,

Het is een maf gezicht: stoere IJslandse kerels die vrolijk van links naar rechts staan te springen op muziek van de Nederlandse feestband Snollebollekes. Het zijn gidsen uit regio Noord-IJsland die bij het afscheid van hun Nederlandse gasten het feestnummer hebben opgezet. “Elke keer als we dit nummer opzetten gaan jullie springen”, zegt gids Júlli lachend. 

Buitenaards landschap

Die dag hebben Júlli en zijn collega’s de toeristen in een superjeep – grote terreinwagens met banden waar je u tegen zegt – naar verschillende watervallen in de omgeving gereden. Zoals de krachtige waterval Dettifoss, die per seconde zo’n 200 kubieke meter water naar beneden doet storten. 

Het natuurgeweld is even imponerend als de weg ernaartoe: de lavavelden en kraters geven het landschap een buitenaardse uitstraling. Dat je hier amper mensen tegenkomt versterkt dat gevoel. Ook in de zomer, wanneer IJsland de meeste bezoekers ontvangt, is het in het noorden van het eiland rustig. 

, Superjeep in het IJslandse landschap. Superjeep in het IJslandse landschap.

,

Het ongerepte IJsland, dat bijna drie keer zo groot is als Nederland, is met slechts drie inwoners per vierkante kilometer het dunbevolktste land van Europa. Zeker in het noorden waar weinig mensen wonen: van de 345.000 inwoners die IJsland in totaal telt, woont 64 procent in en om hoofdstad Reykjavik. De noordkant van het eiland telt slechts zo’n 40.000 inwoners. 

Het onontdekte noorden 

Ook toeristen richten hun vizier vooral op het zuiden. Voor Voigt Travel reden om zich juist op dat onontdekte noorden te storten. De touroperator, die gespecialiseerd is in reizen naar Lapland en andere regio’s in het poolcirkelgebied, zag potentie in de regio.

“Er zijn net zo goed geisers, warmwaterbaden en watervallen te vinden, maar dan minder bekend. Dat kleinschalige sluit goed aan bij wat wij reizigers willen bieden,” vertelt managing director Marloes Meijer. 

In de zomer maken veel mensen een rondje door IJsland door de ringweg, de belangrijkste weg op het eiland, te volgen. “Die brengt ze ook in het noorden, maar daar verblijft een reiziger gemiddeld maar 1,4 nachten”, aldus Meijer. Terwijl er veel te zien en doen is.

, Zwaveldampen en borrelende modderpoelen bij geothermisch gebied Hverir. Zwaveldampen en borrelende modderpoelen bij geothermisch gebied Hverir.

,

,

Voigt Travel informeerde bij de lokale toerismebureaus naar de mogelijkheden en zette samenwerkingen op met lokale ondernemingen. Door vervolgens een directe vlucht naar de stad Akureyri te organiseren, brengt de reisorganisatie mensen rechtstreeks naar het noorden. En dat is uniek. 

Toename van bijna 5000 procent

De Transavia-vluchten die Voigt chartert, en die ook alleen via hen te boeken zijn, vliegen in februari en maart vanaf Amsterdam en in de zomer vanaf Rotterdam. Vooral in de wintermaanden zorgt de aanwas van Nederlanders voor een enorme boost voor het lokale toerisme.  

In de maanden januari tot en met maart waren er in 2019 in totaal 74 overnachtingen van Nederlandse toeristen in Noord-IJsland. “Nu brengen wij in die periode zo’n 600 reizigers die gemiddeld zes nachten blijven. Dat is een toename van bijna 5000 procent. Daar zijn we trots op”, vertelt Meijer. 

, Hot tub aan het zwarte strand van Hauganes. Hot tub aan het zwarte strand van Hauganes.

,

De IJslanders zelf zijn er ook maar wat blij mee, vertelt Anton Birgisson, eigenaar van lokale touroperator Geo Travel en al vijftien jaar werkzaam in de sector. “Voor ons is die directe vlucht een droom die uitkomt. Nu komen de toeristen waar we al zo lang op hoopten: mensen die langer blijven en meer willen zien dan alleen de highlights”, zegt hij. 

Lokale economie profiteert

Het is ook goed voor de werkgelegenheid, want de gidsen die voorheen alleen in de zomer werk hadden, hebben het nu ook in februari en maart druk. “De ene dag doen mensen een sneeuwscootertour, de andere dag gaan we met ze wandelen op een krater. Die week dat ze hier blijven is zo gevuld.” 

Het zorgt ervoor dat gidsen die voorheen in de wintermaanden bijklusten in de visserij of elders in het land tijdelijk werk zochten, nu dicht bij huis kunnen blijven. Ook het lokale restaurant en het hotel in het kleine dorpje Mývatn profiteren ervan. “Zonder de Nederlandse toeristen was het hotel deze winter dicht geweest”, vertelt Birgisson. 

, Anton Birgisson (links) en zijn team van gidsen. Anton Birgisson (links) en zijn team van gidsen.

,

Dat er alleen maar Nederlanders zijn, is te horen bij het ontbijt of laat in de avond als alle gasten in pyjama naar buiten zijn gerend om zich te vergapen aan het noorderlicht dat de hemel boven het hotel versiert met dansende, felgroene slierten. 

Kwaliteitstoerisme

Het is niet de bedoeling dat Noord-IJsland een Nederlandse enclave wordt, vertelt Meijer. “Als touroperators uit andere landen ons volgen, zou dat de kwaliteit van het toerisme alleen maar ten goede komen.”

Er is ruimte genoeg en aan kwaliteitstoeristen – de mensen die langer blijven – heeft de lokale economie veel meer dan de toeristen van cruiseschepen die één dagje met een bus door de regio scheuren. 

, Het noorderlicht in Mývatn. Het noorderlicht in Mývatn.

,

Vooralsnog zijn de gidsen allang blij met de Nederlanders met wie ze goed op kunnen schieten. “Het is heel ontspannen met jullie. Alsof we uit hetzelfde hout gesneden zijn. Jullie kunnen tegen een grapje,” zegt Birgisson.  

Goede klik met Nederlanders

Ook gids Júlli beaamt dat. “In de zomer ben ik vooral met Amerikanen op pad en daar moet ik echt een show weggeven en een beetje op mijn woorden letten. Bij Nederlanders kan ik veel meer mezelf zijn.” 

Die avond sluiten Birgisson en zijn gidsen het winterseizoen af. Met een barbecue, wat glaasjes van de IJslandse sterke drank Brennivín en muziek. De Snollebollekes zullen zeker nog een keer gedraaid worden, vertelt hij lachend. “Het is het themanummer van deze winter geworden.” 

, Zonsondergang bij de thermale baden van Myvatn. Zonsondergang bij de thermale baden van Myvatn.

,

Wat is er zoal te zien en beleven?

  • De thermale baden van Mývatn: met een drankje in de hand dobberen in het warme, blauwe water, terwijl je uitkijkt over het lavalandschap. 
  • Walvissen spotten: dat kan op meerdere plekken in Noord-IJsland. Zoals in Hauganes en Husavik, waar je bruinvissen en bultruggen kunt zien zwemmen. 
  • Geothermisch gebied Hverir: dankzij vulkanische activiteit stijgen hier zwaveldampen uit de prachtig gekleurde grond en loop je langs kolkende modderpoelen. De rotte-eier-lucht is intens, maar de plek is zo speciaal dat hier onder meer scènes van Game of Thrones zijn opgenomen.
  • Wandelen in natuurreservaat Dimmuborgir: de lavavelden staan vol met bijzondere rotsformaties. Ook kom je hier meer te weten over de 13 lugubere kerstmannen van IJsland.
  • Het noorderlicht: vanaf eind augustus tot half april heb je goede kans om in Noord-IJsland dit spectaculaire natuurverschijnsel te zien. 
  • Watervallen: Daar zijn er een hoop van te vinden in deze regio. Dettifoss is een zeer krachtige waterval en ook Goðafoss is de moeite waard.

,

Voor dit artikel ging onze redacteur op uitnodiging van Voigt Travel naar Noord-IJsland. De inhoud van het artikel is redactioneel onafhankelijk bepaald.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here