,

Dat bevestigt een woordvoerder van Akzo na berichtgeving in de Financial Times. Het bedrijf heeft in Rusland vier fabrieken en zo’n 650 medewerkers.

Gevolg van sancties

In tegenstelling tot veel andere Westerse multinationals heeft Akzo er niet uit eigen beweging voor gekozen om niet langer in Rusland actief te zijn. Dat het bedrijf binnenkort toch stopt, is het gevolg van de sancties van Westerse landen en de grote impact die dat heeft op de Russische economie.

“Het is ofwel omdat de grondstoffen niet meer beschikbaar zijn, ofwel omdat ergens de belangrijkste klant misschien niet meer kan betalen”, zegt topman Thierry Vanlanacker tegen de Britse zakenkrant.

,

Door de sancties tegen Rusland stort de economie in Rusland in elkaar. De Russische munt, de roebel, is vrijwel waardeloos geworden, waardoor Russen in rap tempo armer worden. Ook is het inmiddels haast onmogelijk om aan grondstoffen te komen voor allerhande producten in het land.

Vanlanacker denkt dan ook dat het binnen twee maanden gedaan is met Akzo in Rusland. De vraag is wat er vervolgens gebeurt met de fabrieken van Akzo in het land.

,

,

Misschien doorstart

Een woordvoerder laat aan RTL Z weten dat het bedrijf ‘van dag tot dag’ gaat bekijken wat er met de Russische fabrieken gaat gebeuren. Daarbij wordt niet uitgesloten dat na verloop van tijd, als de mogelijkheid zich voordoet, de operaties toch weer opgestart worden.

Akzo laat weten dat het niet uit eigen beweging Rusland verlaat met het oog op de impact voor medewerkers. “We kijken dagelijks naar wat we kunnen doen om medewerkers te helpen. Daar gaat het ook om”, aldus de woordvoerder.

,

Nationalisering

Op de vraag of daarbij ook meespeelt dat de Russische regering dreigt om bezittingen van Westerse bedrijven die het land verlaten te onteigenen en te verkopen, kan de woordvoerder geen antwoord geven.  

Vorige week maakte Rusland bekend dat het werkt aan een wet die het mogelijk maakt om vertrekkende bedrijven te nationaliseren.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here