Waaieralarm was er al op ruim 100 kilometer van de streep. Een bedrijvige Alaphilippe, Vanmarcke en de TotalEnergies-ploeg zaten op de voorposten toen het peloton in stukken en brokken brak.

 

Ook leider Filippo Ganna was bij de les in het waaierspektakel. In tegenstelling tot Arnaud Démare en klimgeit Ivan Sosa, die al snel minuten aangesmeerd kregen.

 

Alaphilippe amuseerde zich rot en sprokkelde een handvol bonificatieseconden bij de tussensprints. De wereldkampioen doet zo een gouden zaak in de strijd om de eindzege.

In het gevecht om de dagzege probeerde Maciej Bodnar nog vriend en vijand te verschalken met een verrassingsuitval.

 

Ganna reed iedereen uit het wiel in een poging om het gat te dichten. Maar de Italiaan hield in om de kansen van sprintkopman Viviani gaaf te houden. 

Gepiloteerd door Luke Rowe haalde Viviani het in de eindsprint eenvoudig met enkele fietslengtes voorsprong op Vanmarcke en Alaphilippe. Ganna behoudt de leiderstrui met 4 seconden bonus op Alaphilippe.

Rituitslag Tour de la ProvenceRituitslag Tour de la Provence

    naam resultaat
1 Elia Viviani 151,8 km in 3u17'58″
2 Sep Vanmarcke zelfde tijd
3 Julian Alaphilippe
4 Martijn Tusveld
5 Samuele Battistella
6 Cédric Beullens
7 Mattias Skjelmose Jensen
8 Pierre Latour
9 Matteo Jorgenson
10 Ilan Van Wilder

Fase per fase

 1. 15 uur 41 match afgelopen

  Viviani kraait victorie!

  In de sprint staat er geen maat op Elia Viviani. Hij wint met lengtes voorsprong op Vanmarcke en Alaphilippe.

 2. 15 uur 41. In een poging om het laatste gaatje te dichten, rijdt Ganna iedereen los uit het wiel. Dat was niet de bedoeling, de Italiaan houdt in. .

  In een poging om het laatste gaatje te dichten, rijdt Ganna iedereen los uit het wiel. Dat was niet de bedoeling, de Italiaan houdt in.

 3. 15 uur 37. Carapaz mag nu wel vol aan de bak, Ganna hangt in zijn wiel om de regie over te nemen. De poging van Bodnar is bijna ingedijkt. .

  Carapaz mag nu wel vol aan de bak, Ganna hangt in zijn wiel om de regie over te nemen. De poging van Bodnar is bijna ingedijkt.

 4. 15 uur 34. Aanval Bodnar. In een sprint maakt Maciej Bodnar geen schijn van kans. Dus sluipt de Poolse hardrijder voorin op kousenvoeten weg. Ineos moet de kastanjes uit het vuur halen. .

  Aanval Bodnar

  In een sprint maakt Maciej Bodnar geen schijn van kans. Dus sluipt de Poolse hardrijder voorin op kousenvoeten weg. Ineos moet de kastanjes uit het vuur halen.

 5. 15 uur 32. Nog 8 kilometer en dat is het sein voor olympisch kampioen Richard Carapaz om de teugels in handen te nemen in de eerste waaier. In dienst van sprinter Viviani. Maar de Ecuadoraan wordt teruggefloten door ploegmakker Rowe: “Het is nog te vroeg”, roept Rowe hem toe. .

  Nog 8 kilometer en dat is het sein voor olympisch kampioen Richard Carapaz om de teugels in handen te nemen in de eerste waaier. In dienst van sprinter Viviani. Maar de Ecuadoraan wordt teruggefloten door ploegmakker Rowe: “Het is nog te vroeg”, roept Rowe hem toe.

 6. 15 uur 27. Nog 12 km. De eerste achtervolgers hinken 50 seconden achterop. Het gaat om Rolland en Rossetto, die oorspronkelijk deel uitmaakten van de eerste waaier. De rest van het veld krijgt straks minuten aangesmeerd. .

  Nog 12 km

  De eerste achtervolgers hinken 50 seconden achterop. Het gaat om Rolland en Rossetto, die oorspronkelijk deel uitmaakten van de eerste waaier.

  De rest van het veld krijgt straks minuten aangesmeerd.

 7. 15 uur 25. De laatste kilometers zijn zo vlak als een biljartlaken en de wind staat niet meer zo gunstig. We verwachten dan ook niet veel wijzigingen meer in de samenstelling van de eerste groep. .

  De laatste kilometers zijn zo vlak als een biljartlaken en de wind staat niet meer zo gunstig. We verwachten dan ook niet veel wijzigingen meer in de samenstelling van de eerste groep.

 8. 15 uur 19. Met 23 renners duiken we de finale in.  De belangrijkste namen: – Julian Alaphilippe – Cedric Beullens – Richard Carapaz – Filippo Ganna – Pierre Latour – Nairo Quintana – Sep Vanmarcke – Ilan Van Wilder – Viktor Verschaeve – Louis Vervaeke – Elia Viviani .

  Met 23 renners duiken we de finale in. 

  De belangrijkste namen:
  – Julian Alaphilippe
  – Cedric Beullens
  – Richard Carapaz
  – Filippo Ganna
  – Pierre Latour
  – Nairo Quintana
  – Sep Vanmarcke
  – Ilan Van Wilder
  – Viktor Verschaeve
  – Louis Vervaeke
  – Elia Viviani

 9. Belg stapt uit koers. We hebben vandaag al afscheid moeten nemen van Emiel Vermeulen. Onze snelle landgenoot kwam al vroeg in de waaieroorlog in de problemen en is uit de wedstrijd gestapt. Nog meer opgaves vandaag: Patrick Bevin (na een val) en Gorka Izagirre. . 15 uur 14.

  Belg stapt uit koers

  We hebben vandaag al afscheid moeten nemen van Emiel Vermeulen. Onze snelle landgenoot kwam al vroeg in de waaieroorlog in de problemen en is uit de wedstrijd gestapt.

  Nog meer opgaves vandaag: Patrick Bevin (na een val) en Gorka Izagirre.

 10. Alaphilippe blijft sprokkelen. Ook de 2e tussensprint is spek voor de bek van Julian Alaphilippe. Dankzij de bonificatieseconden komt de wereldkampioen nu tot op 11 seconden van leider Ganna. Aan de streep liggen er voor de winnaar 10 seconden te rapen. . 15 uur 12.

  Alaphilippe blijft sprokkelen

  Ook de 2e tussensprint is spek voor de bek van Julian Alaphilippe. Dankzij de bonificatieseconden komt de wereldkampioen nu tot op 11 seconden van leider Ganna. Aan de streep liggen er voor de winnaar 10 seconden te rapen.

 11. 15 uur 05. Nog 30 km. Belgen in de eerste waaier: – Ilan Van Wilder (Quick Step-Alpha Vinyl) – Louis Vervaeke (Quick Step-Alpha Vinyl) – Sep Vanmarcke (Israel-Premier Tech) – Cedric Beullens (Lotto-Soudal) – Viktor Verschaeve (Lotto-Soudal) .

  Nog 30 km

  Belgen in de eerste waaier:

  – Ilan Van Wilder (Quick Step-Alpha Vinyl)
  – Louis Vervaeke (Quick Step-Alpha Vinyl)
  – Sep Vanmarcke (Israel-Premier Tech)
  – Cedric Beullens (Lotto-Soudal)
  – Viktor Verschaeve (Lotto-Soudal)

 12. 15 uur 03. In de groep der geslagenen komen de frustraties stilaan naar boven. Groupama-FDJ heeft met Démare de slag gemist en vraagt aan Cofidis om wat beter rond te draaien in de achtervolging. .

  In de groep der geslagenen komen de frustraties stilaan naar boven. Groupama-FDJ heeft met Démare de slag gemist en vraagt aan Cofidis om wat beter rond te draaien in de achtervolging.

 13. 14 uur 51. Viviani favoriet voor dagwinst. Als het tot een sprint komt, is Elia Viviani op papier de snelste man in waaier 1. Al zal ook Julian Alaphilippe meedoen om bonificatieseconden te sprokkelen. Van Belgische zijde is het uitkijken naar Cédric Beullens. De jonge Lotto-renner etaleerde vooral in de jeugdcategorieën al zijn snelle benen. .

  Viviani favoriet voor dagwinst

  Als het tot een sprint komt, is Elia Viviani op papier de snelste man in waaier 1. Al zal ook Julian Alaphilippe meedoen om bonificatieseconden te sprokkelen.

  Van Belgische zijde is het uitkijken naar Cédric Beullens. De jonge Lotto-renner etaleerde vooral in de jeugdcategorieën al zijn snelle benen.

 14. Alaphilippe wint sprint. Bij de tussensprint duwt Alaphilippe als eerste zijn wiel over de streep. Voor Paret-Peintre en Vervaeke. Door de 3 bonificatieseconden die Alaphilippe krijgt, nadert hij in het klassement tot op 14 tellen van FIlippo Ganna. . 14 uur 44.

  Alaphilippe wint sprint

  Bij de tussensprint duwt Alaphilippe als eerste zijn wiel over de streep. Voor Paret-Peintre en Vervaeke. Door de 3 bonificatieseconden die Alaphilippe krijgt, nadert hij in het klassement tot op 14 tellen van FIlippo Ganna.

 15. 14 uur 34. Samenstelling eerste waaier. Filippo Ganna, Richard Carapaz, Luke Rowe, Elia Viviani (Ineos Grenadiers) Julian Alaphilippe, Ilan Van Wilder, Louis Vervaeke (Quick Step-Alpha Vinyl) Nairo Quintana, Maxime Bouet en Lukasz Owsian (Arkea-Samsic) Cedric Beullens en Viktor Verschaeve (Lotto-Soudal) Sep Vanmarcke en Mads Würtz Schmidt (Israel-Premier Tech) Pierre Latour en Maciej Bodnar (TotalEnergies) Damien Touzé en Aurélien Paret-Peintre (AG2r-Citroën) Tristan Delacroix en Jean Goubert (Nice) Pierre Rolland (B&B Hotels) Martijn Tusveld (DSM) Matteo Jorgenson (Movistar) Samuele Battistella (Astana) Mattias Jensen (Trek-Segafredo) Stéphane Rossetto (Auber) Tom Mainguenaud (Roubaix) .

  Samenstelling eerste waaier

  Filippo Ganna, Richard Carapaz, Luke Rowe, Elia Viviani (Ineos Grenadiers)

  Julian Alaphilippe, Ilan Van Wilder, Louis Vervaeke (Quick Step-Alpha Vinyl)

  Nairo Quintana, Maxime Bouet en Lukasz Owsian (Arkea-Samsic)

  Cedric Beullens en Viktor Verschaeve (Lotto-Soudal)

  Sep Vanmarcke en Mads Würtz Schmidt (Israel-Premier Tech)

  Pierre Latour en Maciej Bodnar (TotalEnergies)

  Damien Touzé en Aurélien Paret-Peintre (AG2r-Citroën)

  Tristan Delacroix en Jean Goubert (Nice)

  Pierre Rolland (B&B Hotels)

  Martijn Tusveld (DSM)

  Matteo Jorgenson (Movistar)

  Samuele Battistella (Astana)

  Mattias Jensen (Trek-Segafredo)

  Stéphane Rossetto (Auber)

  Tom Mainguenaud (Roubaix)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here