,

In 2021 overnachtten 6,3 miljoen buitenlandse gasten in de Nederlandse hotels, pensions, appartementen, hostels en bed & breakfasts. Los van de groepsaccommodaties kregen alle typen accommodaties te maken met een daling van het aantal gasten.

Vooral hotels hadden het zwaar, met een afname van 14 procent ten opzichte van 2020, blijkt maandag uit voorlopige cijfers van het CBS.

,

Minder Duitsers en Britten

Zo waren er opnieuw minder gasten te verwelkomen uit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het aantal toeristen uit die landen daalde met 24 procent (Duitsland) en 65 procent (VK) tot respectievelijk 2,5 miljoen en 210.000 gasten.

Ten opzichte van 2019, het jaar voor de corona-uitbraak, lag het aantal Duitse gasten 60 procent lager, en die uit het VK zelfs 91 procent. Het aantal Belgen was vorig jaar nagenoeg gelijk aan 2020, maar lag nog wel altijd 56 lager dan in 2019.

,

,

,

Het aantal binnenlandse gasten nam afgelopen jaar wel toe. Het ging in totaal om 25,7 miljoen overnachtingen, 28 procent meer dan in 2020 en nagenoeg net zo veel als in 2019. Vergeleken met dat jaar deden vorig jaar vooral campings (+29 procent) en terreinen met zomerhuisjes, stacaravans en bungalows (+23 procent) het goed. 

Ondanks die stijgingen lag het totaal aantal gasten in 2021 nog altijd 30 procent achter op 2019. Opgeteld ging het vorig jaar om 32 miljoen Nederlandse en buitenlandse toeristen. Dat is wel 17 procent meer dan in 2020.

,

Groei van 10 jaar verdampt

Door alle maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen is de toeristische sector in een klap de groei van meer dan tien jaar kwijtgeraakt.

Hierdoor draagt de sector een stuk minder bij aan de Nederlandse economie. Door een terugloop in de bestedingen daalde dit aandeel in 2020 van 4,4 procent naar 2,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Inmiddels lijkt de reisbranche wel langzaam op te veren.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here