NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Binnenland Buitenland Politiek Klimaat Video , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Coronavirus Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Video Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Zeeland Rotterdam Utrecht Zwolle NUfolder NUshop Tickets Blog NUlab , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Vrijdag 14 januari 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , Weinig lege klassen in eerste schoolweek, maar ventilatie niet overal op orde 14 januari 2022 08:01 14-01-22 08:01 Laatste update: een uur geleden Update: een uur geleden 111 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , Basis- en middelbare scholen mochten afgelopen maandag de deuren weer openen na een extra lange kerstvakantie. Die eerste dagen zijn met relatief weinig lege klassen goed verlopen, concludeert de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) op basis van een peiling onder bijna duizend schooldirecteuren. Wel blijkt de ventilatie bij bijna de helft van de ondervraagde scholen nog steeds niet op orde te zijn. In de eerste schoolweek na de sluiting was gemiddeld 92 procent van de leerlingen en 91 procent van de leraren op school, ziet de AVS. In december, toen werd besloten de kerstvakantie vanwege de omikronvariant met een week te verlengen, was zo’n 78 procent van de leerlingen en 80 procent van de leraren aanwezig op school.Als een klas moest thuisblijven, dan was dat vrijwel in alle gevallen het gevolg van een docent die afwezig was vanwege het coronavirus. Dat gebeurde op 17 procent van de scholen, maar het ging altijd om één of meerdere klassen. In geen geval hoefde een hele school gesloten te worden.Het kabinet besloot dat de scholen de deuren na de kerstvakantie weer mochten openen. Veel leraren hadden op dat moment al een afspraak voor een boosterprik gemaakt. Daarnaast gelden aanvullende maatregelen, waaronder het dragen van een mondkapje op middelbare scholen. Leraren in het basisonderwijs en leerlingen van groep 6, 7 en 8 krijgen het dringende advies om een mondkapje te dragen. Ook wordt dringend geadviseerd om twee keer per week een zelftest te doen. Zie ook: Zo moeten leerlingen en leerkrachten maandag weer veilig naar school kunnen Ventilatie nog vaak niet op orde Daarnaast hebben scholen het advies gekregen om goed te ventileren. Het coronavirus kan zich namelijk ook via hele kleine druppeltjes in de lucht verspreiden. Dat ventileren kan via een ventilatiesysteem, maar het is ook mogelijk om luchtroosters of ramen open te zetten.In de peiling laten de schooldirecteuren weten zich zorgen te maken over de ventilatie in hun gebouwen. Volgens de AVS is die op 45 procent van de ondervraagde scholen niet in orde. 15 procent van deze onderwijsinstellingen is daar wel mee bezig, maar is nog niet klaar.Scholen kunnen subsidie krijgen om de ventilatie in orde te maken, maar moeten 70 procent van de kosten zelf betalen. “Als daar onvoldoende middelen zijn om dat eigen deel te betalen, dan zitten de leerlingen op die school dus letterlijk in de kou”, schrijft de AVS. , Zie ook: Zo moeten leerlingen en leerkrachten maandag weer veilig naar school kunnen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here