,

In de afgelopen zes maanden trok de ACM al van maar liefst acht energieleveranciers de leveringsvergunning in en daar wil de ACM het graag bij laten.

Van die acht gingen er zes failliet door de hoge energieprijzen. Consumenten kwamen weliswaar niet in de kou te zitten. Maar omdat ze bij een andere energieleverancier werden ondergebracht kregen ze vaak wel te maken met veel hogere prijzen.

,

Extra controle

Normaal bekijkt de ACM aan het begin van de winter hoe energieleverancier er voor staan. Nu komt daar dus na de winter een extra controle bij. Die geldt voor alle 57 energieleveranciers die er nu in Nederland zijn.

Mocht blijken dat er energieleveranciers zijn die er financieel slecht voor staan, dan komt er extra toezicht voor hen. Datzelfde geldt voor energiebedrijven die er in één keer veel nieuwe klanten bij krijgen omdat ze klanten overnemen van een bedrijf dat het loodje moest leggen.

,

,

Hogere én lagere prijzen kunnen probleem zijn

Afgelopen tijd kwamen energieleveranciers in de problemen, omdat ze niet genoeg langlopende contracten hadden afgesloten voor hun klanten en dus snel extra gas of elektriciteit moesten inkopen. Maar dat moest dan wel tegen de inmiddels flink hogere prijs.

Andersom kunnnen ook lagere energieprijzen voor problemen zorgen. Klanten stappen dan sneller over, omdat ze elders minder hoeven te betalen, legt de ACM uit. Maar als energieleveranciers langlopende contracten hebben afgesloten en ze raken per saldo klanten kwijt, dan kan het zijn dat ze achteraf te veel hebben ingekocht. De gas en die stroom die ze over hebben, moeten energiebedrijven dan verkopen, maar wel tegen lagere prijzen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here