NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Voetbal Formule 1 Meer Sport Spellen , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Coronavirus Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Video Podcast Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Zeeland Rotterdam Utrecht Zwolle Over NU.nl NUfolder NUshop Tickets , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Maandag 07 februari 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , Wüst schrijft historie op laatste Spelen met titelprolongatie op 1.500 meter 07 februari 2022 10:50 07-02-22 10:50 Laatste update: 43 minuten geleden Update: 43 minuten geleden 394 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , Ireen Wüst heeft maandag op de Olympische Spelen historie geschreven door net als vier jaar geleden goud te veroveren op de 1.500 meter. Nooit eerder won een sporter bij vijf Winterspelen op rij een olympische titel. Antoinette de Jong pakte brons in Peking, achter de Japanse favoriete Miho Takagi (zilver). De 35-jarige Wüst beleefde een droomrace in de National Speed Skating Oval. In haar normaal gesproken beste ronde – de tweede volle ronde naar de 1.100 meter – kon ze volop profiteren van haar Canadese opponente Ivanie Blondin op de kruising. Ze finishte in een olympisch record van 1.53,28 en stak direct triomfantelijk haar handen in de lucht.Op dat moment moest haar belangrijkste rivaal nog in actie komen. Topfavoriete Takagi, die dit seizoen drie wereldbekers won op de 1.500 meter, slaagde er in de slotrit echter niet meer in om Wüst van het goud te houden. De Japanse finishte in 1.53,72 en moest genoegen nemen met zilver, voor De Jong (1.54,82).Wüst heeft nu vijf Winterspelen op rij een olympische titel op haar naam staan. De Brabantse schaatslegende begon haar olympische carrière in 2006 met goud op de 3.000 meter, gevolgd door titels op de 1.500 meter (2010), de 3.000 meter, de ploegenachtervolging (beide in 2014) en opnieuw de 1.500 meter (2018).Door haar nieuwe succes in Peking mag Wüst zich nu twaalfvoudig medaillewinnaar noemen op de Spelen. De succesvolste Nederlandse olympiër aller tijden, die voor de vijfde keer het podium op de 1.500 meter haalde, heeft later dit toernooi nog medaillekansen op de ploegachtervolging (15 februari) en de 1.000 meter (17 februari). Ontvang het olympische dagprogramma VolgenKrijg elke avond een melding voor het programma van morgen 82Wüst vol ongeloof na historisch goud: ‘Voelt als een fantastische film’ De Jong neemt revanche met brons Antoinette de Jong nam met haar bronzen medaille op de 1.500 meter revanche voor haar teleurstellende optreden op de 3 kilometer, waar ze zaterdag als regerend wereldkampioene slechts als achtste eindigde. Met een tijd van 1.54,82 hield De Jong de Japanse Ayano Sato nipt (1.54,92) achter zich.Olympisch debutant Marijke Groenewoud was in de negende rit de eerste schaatsster die onder de minuut en 55 seconden dook (1.54,97) en eindigde daarmee als vijfde, maar was niet ver verwijderd van brons. De Friezin doet in Peking ook nog mee aan de massastart en op dat onderdeel is ze regerend wereldkampioen.Voor Brittany Bowe liep de 1.500 meter uit op een fiasco. De 33-jarige Amerikaanse, de wereldkampioen van 2015 op deze afstand, eindigde met een tijd van 1.55,81 slechts als tiende. Vooraf werd ze als medaillekandidaat ingeschaald.Nederland staat nu op vier olympische medailles in Peking. Irene Schouten boekte zaterdag het eerste succes door goud te veroveren op de 3.000 meter. Een dag later volgde zilver voor Patrick Roest op de 5 kilometer. Dinsdag staat de 1.500 meter bij de mannen op het programma. De olympische medailles van Ireen Wüst Turijn 2006 – goud op 3.000 meter Turijn 2006 – brons op 1.500 meter Vancouver 2010 – goud op 1.500 meter Sotsji 2014 – goud op 3.000 meter Sotsji 2014 – goud op ploegenachtervolging Sotsji 2014 – Zilver op 1.000 meter Sotsji 2014 – Zilver op 1.500 meter Sotsji 2014 – Zilver op 5.000 meter Pyeongchang 2018 – Goud op 1.500 meter Pyeongchang 2018 – Zilver op 3.000 meter Pyeongchang 2018 – Zilver op ploegenachtervolging Peking 2022 – Goud op 1.500 meter Emotie na de race bij Ireen Wüst. Emotie na de race bij Ireen Wüst. Foto: ANP Zie ook: Bekijk de olympische medaillespiegel met Nederland op plaats drie , Emotie na de race bij Ireen Wüst. Foto: ANP , Zie ook: Bekijk de olympische medaillespiegel met Nederland op plaats drie

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here