NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Binnenland Buitenland Politiek Klimaat Video , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Oorlog in Oekraïne Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Video Podcast Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Zeeland Rotterdam Utrecht Zwolle Over NU.nl NUfolder NUshop Tickets , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Maandag 14 maart 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , Eeuwenoude muntenschat gevonden tijdens verbouwing van woning in Bronkhorst 14 maart 2022 21:16 14-03-22 21:16 Laatste update: 52 minuten geleden Update: 52 minuten geleden 47 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , Bij verbouwingswerkzaamheden in een oud pand in de Gelderse stad Bronkhorst zijn eeuwenoude munten gevonden. Het gaat om veertien gouden en achttien zilveren munten, die kort na 1620 onder de vloer zijn verstopt, meldt de gemeente Zutphen. De oudste munt is een goudgulden uit de periode 1486-1495. Verder zijn er een dukaat uit 1531 en drie zilveren Engelse shillings uit 1582-1584 en 1604-1605 gevonden. De andere munten komen uit de Nederlanden en dateren uit de zeventiende eeuw, waarvan de jongste uit 1620 is.De munten werden achter een loszittende steen gevonden in de woning aan de Bovenstraat. Na de vondst nam de eigenaar van het pand contact op met de archeologische dienst van de gemeente Zutphen.Archeologen vermoeden dat de schat werd verstopt wegens de Spaanse dreiging tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Muntschatten werden vaak begraven als er gevaar dreigde. In 1624 trokken honderden Spaanse soldaten vanuit Groenlo richting Bronkhorst. Waarschijnlijk heeft de bewoner daarom zijn vermogen verstopt en vervolgens nooit meer opgehaald.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here