureau op basis van nieuwe voorlopige cijfers over de overheidsfinanciën.

,

Volgens de Europese begrotingsregels mag het tekort maximaal 3 procent zijn, waarbij de schuld niet hoger mag zijn dan 60 procent van het bbp. Door de uitzonderlijke omstandigheden vanwege corona heeft de Europese Commissie de Europese begrotingsregels echter tijdelijk opgeschort.

Weer volgens de regels

Nederland voldoet dus nu al weer aan die eisen. Aan het eind van het eerste coronajaar was het tekort 3,7 procent van het bbp, boven de grens dus. De staatsschuld lag toen al binnen de grens, met 54,3 procent van het bbp. 

,

,

De verbetering is te danken aan het herstel van de economie. De overheid haalde daardoor 25 miljard euro meer op uit belastingen en premies. Zo kwam er 6 miljard euro meer aan btw binnen, 9 procent meer dan in 2020.

En dat het bedrijven weer voor de wind ging, daar profiteert de overheid ook van. Er was een plus van bijna 9 miljard euro aan inkomsten uit vennootschapsbelasting, een stijging van maar liefst 40 procent.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here