Kopecky opent de debatten

“De titel zal niet zomaar aan Cant gegeven worden.” De woorden van Lotte Kopecky waren nog niet koud of ze zoefde al de eerste helling op. De Belgisch kampioene op de weg wilde de koers meteen hard maken. Het werd wel een race zonder Ellen Van Loy, zij moest verstek geven na een positieve coronatest. 

 

Kopecky was er dus wel bij en voerde de forcing. Ze kreeg meteen grote kanonnen Marion Norbert Riberolle, Alicia Franck en Sanne Cant met zich mee.

Het was drummen vooraan en bijna haakten de 4 rensters in elkaar. Gelukkig voor hen kwam het niet tot een valpartij. Sanne Cant raakte dan stilaan op stoom en kreeg eerst nog Riberolle met zich mee.

 

De voormalige Française zag de ferme kuiten van Cant als laatste. Ook zij moest de recordhoudster laten gaan. Cant ging er solo vandoor met een tempo om u tegen te zeggen.

Geen maat op Cant

In de achtergrond kreeg Alicia Franck dan weer te maken met materiaalpech. Ze zag zo Kopecky ietwat verder weg rijden, maar de vermoeidheid sloeg stilaan toe bij Kopecky. Op een helling maakte ze een schuiver waar Franck dan weer van kon profiteren.

De plaatsen lagen dan vast. Cant snelde naar haar 13e titel op rij waardoor het record van Katie Compton (15 Amerikaanse titels) weer wat dichterbij komt. Riberolle ging met het zilver aan de haal. De bronzen medaille was dan weer voor Laura Verdonschot. 

Rituitslag BK veldrijden elite vrouwenRituitslag BK veldrijden elite vrouwen

    naam resultaat
1 Sanne Cant 50'59″
2 Marion Riberolle +1'08″
3 Laura Verdonschot +1'40″
4 Alicia Franck +2'58″
5 Lotte Kopecky +3'20″
6 Marthe Truyen +3'37″
7 Suzanne Verhoeven +3'46″
8 Kiona Crabbé +4'20
9 Karen Verhestraeten +4'29″
10 Jana Dobbelaere +4'43″

De vrouwen elite reden ook samen met de beloften. 16 rensters streden voor de Belgische titel in hun categorie. Uiteindelijk trok Kiona Crabbé aan het langste eind. 

  • Marion Norbert Riberolle: “Ik ben blij met mijn 2e plaats. Ik denk dat het niet hetzelfde is als je als 2e eindigt achter iemand anders dan Sanne Cant. In Gullegem had ik het koud en was ik wat ziek. Ik nam antibiotica en tijdens de koers was het moeilijk om te ademhalen. Er was inderdaad veel wind, het was wat strategisch.  Maar op de technische passage in het zand was ze vertrokken en kon ik haar niet meer volgen. Dus ik heb geen spijt.”
 
  • Laura Verdonschot: “Ik denk dat ik heel tevreden mag zijn met brons. Vooraf zei ik dat ik het podium ambieerde. Ik heb dit seizoen heel anoniem rond gereden. Ik zag dat mijn naam nergens was gevallen, maar ik weet dat als er zand in de omloop ligt, dat ze me nooit mogen afschrijven. Ik vond het vandaag een heel mooie omloop. Ik voelde elke week dat er beterschap in zat. Dat ik niet mee zou doen voor de titel, dat wist ik al. De rest lag open. Het is de 3e plaats geworden en ik ben daar heel tevreden mee. Cant is een heel groot icoon in de cross.”
 
  • Alicia Franck: “Vorig jaar was ik 3e en nu rij ik een veel beter seizoen. Ik had gehoopt op meer. Ik had een beetje materiaalpech en het parcours lag me niet helemaal. Er waren er 3 beter vandaag en dat is jammer.De koude viel wel mee. Wind was er voor iedereen. Ik was goed gekleed, dus daar mag het niet aan liggen.”

Lees ook:

BK veldrijden

Stralende Cant: “Het doet steeds meer deugd om te winnen”