NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Binnenland Buitenland Politiek Klimaat Video , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Coronavirus Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Video Podcast Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Zeeland Rotterdam Utrecht Zwolle Over NU.nl NUfolder NUshop Tickets , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Zaterdag 05 februari 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , Hof vernietigend over Belastingdienst: 'Kan de rechter de fiscus nog geloven?' 05 februari 2022 13:24 05-02-22 13:24 Laatste update: 56 minuten geleden Update: 56 minuten geleden 642 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , Rechters vragen zich af of ze de Belastingdienst nog wel kunnen “geloven en vertrouwen”. Dat staat in een uitspraak in een zaak waarin een bedrijf jarenlang ten onrechte is achtervolgd door de Belastingdienst. De uitspraak van het hof in Arnhem-Leeuwarden is om meerdere redenen opvallend.Allereerst vanwege de felle bewoordingen van de rechter, maar ook omdat het deze keer om de Belastingdienst zelf en niet de afdeling Toeslagen gaat; de fiscus wordt dus in het hart geraakt. Verder blijkt dat er ook ondernemingen op de zwarte lijsten van de Belastingdienst stonden, en dus niet alleen personen. Wat is de Fraude SIgnalering Voorziening? De Belastingdienst hield twintig jaar een zwarte lijst bij In dit datasysteem werden de gegevens van burgers opgenomen van wie (zonder bewijs) gedacht werd dat ze fraude pleegden Het ging om 270.000 burgers Voor het systeem was geen wettelijke grondslag Bij de inschatting van het frauderisico deed de Belastingdienst aan etnisch profileren, er werd dus gekeken naar uiterlijke kenmerken en nationaliteit Wat verder opvalt is dat de Belastingdienst tot op de zitting nog steeds blijkt vast te houden aan “de strenge aanpak”. Pas als het hof met indringende vragen komt, worden de naheffingen ingetrokken.De besloten vennootschap waar het in deze zaak om gaat, is eigendom van een echtpaar dat verschillende bv’s beheert. Een werknemer van een van die bv’s werd gecontroleerd wegens mogelijke fraude met de toeslagen van een kind. Een inspecteur van het belastingkantoor in Emmen besloot daarop in 2016 ook de eigenaren van de bv aan een controle te onderwerpen. Echtpaar wordt jaren achtervolgd door belastinginspecteur zonder bewijs Wie de werknemer is en wie het echtpaar is dat het bedrijf leidde, is niet bekend. Wel staat in het vonnis dat de Belastingdienst uitgaven voor “kinderen met een deels buitenlands klinkende naam” controleerde. De ondernemer voelde zich niet gehoord nadat hij klachten over de inspecteur had ingediend vanwege discriminatie.Volgens de ondernemer en zijn vrouw werd er door de Belastingdienst zonder inhoudelijke toetsing van uitgegaan dat ze privé niet te goeder trouw waren, waarna hen grove fraude werd verweten. Jarenlang werd het echtpaar achtervolgd wegens vermeende verkeerde belastingaangiftes, waarvoor geen snipper bewijs blijkt te zijn. Aftrekposten werden niet geaccepteerd, waarna ze forse naheffingen kregen.Tegenover de rechter verklaren de ondernemer en zijn partner dat ze “vierhonderd blauwe enveloppen” hebben ontvangen en dat ze honderd bezwaren en beroepschriften hebben ingediend. De “fysieke en psychische stress en het onbegrip over wat hen is overkomen, eisten en eisen nog steeds hun tol,” zeggen ze. Een van hen is met burn-outverschijnselen en psychische problemen onder medische behandeling. Zie ook: Belastingdienst stuurt excuses aan 240.000 mensen op zwarte lijst Inspecteur geeft onzorgvuldig handelen toe In mei 2021 kreeg een van hen het bericht dat een van hen was opgenomen in het zogenaamde Fraude Signalering Systeem – de ‘zwarte lijst’. De inspecteur van de Belastingdienst erkende op de zitting dat “onzorgvuldig” is gehandeld en begreep dat het “onderzoek als streng is ervaren”. Van de medewerker van de Belastingdienst die de controle uitvoerde, was bekend dat hij “de strenge aanpak” hanteerde. Hij is inmiddels niet meer werkzaam in die functie.Tijdens de zitting kwam het tot een harde confrontatie tussen het hof en de belastinginspecteur. De ondernemer had de documenten die te maken hebben met het FSV en ook belastingdossiers opgevraagd, maar die had hij niet gekregen. De inspecteur beweerde dat van inzage wel sprake is geweest. De stukken werden echter ook tijdens de zitting niet overgelegd.De rechters weigerden mee te gaan met de beweringen van de inspecteur. “Het hof vraagt of de rechter de Belastingdienst nog wel kan geloven”, staat er in het vonnis. Toen de inspecteur antwoordde dat de aanslagen “waarschijnlijk wel kloppen”, zeiden de rechters: “Het hof vraagt of dit zo is en vraagt nogmaals of de rechter de Belastingdienst kan vertrouwen.”De inspecteur, die niet met het bewijs voor de FSV-signalering kwam, zei plotseling dat de zaak “om een oplossing vraagt” en was bereid naheffingsaanslagen te vernietigen en “ook andere belastingzaken op te lossen”.Het hof noemde de vernietiging van de naheffingen “een begin”. De ondernemer won de zaak op alle punten en de Belastingdienst werd veroordeeld tot vergoeding van de proceskosten, waarbij de rechter vroeg “ruimhartig” te zijn. De inspecteur bleef vervolgens volhouden dat “niet onzorgvuldig is gehandeld”, maar gaf toe dat “het totale plaatje” wel om een “ruimhartige vergoeding” vraagt. Leijten en Omtzigt stellen Kamervragen over de uitspraak De Kamerleden Pieter Omtzigt (Lid Omtzigt) en Renske Leijten (SP) hebben de staatssecretaris van Financiën vragen gesteld over de uitspraak. Omtzigt vraagt zich af waarom de zaak niet eerder is geschikt. “Vierhonderd blauwe enveloppen, dan ben je niet bezig met op een rechtvaardige manier belasting innen, maar met het kapotmaken van levens.”SP’er Leijten, die samen met RTL Nieuws en Trouw het bestaan van de FSV-lijsten naar buiten bracht, noemt het niet meer dan “terecht” dat de rechter de Belastingdienst nu een halt toeroept. “We proberen met een eindeloze reeks moties de Belastingdienst te dwingen mensen informatie te geven over die lijsten. Ze zeggen dat ze er alles aan doen, maar dat blijkt dus helemaal niet het geval. Sterker nog: de dossiers worden niet vrijgegeven. Dat wordt nu door de rechter rechtgezet.” Deze uitspraak tegen de belastingdienst is zeer verontrustend. ben zeer benieuwd hoe het kabinet hem gelezen heeft – Zwarte lijsten voor ondernemers, geen informatie, 400 blauwe enveloppen, stress En uiteindelijk trekt de belastingdienst alles in (1) https://t.co/GjhHsju376AvatarAuteurPieterOmtzigtMoment van plaatsen22:41 – 4 februari 2022 , Zie ook: Belastingdienst stuurt excuses aan 240.000 mensen op zwarte lijst

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here