,

De gasprijzen op de internationale groothandelsmarkt daalde halverwege december weliswaar flink, maar de vraag is hoe lang dat zo blijft. Dat is onder meer afhankelijk van het weer. Hoe kouder het de komende weken wordt, hoe meer gas er nodig is. 

En daar zit het probleem: er is namelijk weinig voorraad in Europa. Om toch voldoende gas te hebben, zal er extra gas richting Europa getransporteerd moeten worden.

Afhankelijk van Rusland

Dat zou Russisch gas kunnen zijn, maar daar komt op dit moment nauwelijks iets van richting Europa. En het is maar zeer de vraag of dat de komende tijd gaat veranderen. 

Het land was in de afgelopen maanden al niet zo scheutig met het leveren van gas. Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) is Rusland zelfs de veroorzaker van de energiecrisis in Europa. 

,

Het land gebruikt de gaskraan als middel om de EU onder druk te zetten. Door minder gas te leveren, blijft de prijs hoog en dat raakt Europese consumenten in de portemonnee. De bank verhoogt z’n verwachting voor de gasprijs in het eerste kwartaal van dit jaar van 40 euro per megawattuur naar 50 euro.

Conflict om Oost-Oekraïne

En dat is nog zonder rekening te houden met het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Als dit verder escaleert en de VS en EU met sancties tegen Rusland komen, dan ligt het niet voor de hand dat de Russische Nord Stream 2 pijpleiding wel open mag, zei Josep Borrell, de EU-vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken, gisteren. 

In onderstaande video praten we je in minder dan twee minuten bij over wat er speelt in het conflict rondom Oekraïne.

,