,

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek, onder meer op basis van een al eerder gepubliceerd onderzoek naar jongeren en stress en de invloed van de coronacrisis. Het gaat om jongeren tussen de 15 en 25 jaar oud. 

Meeste stress bij flexwerkers

Uit die groep had ruim 70 procent vorig jaar betaald werk, al dan niet in de vorm van een bijbaan. Dat laatste leidt overduidelijk tot minder stress. Van alle jongeren met een bijbaan, heeft één op de tien regelmatig last van stress.

In de groep jongeren waar werk meer is dan een bezigheid naast hun opleiding, ervaart bijna een derde stress door hun baan. In deze groep geldt vervolgens dat van diegenen zonder vast dienstverband, ruim 40 procent regelmatig last heeft van stress. 

,

Weliswaar zijn er meer jongeren die werkstress hebben dan voor de coronacrisis, de pandemie is niet direct terug te zien in de redenen die jongeren zelf geven voor de stress. Bij ruim een kwart van de jongere met werk zijn de eigen (te hoge) verwachtingen reden voor stress. 

Bang om fouten te maken

Nog eens bijna een kwart heeft regelmatig zenuwen op of vanwege werk uit angst om er fouten te maken. Daarnaast zijn er ook nog jongeren die stress hebben vanwege de hoge werkdruk of omdat het werk te moeilijk is. Bij ongeveer 6 procent van de werkende jongeren wordt de stress veroorzaakt door de angst om hun baan te verliezen. 

,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here