NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Binnenland Buitenland Politiek Klimaat Video , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Oorlog in Oekraïne Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Video Podcast Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Zeeland Rotterdam Utrecht Zwolle Over NU.nl NUfolder NUshop Tickets , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Zondag 06 maart 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , Liveblog Nieuwe poging tot wapenstilstand en evacuaties in Mariupol 22 februari 2022 00:22 22-02-22 00:22 Laatste update: een uur geleden Update: een uur geleden 28.1K NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , Welkom in dit liveblog. Mijn naam is Robbert van der Linde en hier houd ik je op de hoogte van de situatie in Oekraïne.De belangrijkste ontwikkelingen: Maandag derde overleg tussen Oekraïne en Rusland Russen blijven verrast over Oekraïense weerstand Nieuwe poging wapenstilstand en evacuatie Mariupol over 2 dagenPolen overweegt straaljagers aan Oekraïne te doneren, vraagt VS om nieuwe toestellenPolen overweegt tegemoet te komen aan de vraag van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky om vliegtuigen te doneren. Polen wil dan wel de garantie van de Verenigde Staten dat het in ruil daarvoor zelf nieuwe toestellen krijgt, om zo de vloot weer ‘aan te vullen’, meldt Politico.De Amerikanen nemen het verzoek van Polen in overweging. President Joe Biden staat naar verluidt niet onwelwillend tegenover de constructie, omdat het zou betekenen dat de VS militair kan helpen zonder direct straaljagers te leveren aan Oekraïne.over 2 dagenPavlo Kyrylenko, het Oekraïense hoofd van het militaire bureau in Donetsk, bevestigt dat de autoriteiten vanaf 11.00 uur Nederlandse tijd (12.00 uur plaatselijke tijd) wil beginnen met het evacueren van burgers. Vanaf dat moment duurt de wapenstilstand nog negen uur.МАРІУПОЛЬ! ЕВАКУАЦІЯ! У Маріуполі з 12:00 6 березня починається евакуація мирного населення. Сьогодні, з 10:00 до 21:00 буде встановлено режим тиші. З 12:00 починається евакуація мирного населення. AvatarAuteurПавло КириленкоMoment van plaatsen08:12 – 6 maart 2022over 2 dagenDe vluchtroute vanuit Mariupol zou wederom leiden naar Zaporizhzhia, dat ten noordwesten van de havenstad ligt. In Zaporizhzhia worden al voorbereidingen getroffen om de vluchtelingen op te vangen. Zo zijn er zelfs in het plaatselijke circus slaapplekken gereedgemaakt. (Foto: BBC)over 2 dagenover 2 dagenGeen nieuwe evacuatiepoging VolnovakhaGisteren werd ook geprobeerd om de stad Volnovakha te evacueren. Net als in Mariupol ging dat plan in de ongeveer 60 kilometer noordelijker gelegen stad niet door omdat de Russen zich niet aan de wapenstilstand hielden. Volgens het parlementslid namens de stad, Dmytro Lubinets, zal er vandaag geen nieuwe evacuatiepoging ondernomen worden.”De hele wereld heeft kunnen zien dat Rusland niet te vertrouwen is. Toen de mensen klaar waren om te vluchten, bombardeerden ze de beoogde vluchtroute. Met de Russen zijn geen afspraken te maken”, zegt Lubinets tegen de BBC.over 2 dagenNieuwe evacuatiepoging Mariupol om 11.00 uurAls de Russen zich houden aan de wapenstilstand die zojuist is ingegaan, wil het stadsbestuur van Mariupol om 11.00 uur (Nederlandse tijd) beginnen met het evacueren van burgers. Net als gisteren staan er bussen klaar, maar inwoners mogen ook gebruikmaken van hun eigen auto. Het is niet bekend of de vluchtroute hetzelfde blijft als gisteren.over 2 dagenNieuwe poging tot wapenstilstand in MariupolVolgens het stadbestuur van Mariupol is er vanaf 9.00 uur (Nederlandse tijd) een nieuwe wapenstilstand rond de stad ingegaan. Die zou duren tot 20.00 uur, om burgers de kans te geven de stad te ontvluchten.Gisteren werd er ook een wapenstilstand en evacuatie aangekondigd. Volgens de locoburgemeester hielden de Russen zich daar echter niet aan door te blijven bombarderen en schieten, waarna de evacuatie werd afgeblazen.over 2 dagenWHO bevestigt aanvallen op medische faciliteitenTedros Adhanom Ghebreyesus, directeur van gezondheidsorganisatie WHO, bevestigt dat er meerdere aanvallen zijn uitgevoerd op medische faciliteiten in Oekraïne. Zes doden en elf gewonden zijn al bevestigd, terwijl andere aanvallen nog worden onderzocht.Tedros noemt de aanvallen “schendingen van medische neutraliteit” en “overtredingen van het internationale humanitaire recht”[email protected] has confirmed several attacks on health care in #Ukraine, causing multiple deaths and injuries. Additional reports are being investigated. Attacks on healthcare facilities or workers breach medical neutrality and are violations of international humanitarian law. #NotATarget https://t.co/Wdc2jeoHIBAvatarAuteurTedros Adhanom GhebreyesusMoment van plaatsen07:27 – 6 maart 2022over 2 dagenGevechten gaan door, Kiev lijkt betrekkelijk rustigOok vannacht werd er gevochten rond de grootste steden in Oekraïne. In Charkov werden de hele nacht explosies gemeld door Oekraïense media. De stad is nog altijd in handen van Oekraïne.Het Oekraïense leger meldde dat er ook in Chernihiv en de regio Donetsk (waar onder meer Mariupol ligt) gevochten wordt om de Russische troepen op afstand te houden. In Kiev ging gisteren het luchtalarm meerdere keren af, maar sindsdien lijkt de hoofdstad een relatief rustige nacht te hebben gehad zonder grote explosies.over 2 dagenover 2 dagenBritten vergelijken situatie Oekraïne met Tsjetsjenië en SyriëDe Russische militaire tactiek in Oekraïne vertoont grote gelijkenissen met eerdere militaire acties in Tsjetsjenië (1999) en Syrië (2016). Dat concluderen de Britse inlichtingendiensten in het recentste informatieoverzicht.Daarmee doelen de Britten met name op het aanvallen van steden en dichtbevolkte gebieden door Rusland, in een poging de plaatselijke bevolking mentaal te breken. De Britten zien echter dat de omvang van het Oekraïense verzet de Russen nog altijd verrast.Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 06 March 2022 Find out more about the UK government’s response: https://t.co/xXx8qpSqRp 🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 AvatarAuteurMinistry of Defence 🇬🇧Moment van plaatsen06:26 – 6 maart 2022over 2 dagenOekraïense regio Sumy ligt opnieuw onder vuurRussische troepen hebben de steden Sumy en Lebedyn zaterdagnacht opnieuw onder vuur genomen. Dat meldt Dmitri Zhivitsky, het hoofd van de regionale regering, op Telegram.De Russische luchtmacht vernietigde zaterdag in de kleine stad Okhtyrka een opslagplaats voor levensmiddelen en bouwmaterialen en een parkeerplaats, zegt de bestuurder. Vrijdag werd een warmtekrachtcentrale verwoest. Daarbij kwamen vijf medewerkers om het leven. De verwarming in de stad is uitgevallen en er zijn ook water- en stroomonderbrekingen.Dinsdag werd bekendgemaakt dat in Okhtyrka zeventig Oekraïense soldaten werden gedood door Russische troepen. Die informatie kan niet onafhankelijk bevestigd worden.over één dagJohnson wil met plan en steun zorgen dat Russische invasie faaltDe Britse premier Boris Johnson heeft een plan met zes punten gemaakt dat ertoe moet leiden dat de Russische invasie van Oekraïne faalt. Met steun van andere wereldleiders wil hij ervoor zorgen dat Oekraïne zich beter kan verdedigen. In het plan staat niet dat het Westen militaire actie moet ondernemen tegen Rusland. Hij praat morgen met Mark Rutte en de premier van Canada. Dinsdag praat hij met de leiders van landen die te maken hebben met de toestroom van Oekraïense vluchtelingen, waaronder Polen en Hongarije.over één dagVS veroordeelt nieuwe mediawet in RuslandDe Verenigde Staten hebben zaterdag een nieuwe wet in Rusland veroordeeld die lange celstraffen en hoge boetes in het vooruitzicht stelt voor het verspreiden van wat het Kremlin ‘nepnieuws’ noemt. “We veroordelen de stap van de Russische Federatieraad om een wet goed te keuren waarmee gevangenisstraffen tot vijftien jaar dreigen voor journalisten”, zei de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis in een verklaring. De nieuwe wetgeving stelt verslaggeving strafbaar die het Russische leger in diskrediet zou kunnen brengen.De Duitse publieke omroep besloot zaterdag vanwege deze wet te stoppen met werken in Rusland. Andere media sloten eerder al hun kantoren in Moskou, waaronder de Britse publieke omroep BBC en persbureau Bloomberg. Ook de NOS en RTL haalden correspondenten weg uit Moskou. Lees hier meer.over één dagZelensky: Elon Musk zegt meer ontvangers Starlink toePresident Zelensky zegt zaterdag met eigenaar Elon Musk van ruimtevaartbedrijf SpaceX te hebben gesproken waarbij is gezegd dat het land meer ontvangers krijgt om breedbandinternet via Musks satellietnetwerk Starlink te kunnen gebruiken.”Ik heb met Elon Musk gepraat. Ik ben hem dankbaar dat hij Oekraïne met woorden en daden steunt”, tweette Zelensky. Musk zei donderdag dat Starlink het enige niet-Russische communicatiesysteem is dat nog werkt in sommige delen van Oekraïne na de Russische invasie.Talked to @elonmusk. I’m grateful to him for supporting Ukraine with words and deeds. Next week we will receive another batch of Starlink systems for destroyed cities. Discussed possible space projects 🚀. But I’ll talk about this after the war.AvatarAuteurВолодимир ЗеленськийMoment van plaatsen23:08 – 5 maart 2022over één dagover één dagIsraël zet veldhospitaal op voor Oekraïense vluchtelingenIsraël wil komende week een veldhospitaal opzetten voor Oekraïense vluchtelingen. Het ziekenhuis zal verschillende afdelingen hebben, waaronder een eerstehulppost. Dat meldde het Sheba Medical Center dat de faciliteit zal runnen.De plek waar de medische faciliteit wordt opgezet is nog niet bekend. Israël heeft veel ervaring met spoedeisende medische zorg in oorlogssituaties en al honderd ton humanitaire hulpgoederen gestuurd.over één dagVisa en Mastercard doen Rusland in de banCreditcardmaatschappijen Visa en Mastercard schorten alle activiteiten in Rusland op en alle creditcards die in het land zijn uitgegeven werken niet langer in het buitenland. Passen die zijn uitgegeven door financiële instellingen buiten Rusland werken ook niet meer in het land. Lees hier meer.over één dagCanada roept burgers op Rusland te verlatenCanada heeft zaterdag burgers die nog in Rusland verblijven opgeroepen het land te verlaten “zolang er nog commerciële middelen beschikbaar zijn”. De veiligheidsomstandigheden in het land zijn onvoorspelbaar en kunnen snel verslechteren, aldus het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken.”De beschikbaarheid van vluchten wordt extreem beperkt. Het vermogen van onze ambassade om consulaire diensten in Rusland te verlenen, kan ernstig worden beperkt”, zei het ministerie in een reisadvies. Canada heeft, net als veel andere westerse landen, brede sancties opgelegd aan Rusland na de invasie van Oekraïne.over één dagRussisch vliegtuig landt in Washington om diplomaten te repatriërenZaterdag is een Russisch vliegtuig met toestemming van Amerika in Washington geland om twaalf uitgewezen Russische VN-diplomaten te repatriëren. Volgens de VS hadden de Russen zich schuldig gemaakt aan spionage. Formeel worden ze “uitgezet wegens misbruik van hun verblijfsrechten”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.De Verenigde Staten hebben evenals andere westerse landen hun luchtruim gesloten voor Russische vliegtuigen als reactie op de Russische invasie van Oekraïne. Dit verbod werd tijdelijk opgeheven om de repatriëring van de twaalf diplomaten mogelijk te maken.over één dagover één dagZo ziet de vlucht voor de oorlog in Oekraïne eruitVolgens de Verenigde Naties vormen de bijna anderhalf miljoen vluchtelingen uit Oekraïne de grootste vluchtelingenstroom in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Bekijk hier de vlucht voor het oorlogsgeweld in tien foto’s.over één dagOekraïne: ‘100.000 mensen sluiten zich aan bij onze troepen’Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen, hebben zich volgens de Oekraïense regering meer dan 100.000 mensen vrijwillig aangesloten bij de Oekraïense troepen. Dat stelt de Oekraïense onderminister van Defensie Hanna Maliar tegen het Oekraïense persbureau UNIAN. Het aantal dat de bewindsvrouw noemt, is niet door onafhankelijke bronnen bevestigd.over één dag30.000 Oekraïense kinderen naar Moldavië gevluchtBijna dertigduizend kinderen uit Oekraïne zijn op de vlucht voor het oorlogsgeweld aangekomen in het zuidwestelijke buurland, laat de Moldavische regering weten. “Wij zijn hun familie totdat deze waanzin eindigt”, belooft de Moldavische president Maia Sandu.We have almost 30.000 Ukrainian children in #Moldova. We are their family until this madness ends. Praying for peace in #Ukraine. AvatarAuteurMaia SanduMoment van plaatsen20:19 – 5 maart 2022over één dagRusland maakt lijst van landen die ‘vijandig doen’ tegen het landRusland stelt op bevel van Poetin binnen twee dagen een lijst op van landen die “vijandige acties plegen tegen de Russische Federatie”. Dat meldt de Russische spreekbuis TASS zaterdag. Het nieuws is niet bevestigd door onafhankelijke media.Onbekend is welke acties Rusland zal ondernemen tegen landen die op de lijst komen. Poetin zou eerder gezegd hebben sancties tegen Rusland te zien als een oorlogsdaad.over één dagover één dagDit merken de Russische burgers van de oorlog tegen OekraïneHoewel de ernst van de invasie door alle Russische censuur niet doorsijpelt in het bewustzijn van veel Russen, laat de oorlog in Oekraïne hen niet helemaal onberoerd. Lees hier meer.over één dagIMF besluit volgende week over financiële steun OekraïneHet Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht maandag financiële noodhulp voor Oekraïne toe te kunnen zeggen. Het land heeft in eerste instantie 1,4 miljard dollar (1,28 miljard euro) gevraagd.over één dagRusland heeft twee Oekraïense kerncentrales in handen, wil ook derde veroverenZelensky heeft in gesprek met Amerikaanse senatoren bevestigd dat Rusland twee kerncentrales in Oekraïne in handen heeft, meldt persbureau AP. Het zou gaan om de actieve kerncentrale van Zaporizhzhia en de niet-actieve kerncentrale van Tsjernobyl. De Russen zouden ook de kerncentrale van Yuzhnoukrainsk op de korrel hebben.over één dagVS en bondgenoten bereiden zich voor op hulp aan Oekraïense regering in ballingschapDe Verenigde Staten en Europese bondgenoten bereiden zich erop voor dat de regering van Oekraïne het land moet ontvluchten. Ze willen Oekraïne daarbij helpen, meldt The Washington Post.De VS en bondgenoten verwachten volgens de Amerikaanse krant dat de Oekraïense regering, wanneer Rusland het land onder controle krijgt, bijvoorbeeld vanuit buurland Polen zal werken. Ze houden rekening met een lange periode van opstand tegen een eventuele Russische machthebber in Oekraïne.over één dagOekraïne en Israël in gesprek over Russische invalZelensky is toch in gesprek gegaan met de Israëlische premier Naftali Bennett, heeft een woordvoerder van de Israëlische premier aan persbureau Reuters bevestigd. Eerder meldden Israëlische media dat Zelensky een telefoontje van Bennett zou hebben geweigerd.Bennett probeert te bemiddelen tussen Oekraïne en Rusland. Hij sprak eerder vandaag met Poetin.over één dagOekraïne wil meer sancties tegen RuslandTijdens een gesprek tussen de Oekraïense en Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken heeft Oekraïne aangedrongen op meer sancties tegen Rusland, meldt persbureau Reuters. Het is niet bekend of het verzoek wordt ingewilligd.over één dagUittocht van westerse media uit Rusland na forsere straffen voor vrije persSteeds meer buitenlandse media verlaten Rusland, omdat ze daar hun werk niet meer goed kunnen doen. Lees hier meer.over één dagZelensky blij met 500 miljoen euro vluchtelingensteun van EUDe EU heeft 500 miljoen euro toegezegd om vluchtelingen uit Oekraïne bij te staan. Bovendien krijgen ze het recht om een jaar in de EU te blijven. Zelensky laat via Twitter weten dankbaar te zijn voor de hulp.Volgens de Verenigde Naties (VN) zijn sinds het uitbreken van de door Rusland begonnen oorlog in Oekraïne bijna anderhalf miljoen inwoners van het land op de vlucht geslagen. Dat komt neer op de grootste vluchtelingenstroom in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog, stelt de VN.Grateful to @vonderleyen 🇪🇺 for an important decision to give immediately residency rights in the EU to Ukrainians flowing to Europe because of Russian aggression. The first tranche of EUR 500 million provided by EU would help Ukrainians to ensure decent living conditions.AvatarAuteurВолодимир ЗеленськийMoment van plaatsen21:30 – 5 maart 2022Terug omhoog

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here