,

Hij wilde het bij zijn nieuwe bedrijf anders doen: minder focus op winst en werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Dit geeft zoveel energie”, zegt Douwe Jan Boersma, oprichter van Opnieuw!.

,

Werknemers met een rugzakje 

Opnieuw! blaast oude meubelen, bijvoorbeeld uit treinen en kantoren, nieuw leven in. Maar ook een groot deel van de werknemers krijgt een nieuwe kans. 

Veel van hen komen uit een lastige situatie, hebben een zogenaamd rugzakje. Zo werken er mensen die lang in een uitkeringssituatie hebben gezeten, mensen met een beperking, vluchtelingen en iemand die komt van een sociale werkplaats.

Hier krijgen ze zelfvertrouwen

“Hier krijgen ze weer zelfvertrouwen. Door duidelijkheid, goede communicatie, vertrouwen en positiviteit zie je mensen opbloeien. Ze worden onderdeel van onze groep mensen die graag vooruit kijkt en niet achteruit.”

Vaste medewerkers werken samen met werknemers die begeleiding nodig hebben. Zo worden ze intern opgeleid. Maar ook buiten werk is er begeleiding.

Ook buiten werk

“Een deel gaat bijvoorbeeld voor het eerst sinds lange tijd weer geld verdienen. Dan helpen wij ze, als dat nodig is, op een goede manier met dat geld omgaan.”

, Bert aan het werk bij OPNIEUW! Bert aan het werk bij OPNIEUW!

,

,

Zoals Bert: “Drie jaar lang heb ik thuis gezeten. Er was wel werk vanuit de gemeente aangeboden, maar dat was minimalistisch. Dat was vooral zodat ik iets te doen had. En toen kwam ik hier terecht, bij Opnieuw!. Dat was een hele mooie uitkomst, ik kom graag onder de mensen.”

‘Niet bang voor uitdagingen’

“Het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is een uitdaging, maar we zijn niet bang voor uitdagingen”, zegt Boersma. “Ik was hiervoor eigenaar van een ander bedrijf, waar winst voorop stond. Dat wilde ik in mijn nieuwe organisatie niet meer.”

,

Meer plekken voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt

Er zijn in Nederland 1 miljoen mensen die meer willen en kunnen werken. Dat is het onbenut arbeidspotentieel. Daarvan zijn zeker 400.000 mensen die graag willen werken maar langs de kant staan omdat ze extra begeleiding nodig hebben.   Zij vallen bijvoorbeeld onder de Participatiewet, hebben een WIA-uitkering of hebben geen recht op een uitkering omdat een partner inkomen heeft.   Het gaat om mensen die een fysieke, mentale of psychische beperking hebben of al lange tijd naast de arbeidsmarkt staan. Het overgrote deel van de mensen in de Participatiewet, 70 procent, is bijvoorbeeld al langer dan twee jaar afhankelijk van een bijstandsuitkering.

,

Banenafspraak

De overheid en sociale partners willen in 2026 125.000 werkplekken voor deze groep creëren, via de Banenafspraak. Maar daar kan meer worden gedaan vinden vier brancheverenigingen.   Er is volgens hen op dit moment zoveel werk, dat sociale ontwikkelbedrijven met een beetje hulp elk jaar 10.000 mensen extra aan het werk kunnen helpen.

‘Plannen weinig concreet’

“Er is haast geboden om invulling te geven aan al die vacatures op de arbeidsmarkt. Er staan nog steeds een miljoen mensen langs de lijn”, zegt Mohamed el Mokaddem van Cedris, een vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt. “Ondernemers zitten met hun handen in het haar, omdat ze niet aan personeel kunnen komen.” 

“In het regeerakkoord staan wel plannen, maar die zijn weinig concreet. Er is geen tijd te verliezen, wij willen snel met de minister om de tafel om concrete plannen te maken.” 

,

Nieuwe cultuur

Dat ziet ook Boersma: “Ik denk dat we alle mensen nodig hebben. Er zijn nu zoveel mensen die veel meer mogelijkheden hebben. Dat kunnen ze doen bij ons, maar ze kunnen ook doorstromen naar een ander bedrijf.”

“Dit is zeker niet de makkelijkste weg, je hebt extra energie nodig. Maar die nieuwe cultuur geeft ook heel veel energie.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here