,

“Bestellen bij een buitenlandse webwinkel is een flinke gok”, aldus de Consumentenbond. Naast de zorgen om de veiligheid van producten, kan de levertijd ook nog erg lang zijn. Gemiddeld is die 23 dagen, maar de onderzoekers zagen ook gevallen waarbij die kon oplopen tot een jaar. 

Eigen onderzoek

De Consumentenbond heeft ook eigen onderzoek gedaan. Daarvoor bestelde de organisatie 50 producten bij buitenlandse webshops. In 26 gevallen voldeed het product vervolgens niet aan de gestelde veiligheidseisen.

Denk hierbij aan slaapzakjes waar baby’s in kunnen stikken, of onveilig speelgoed. De onderzoekers bestelden ook een airfryer, die tijdens gebruik begon te roken. Daarnaast zagen de onderzoekers ook dat de vereiste veiligheidskeurmerken vaak ontbraken.  

,

De afgelopen jaren werden buitenlandse webwinkels enorm populair. De Consumentenbond vroeg voor hun onderzoek 10.000 mensen naar hun ervaringen. Een derde gaf aan weleens buiten de EU te bestellen. Met name AliExpress bleek daarbij populair. Ruim 60 procent van de mensen gaf aan hier zo nu en dan te bestellen.

Vlekken op kleding

Bijna een derde van de mensen die aangeven weleens iets te kopen bij een buitenlandse webshop, gaf aan dat minimaal een bestellingen niet aan de eigen verwachtingen voldeed. Dan moet je denken aan telefoonkabels die niet opladen, accu’s die snel leeg zijn, of dat er vlekken zaten op bestelde kleding.

Ieder jaar bestellen we weer steeds meer spullen online. Volgens cijfers van Thuiswinkel Markt Monitor gaven we in 2020 2,6 miljard euro uit via buitenlandse webshops.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here