De 8e vrouweneditie in Toscane brak helemaal los na de 6e (van 8) grindstrook van de dag. Lotte Kopecky (SD Worx) bewees daar dat ze over goeie benen beschikte en ging er alleen vandoor.

Om te anticiperen zo bleek, op de voorlaatste grindstrook maakte het achtervolgende groepje met onder anderen Annemiek van Vleuten (Movistar) en Katia Niewiadoma (Canyon-SRAM) de aansluiting.

 

De laatste grindstrook, La Tolfe, beloofde er stevig in te hakken en dat gebeurde ook. Dubbele laureate Van Vleuten toonde haar klimcapaciteiten, heel wat rensters moesten passen. Enkel Kopecky kon aanklampen en bewees nogmaals dat de Nederlandse grootmachten haar zeker in de gaten moeten houden.

Van Vleuten trok met Kopecky op pad richting Siena. Op weg naar de Italiaanse stad reed een groepje met Marianne Vos, Demi Vollering en Elisa Longo Borghini naar de 2 toe. 

 

De steile slotklim naar de Piazza del Campo zou ook dit jaar beslissen. Vlak voor de voet van de Via Santa Caterina kwam er nog volk terug, met zijn twaalven begonnen ze eraan, met naast Vollering ook nog Moolman in steun van kopvrouw Kopecky.

 

Van Vleuten zette de groep meteen onder druk op de klim en weer was het Kopecky die kon aanklampen, Moolman kon net nog als derde mee. De Nederlandse bepaalde het tempo en Kopecky deed er alles aan om in haar wiel te blijven zitten.

 

Ze kwamen samen boven en toen speelde Kopecky het tactische spel. Bij het ingaan van de laatste bocht positioneerde ze zich, goed zodat ze op kop de laatste rechte lijn kon induiken en daar slaagde de Belgische kampioene ook in.

 

Kopecky kon Van Vleuten afhouden en reed met grootse trots en luide schreeuw over de finish op de Piazza del Campo. Ze is de eerste Belgische renster die daar ooit kan winnen en boekt meteen ook de grootste zege uit haar carrière. De pech van vorig jaar in Toscane was vergeten.

Rituitslag Strade Bianche (vrouwen)Rituitslag Strade Bianche (vrouwen)

    naam resultaat
1 Lotte Kopecky in 3u59'14″
2 Annemiek van Vleuten z.t.
3 Ashleigh Moolman Pasio op 10″
4 Katarzyna Niewiadoma 19″
5 Cecilie Uttrup Ludwig 24″
6 Elise Chabbey 28″
7 Marianne Vos 29″
8 Elisa Longo Borghini z.t.
9 Shirin Van Anrooij 34″
10 Silvia Persico z.t.

Fase per fase

 1. 13 uur 20. Lotte Kopecky klopt Van Vleuten en wint de Strade Bianche!

  Lotte Kopecky klopt Van Vleuten en wint de Strade Bianche!

 2. 13 uur 19. Lotte Kopecky wint de Strade Bianche! Lotte Kopecky wint de Strade Bianche en klopt de grootse Annemiek van Vleuten. Kopecky heeft een fenomenale wedstrijd achter de rug. Zowel op de laatste grindstrook als op de steile slotklim kon ze in het wiel van de Nederlandse blijven zitten. .

  Lotte Kopecky wint de Strade Bianche!

  Lotte Kopecky wint de Strade Bianche en klopt de grootse Annemiek van Vleuten. Kopecky heeft een fenomenale wedstrijd achter de rug. Zowel op de laatste grindstrook als op de steile slotklim kon ze in het wiel van de Nederlandse blijven zitten.

 3. 13 uur 17. Het is zij aan zij. De finish komt steeds dichterbij. .

  Het is zij aan zij. De finish komt steeds dichterbij.

 4. 13 uur 17. Lotte Kopecky gaat over Van Vleuten. .

  Lotte Kopecky gaat over Van Vleuten.

 5. 13 uur 17. Van Vleuten leidt de dans, maar Kopecky is goed mee. Wat nu? Ze zijn boven! .

  Van Vleuten leidt de dans, maar Kopecky is goed mee. Wat nu? Ze zijn boven!

 6. 13 uur 16. Op de slotklim is het Van Vleuten tegen Kopecky. Van Vleuten sleurt aan kop, Kopecky zit goed in het wiel. .

  Op de slotklim is het Van Vleuten tegen Kopecky. Van Vleuten sleurt aan kop, Kopecky zit goed in het wiel.

 7. 13 uur 15. Aanval Van Vleuten. Van Vleuten wil de klus weer van ver klaren, maar weeral Lotte Kopecky die in het wiel kan blijven zitten. .

  Aanval Van Vleuten

  Van Vleuten wil de klus weer van ver klaren, maar weeral Lotte Kopecky die in het wiel kan blijven zitten.

 8. Laatste km. In de laatste kilometer zal alles beslist worden. Ze beginnen bijna aan de Via Santa Caterina in Siena. . 13 uur 15.

  Laatste km.

  In de laatste kilometer zal alles beslist worden. Ze beginnen bijna aan de Via Santa Caterina in Siena.

 9. 13 uur 14. De steile slotklim komt steeds dichterbij. De kopgroep zit nog steeds samen en Lotte Kopecky zit goed gepositioneerd in het wiel van Annemiek van Vleuten. .

  De steile slotklim komt steeds dichterbij. De kopgroep zit nog steeds samen en Lotte Kopecky zit goed gepositioneerd in het wiel van Annemiek van Vleuten.

 10. 13 uur 12. Shirin van Anrooij maakt de aansluiting met de kopgroep. De jonge Nederlandse rijdt een straffe wedstrijd. Ze neemt nog enkele rensters mee waaronder Soraya Paladin (Canyon-SRAM) die meteen de koppositie overneemt.  .

  Shirin van Anrooij maakt de aansluiting met de kopgroep. De jonge Nederlandse rijdt een straffe wedstrijd. Ze neemt nog enkele rensters mee waaronder Soraya Paladin (Canyon-SRAM) die meteen de koppositie overneemt. 

 11. 13 uur 10. 5 kilometer. Een groep met grote namen rijdt richting de Via Santa Catarina. Lotte Kopecky zit nog altijd goed in de kopgroep. .

  5 kilometer

  Een groep met grote namen rijdt richting de Via Santa Catarina. Lotte Kopecky zit nog altijd goed in de kopgroep.

 12. 13 uur 08. Demi Vollering en Marianne Vos rijden naar de kopgroep toe. Vollering probeerde er meteen op en over te gaan, maar dat laten ze in de groep niet gebeuren. .

  Demi Vollering en Marianne Vos rijden naar de kopgroep toe. Vollering probeerde er meteen op en over te gaan, maar dat laten ze in de groep niet gebeuren.

 13. 13 uur 05. Lotte Kopecky heeft met Ashleigh Moolman nog een ploeggenote in de kopgroep. .

  Lotte Kopecky heeft met Ashleigh Moolman nog een ploeggenote in de kopgroep.

 14. 13 uur 05. Samensmelting. De achtervolgende groep heeft de aansluiting gemaakt met Van Vleuten en Kopecky. Demi Vollering en Marianne Vos moeten lossen. .

  Samensmelting

  De achtervolgende groep heeft de aansluiting gemaakt met Van Vleuten en Kopecky. Demi Vollering en Marianne Vos moeten lossen.

 15. 13 uur 05.

  Kopecky is mee in de kopgroep.

 16. 13 uur 03. Achtervolgende groep. In de achtervolgende groep sleurt Katia Niewiadoma (Canyon-SRAM) aan kop van het peloton. In die groep zitten nog: Marianne Vos Demi Vollering Cecilie Uttrup Ludwig Elisa Longo Borghini  Ashleigh Moolman Katia Niewiadoma .

  Achtervolgende groep

  In de achtervolgende groep sleurt Katia Niewiadoma (Canyon-SRAM) aan kop van het peloton. In die groep zitten nog:

  Marianne Vos

  Demi Vollering

  Cecilie Uttrup Ludwig

  Elisa Longo Borghini 

  Ashleigh Moolman

  Katia Niewiadoma

 17. 10 seconden. Lotte Kopecky en Annemiek van Vleuten hebben 10 seconden op de achtervolgende groep. Ze werken goed samen en zijn op weg naar Siena voor de ultieme finale. . 13 uur 03.

  10 seconden

  Lotte Kopecky en Annemiek van Vleuten hebben 10 seconden op de achtervolgende groep. Ze werken goed samen en zijn op weg naar Siena voor de ultieme finale.

 18. 13 uur 01. Kopecky met Van Vleuten aan kop. Lotte Kopecky kraakt niet op de laatste grindstrook en kan Annemiek van Vleuten volgen. Ze zijn nu met 2 op pad. .

  Kopecky met Van Vleuten aan kop

  Lotte Kopecky kraakt niet op de laatste grindstrook en kan Annemiek van Vleuten volgen. Ze zijn nu met 2 op pad.

 19. 12 uur 58. Om 13u kan u de wedstrijd van de vrouwen op televisie verder volgen op Canvas. .

  Om 13u kan u de wedstrijd van de vrouwen op televisie verder volgen op Canvas.

 20. 12 uur 58. Van Vleuten en Kopecky zijn weg!

  Van Vleuten en Kopecky zijn weg!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here