NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Coronavirus Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Video Podcast Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Zeeland Rotterdam Utrecht Zwolle Over NU.nl NUfolder NUshop Tickets , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Vrijdag 28 januari 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , Aantal halsbandparkieten in de Randstad in tien jaar tijd verdubbeld 28 januari 2022 08:48 28-01-22 08:48 Laatste update: 7 minuten geleden Update: 7 minuten geleden 38 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , Het aantal felgekleurde halsbandparkieten in de Randstad is in tien jaar tijd bijna verdubbeld. In heel Nederland vliegen nu z’n 22.000 exemplaren rond. Dat blijkt uit een grote telling door honderd vrijwilligers van Sovon Vogelonderzoek Nederland. De vogels werden geteld op bekende slaapplaatsen voor halsbandparkieten. Buiten het broedseizoen leven halsbandparkieten in groepen en slapen dan samen.De vogels kwamen oorspronkelijk alleen in India en Afrika voor. Maar de afgelopen eeuw heeft de halsbandparkiet zich in allerlei Europese landen en steden gevestigd.In Nederland worden sinds de jaren zestig dit soort parkieten in het wild gesignaleerd. Deze belandden veelal in het wild doordat zij ontsnapten of werden losgelaten uit volières. 112Van parel tot plaag: hoe de halsbandparkiet in Nederland kwam De vogels komen voornamelijk voor in de Randstad Halsbandparkieten komen vooral in de Randstad voor: de meeste dieren werden geteld in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam. Buiten de Randstad zijn er nauwelijks exemplaren gadegeslagen door de vrijwilligers van Sovon.De vogels kunnen goed in het wild overleven in Nederland door de milde winters en voldoende voedsel. Ze eten bessen, noten en knoppen van sierbomen. Ook vinden ze vaak eten op voedertafels in tuinen. Ze zijn te herkennen aan hun heldergroene kleur Halsbandparkieten zijn heldergroen van kleur. Mannetjes hebben een zwarte lijn over de hals lopen die uitloopt in een oranjeroze halsband op het achterhoofd.Vrouwtjes hebben geen ‘halsband’ en zijn effen van kleur. De vogels hebben een zeer korte, scherp omlaag gebogen haaksnavel, zoals papegaaien.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here