,

Een lange rij staat er de dagen voor carnaval normaliter bij de paskamers van Sep Feestartikelen in Roosendaal. Op 26 februari moet het feest weer losbarsten en normaal is het er in deze weken superdruk, maar eigenaar Dennis Sep heeft nu genoeg tijd voor een praatje. In de bijna zestig jaar dat het familiebedrijf bestond was het niet eerder in de weken voor carnaval zo rustig.

“Mensen zijn heel terughoudend, wachten tot er groen licht vanuit de overheid is. Wat kan er, komt er bijvoorbeeld een tap buiten? Veel carnavalsstichtingen die in de dorpen en steden het carnaval organiseren bieden een digitaal alternatief. Maar mensen zijn niet bereid om thuis voor de tv een carnavalspakje aan te trekken”, zegt Sep.

,

Er komen wel wat mensen in de winkel. Die kopen bijvoorbeeld veldtekens, met de hand geverfde beeldjes die je om kan hangen die elk jaar anders zijn en worden verzameld. Maar het is veel minder druk dan normaal. Wel heb ik vanochtend nog veel kinderkleding verkocht, een vrouw kocht voor 100 euro. Het carnaval op basisscholen gaat wel door”, zegt Sep. 

Inkoop

Veel kledingwinkels kochten het afgelopen jaar minder zomer -en winterkleding in met het oog op eventuele lockdowns. Dennis Sep heeft echter net zoveel ingekocht als normaal. “Niet inkopen is het begin van het einde. Als het mag, moet je wel iets te bieden hebben. We zijn op oorlogssterkte qua voorraad, alle maten zijn aangevuld.”

Carnavalskleding is deels trendgevoelig. Zo was vorig jaar kleding van de Netflix-serie Casa de Papel populair en dit jaar is Squid Game een hit. “Dat soort pakken moet je niet te veel inkopen. Maar de boerenkiel zit al zestig jaar in het assortiment en de Brabantse sjaal hebben we ook al veertig jaar. Als het nu niet verkocht wordt, dan volgend jaar. Dat geldt ook voor pruiken en vingerloze handschoentjes”, aldus Sep. 

, Dennis Sep verkoopt ook andere feestspullen, bijvoorbeeld voor het EK en WK Voetbal. Dennis Sep verkoopt ook andere feestspullen, bijvoorbeeld voor het EK en WK Voetbal.

,

, Veldtekens, carnavalshangers met lokaal motto en jaartal die populair zijn bij verzamelaars en ieder jaar anders zijn, worden wel goed verkocht in Roosendaal.. Veldtekens, carnavalshangers met lokaal motto en jaartal die populair zijn bij verzamelaars en ieder jaar anders zijn, worden wel goed verkocht in Roosendaal..

,

De winkel in Roosendaal is het hele jaar door open en verkoopt ook feestspullen bij verjaardagen, WK en EK Voetbal, themafeesten, het Oktoberfest en Halloween. Maar de echte omzet wordt met carnaval gedraaid.

Overheidssteun

“Het is best pittig. Het is interen op de reserves, ook al worden we door de overheid geholpen met steun”, zegt Sep. “Halloween heeft wel geholpen, toen waren de beperkingen eraf. Het was qua verkoop onze beste Halloween ooit.”

Intussen staat een deel van het personeel in de wacht. Het bedrijf werkt op drukke dagen rond carnaval met oproepkrachten. “Die staan standby, we kunnen nog niets beloven. Maar als carnaval in de horeca doorgaat, gaat het stormlopen. In twee weken tijd moet dan iedereen zijn pak en accessoires hebben. Maar dat kunnen we wel aan. Familieleden komen helpen.”

,

Nieuwe carnavalswinkel geopend

Als iedereen gevaccineerd is, wordt het gewone leven hervat. Maurice van Hommel kan zich de belofte van het kabinet nog goed herinneren. In de zomer leek alles normaal dus opende hij -naast de al bestaande winkel in Tiburg- een tweede carnavalswinkel in Boxtel.

Daarna sloeg het omikronvirus toe. “Het begint nu sinds anderhalve week eindelijk wat te lopen. Mensen krijgen er zin in. Maar normaal is het in december al druk”, zegt eigenaar Van Hommel.

Vuurwerkverkoop ook mislukt

Het zit hem niet mee, hij heeft ook vuurwerkwinkels maar daar bleven door het vuurwerkverbod de winkels dicht. Steun krijgt hij niet, omdat het bedrijf wel genoeg omzet draaide omdat er ook met onder meer Halloween, kerst en nieuwjaar feestkleding werd verkocht.

“Ik ben blij dat de loop er nu eindelijk wat inkomt. Zo is Squid Game ontzettend populair bij de jeugd, ik heb die pakken nu een dag of vijf binnen en we hebben er al veertig verkocht.”

,

Driedubbele pech

Het moet een goede verkoop worden, wil hij overleven. “Het is erop of eronder. We zitten op de schommel. Carnaval is qua omzet het belangrijkste. We zijn een echt ondernemersgezin. Mijn vrouw had een bruidszaak, maar die heeft ze ook moeten sluiten omdat bruiloften steeds uitgesteld werden”, vertelt Van Hommel.

Hij heeft net zoveel als normaal besteld. “Wel hebben we bij sommige leveranciers afgesproken dat de spullen pas uitgeleverd worden als het nodig is en dat we het inkopen onder voorbehoud van corona. Anders gingen we er echt aan onderdoor. Maar een deel van de spullen komt uit China en wat daar nog van binnen moet komen, kunnen we niet meer annuleren.”

, In Limburg zeggen ze friet. Een kind past een kostuum in de carnavalswinkel 't Mooswief. In Limburg zeggen ze friet. Een kind past een kostuum in de carnavalswinkel 't Mooswief.

,

In Limburg gaat het anders dan in Brabant. Daar maken meer carnavalsvierders hun kleding zelf. Toch hebben ze bij de winkels In ‘t Panhuis en ‘t Mooswief, beide van dezelfde eigenaar in Maastricht, wel last van de onzekerheid. Bij de eerste winkel worden ook andere zaken zoals stoffen, knopen en ritsen verkocht. Bij de tweede winkel alleen feestspullen. 

“Qua kleding wil het nog niet vlotten. De mensen kopen wel veel versieringen om het huis mee te versieren”, zegt eigenaresse Jill Ridder. “In Maastricht kopen de mensen hun kleding altijd op het laatste nippertje, maar nu wachten ze helemaal af. Wat gaat er gebeuren qua regelgeving?”

,

Pasfoto’s en postpakketten

Omzet haalde ze de laatste twee jaar ook uit andere zaken. Zo kun je in de winkels ook pasfoto’s laten maken, postpakketten ophalen en sleutels bij laten maken.

“Ook ballonversieringen verkopen het hele jaar door goed. We zijn niet alleen afhankelijk van carnaval gelukkig. Studenten hebben bijna iedere week wel een themafeestje.”

Veel mensen zullen hetzelfde zelfgemaakte pak dragen als vorig jaar, verwacht ze. “Het is te kort dag om nu nog iets anders te dragen. Al zijn de echte versierders al wel bezig, het kriebelt al bij iedereen.”

,

Optocht in de zomer

Sommige dorpen en steden zoals het Brabantse Oosterhout en Prinsenbeek hebben ervoor gekozen om de carnavalsoptocht naar de zomer te verplaatsen. Is dat redding, mochten de burgemeesters onverhoopt beslissen dat er een zittend carnaval of helemaal geen carnaval in de kroegen komt?

Dennis Sep denkt het niet. “Persoonlijk geloof ik niet in zomercarnaval. Uit onderzoek is ook gebleken dat daar weinig animo voor is. Carnaval is een feest van tradities en vaste patronen. Als er al optochten in de zomer komen, zullen de bezoekers hun normale kleding aandoen, denk ik. Dan heb je een heel andere sfeer dan wanneer er tienduizenden mensen in de stad zijn.”

,