,

Als je iets koopt, dan geeft dat vaak ook aan waar je voor staat, legt consumentenpsycholoog Patrick Wessels uit. “Als je zelf vindt dat je heel duurzaam bent, dan is het niet zo makkelijk om te kopen bij bedrijven die daar niets aan doen”.

Dat wordt nog sterker als je ook tegen anderen zegt dat je duurzaam bent. Dan is het nóg lastiger om te kopen bij een bedrijf dat niet duurzaam is, of een product aan te schaffen dat niet duurzaam is, aldus Wessels. “Stel dat je iemand tegenkomt, hoe kun je dat dan uitleggen?”

,

Wat is duurzaam?

Maar wanneer is een product eigenlijk duurzaam? Het is niet altijd duidelijk wat de duurzaamste keuze, aldus Ward van der Stee, sectoranalist bij ABN Amro, die zich vooral op de detailhandel en vrijetijdssector richt. Probleem is volgens hem ook dat sommige zaken wel als duurzaam neergezet kunnen worden, terwijl ze dat niet zijn. 

Verder kun je bijvoorbeeld wel een broek van biologisch geteeld katoen hebben, maar hoe duurzaam is die broek dan als deze met een vervuilende vrachtwagen is vervoerd, of met kinderarbeid is gemaakt, vraagt hij zich af.

,

Tweedehandskleding (ver)kopen: hoe duurzaam is dat echt?