NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Binnenland Buitenland Politiek Klimaat Video , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Oorlog in Oekraïne Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Video Podcast Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Zeeland Rotterdam Utrecht Zwolle Over NU.nl NUfolder NUshop Tickets , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Dinsdag 15 maart 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , Overzicht Russen gijzelen honderden mensen in ziekenhuis, NAVO volgende week bijeen 15 maart 2022 20:05 15-03-22 20:05 Laatste update: 4 minuten geleden Update: 4 minuten geleden 0 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , Russische troepen houden zo’n vierhonderd patiënten en artsen gegijzeld in een ziekenhuis in de Oekraïense havenstad Mariupol. Vanwege de ontwikkelingen komt zowel de NAVO als de Europese Unie volgende week bijeen. De Amerikaanse president Joe Biden is bij beide ontmoetingen aanwezig. Ontvang de Oekraïne-update VolgenWil je een paar keer per dag een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen ontvangen? Russische troepen houden personeel en patiënten in het ziekenhuis van Mariupol gegijzeld. Dat bevestigt plaatsvervangend burgemeester Sergei Orlov aan CNN en de BBC.”We hebben informatie ontvangen dat het Russische leger ons grootste ziekenhuis heeft ingenomen. En ze houden onze artsen en patiënten gegijzeld”, zei hij. Volgens Orlov bevinden zich zo’n vierhonderd mensen in het ziekenhuis, dat voor een groot deel verwoest is door bombardementen. Artsen behandelen daarom noodgedwongen patiënten in de kelder van het gebouw.Mariupol, dat aan de Zee van Azov ligt, wordt belegerd door pro-Russische milities uit het oosten van Oekraïne en de Russische strijdkrachten. Volgens de autoriteiten zijn tot nu toe zeker 2.400 mensen omgekomen door bombardementen op de stad. Zie ook: Viceburgemeester Mariupol: 'Zijn omsingeld, zonder verwarming, water of voedsel' De Amerikaanse president Joe Biden komt volgende week naar Brussel voor een ingelaste NAVO-top en een bezoek aan de EU-top die dan plaatsvindt. De westerse leiders van het bondgenootschap en de unie zullen op beide bijeenkomsten de Russische oorlog tegen Oekraïne en de grote gevolgen voor het Westen bespreken.NAVO-chef Jens Stoltenberg roept de leiders van de dertig NAVO-landen volgende week donderdag bijeen op het hoofdkwartier in de Belgische hoofdstad, laat hij weten. Diezelfde donderdag begint ook de EU-top, waar volgens Brusselse bronnen bij hoge uitzondering Biden eveneens aanschuift.Oekraïne moet erkennen dat NAVO-lidmaatschap er niet in zit. Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky dinsdag in een videoboodschap. Volgens waarnemers lijkt het staatshoofd daarmee te zinspelen op een mogelijk compromis in het conflict met Rusland. Zie ook: Defensie-expert Ko Colijn legt uit waarom een no-flyzone geen goed idee is Rusland heeft officieel afscheid genomen van de Raad van Europa. Het land voorkomt zo dat de verdragsorganisatie, die de democratie en de rechtsstaat in Europa bewaakt, Rusland zelf de deur wijst. Rusland kondigde meteen aan ook het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens op te zeggen, laat de raad weten.De Russische journaalmedewerker die maandagavond plotseling in een uitzending van haar werkgever demonstreerde tegen de oorlog is dinsdag in de rechtbank verschenen. Volgens de BBC is de 44-jarige Marina Ovsyannikova aangeklaagd voor “het zonder toestemming organiseren van een protest”.Voor het posten van een video waarin ze opriep om te protesteren tegen de oorlog kreeg ze een boete van 30.000 roebel (bijna 250 euro).Voor haar protestactie tijdens het journaal heeft ze nog geen straf gekregen. Daarover zou nog een zaak lopen. De Verenigde Naties hebben de Russische autoriteiten opgeroepen Ovsyannikova niet te straffen. 35Medewerkster Russisch journaal verstoort uitzending met protest De Oekraïense journalist Alexandra Kuvshynova en FOX News-cameraman Pierre Zakrzewski zijn omgekomen in de Oekraïense plaats Horenka, net buiten Kyiv. Een andere journalist van FOX News, Benjamin Hall, raakte bij het incident gewond, aldus de Amerikaanse nieuwszender.Het drietal zat in een auto die geraakt werd door artillerievuur toen zij aan het werk waren.Rusland legt de Amerikaanse president Joe Biden en andere hoge functionarissen in de Verenigde Staten inreisverboden op. Rusland doet dat als reactie op Amerikaanse sancties. Aan de Russische “zwarte lijst” met daarop de namen van dertien Amerikanen die niet langer welkom zijn in het land is ook de Canadese premier Justin Trudeau toegevoegd.De premiers van Polen, Tsjechië en Slovenië zijn vanavond aangekomen in Kyiv voor een ontmoeting met Zelensky. Ook willen ze premier Denys Shmyhal spreken.Het drietal is per trein naar de Oekraïense hoofdstad afgereisd. Volgens een Poolse regeringswoordvoerder was de reis onder strikte geheimhouding gepland in overleg met de EU en de NAVO. Het zijn de eerste regeringsleiders die de Oekraïense hoofdstad bezoeken sinds Rusland Oekraïne op 24 februari binnenviel. It is here, in war-torn Kyiv, that history is being made. It is here, that freedom fights against the world of tyranny. It is here that the future of us all hangs in the balance. EU supports UA, which can count on the help of its friends – we brought this message to Kyiv today. AvatarAuteurMorawieckiMMoment van plaatsen17:19 – 15 maart 2022 Zie ook: Dagboek uit Kyiv: Niemand meer de straat op In de maand februari hebben 21 mensen met de Oekraïense nationaliteit een eerste asielaanvraag in Nederland ingediend. In januari waren dat er zes, blijkt uit deze week gepubliceerde cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).Eind februari meldde de IND dat de dienst vanwege de Russische inval in Oekraïne de komende zes maanden geen beslissingen neemt over asielaanvragen van personen met de Oekraïense nationaliteit. Ze hoeven zich dan geen zorgen te maken over de duur van hun verblijfsrecht. Waarom kiest NU.nl voortaan voor de Oekraïense benaming van steden? Oekraïne is ruim dertig jaar een onafhankelijke staat en voert sinds 2019 campagne voor een andere spelling. Namen als Kiev en Charkov zijn afgeleiden van de Russische spelling. In het licht van de Russische invasie heeft Oekraïne hier opnieuw aandacht voor gevraagd en daar geven wij gehoor aan. We schrijven dus voortaan (onder meer) Kyiv en Kharkiv. Het conflict uitgelegd Poetin sloopt niet alleen Oekraïne, hij laat ook weinig over van Rusland Russen verliezen manschappen en materieel, maar nog niet de oorlog Waarom Kyiv zo belangrijk is voor Rusland en Poetin Waarom de NAVO geen no-flyzone boven Oekraïne wil Lees hier de dagboeken van Hans Jaap Melissen in Kyiv Of de verhalen van Nederlanders in Oekraïne En hier zie je in welke Oekraïense gebieden de Russen oprukken , Zie ook: Viceburgemeester Mariupol: 'Zijn omsingeld, zonder verwarming, water of voedsel' , Zie ook: Defensie-expert Ko Colijn legt uit waarom een no-flyzone geen goed idee is , Zie ook: Dagboek uit Kyiv: Niemand meer de straat op

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here