NU.nl Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Ga naar de inhoud Net binnen Algemeen Economie Sport Tech Media en Cultuur Achterklap Shop Voorpagina Net binnen Populair Meer Minder Wissel kleurenschemaWissel kleurenschema , Binnenland Buitenland Politiek Klimaat Video , Voorpagina Net binnen Meest gelezen Coronavirus Binnenland Buitenland Algemeen Politiek Klimaat Video Weer Economie Geld Werk Ondernemen Brexit Auto Aandelen Verkeer Sport Voetbal Formule 1 Scorebord Spellen Tech Games Reviews Achtergrond Media en Cultuur Films en series Muziek Boek en cultuur Media Achterklap Koningshuis TV gids Overig Kind & Gezin Dieren Eten en drinken Gezondheid NUcheckt Opmerkelijk Thuis Vakantie Wetenschap Wonen Regio Alphen a/d Rijn Amersfoort Amsterdam Breda Den Haag Eindhoven Groningen Haarlem Leiden Zeeland Rotterdam Utrecht Zwolle NUfolder NUshop Tickets Blog NUlab , NU.nl heeft je steun nodig Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het , Zaterdag 01 januari 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl , Liveblog In het hele land autobranden tijdens nieuwjaarsnacht 31 december 2021 15:56 31-12-21 15:56 Laatste update: een uur geleden Update: een uur geleden 738 NUjij-reacties reacties Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email , Gelukkig nieuwjaar en welkom in ons liveblog! Hier volg je de laatste ontwikkelingen rond oud en nieuw in Nederland en de rest van de wereld. Het bleef vannacht relatief rustig in Nederland. Er waren geen grote incidenten, wel veel (auto)branden. Ook elders in Europa bleef het rustig Stuur je vragen en beelden van jouw jaarwisseling naar [email protected] het hele land autobranden tijdens nieuwjaarsnacht Nieuwjaarsnacht verliep relatief rustig voor de hulpdiensten. Wel zijn er in het hele land meldingen van branden binnengekomen, waaronder veel autobranden. Onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Amersfoort, Harderwijk, Veenendaal en Barendrecht ging auto’s in vlammen op.In het Brabantse Oss moesten vijftien woningen worden geëvacueerd. Er was brand uitgebroken in een gasverdeelstation aan de Berghemseweg. Een woordvoerder meldt dat de brandweer het vuur “gecontroleerd laat branden” terwijl de energiemaatschappij probeert het gas af te sluiten om het vuur zo te laten doven. “Waarschijnlijk lukt dat zonder dat mensen in Oss zonder gas komen te zitten”, aldus de woordvoerder. De politie gaat uit van brandstichting.een paar seconden geledenTientallen arrestaties in Noord-Holland, te druk op de DamDe politie in Noord-Holland heeft deze jaarwisseling 32 mensen aangehouden. Zeventien arrestaties hadden met de jaarwisseling te maken, bijvoorbeeld wegens brandstichting, mishandeling of het afsteken van illegaal vuurwerk. Volgens de politie waren er geen grote incidenten in de provincie.In een aantal plaatsen werden agenten bekogeld met vuurwerk. Dat gebeurde vrijdagmiddag al in Volendam, daar werd een persoon opgepakt. In Zaandam gooiden mensen een paar keer met vuurwerk naar agenten. Een verdachte in Den Helder sloeg eerst een politieman die niet aan het werk was met een glas op zijn hoofd. Toen hij werd aangehouden, mishandelde hij nog een agent en iemand van de marechaussee.Rond middernacht stonden er drieduizend tot vierduizend mensen op de Dam om 2022 in te luiden en vuurwerk af te steken. Dat was te druk, oordeelde de politie, die samen met de ME het plein leegmaakte. De meeste mensen gingen rustig weg. Of er op de Dam mensen zijn aangehouden, is niet bekend.33 minuten geledenBurgemeester New York ondanks kritiek beëdigd op Times SquareEric Adams, de nieuwe burgemeester van New York, is ondanks kritiek kort na middernacht (lokale tijd) beëdigd op Times Square, tijdens de traditionele viering van de jaarwisseling daar. 15.000 feestvierders keken toe.Normaal gesproken wonen ongeveer 60.000 mensen de jaarwisseling bij op Times Square. Maar volgens critici waren ook ‘slechts’ 15.000 mensen er te veel. “We moeten meer doen om het virus tegen te houden. Helaas denk ik daarom dat we geen publiek kunnen toestaan op Times Square”, zei Manhattan-bestuurder Marrk Levine eerder tegen The New York Times. Ook epidemioloog Wafaa El-Sadr twijfelde. “Zelfs met alle maatregelen (zoals een de vaccinatie-eis voor alle bezoekers, red.) lopen alle aanwezigen een groot risico op besmetting.”33 minuten geleden40 minuten geledenHulpdiensten op oudjaarsdag 10 procent vaker opgeroepen dan in 2020De hulpdiensten hebben gisteren ongeveer 10 procent meer oproepen gehad dan een jaar eerder. Dat concludeert Alarmeringen.nl, een website die de zogeheten P2000-oproepen van de hulpdiensten bijhoudt. Hulpdiensten kregen deze oudejaarsdag 4600 meldingen binnen, tegenover bijna 4200 op dezelfde dag vorig jaar.Tussen 18.00 uur en middernacht hebben de meldkamers de hulpdiensten ruim 1600 keer gealarmeerd. Dat is 5 procent meer dan in 2020 op oudejaarsavond.Het daadwerkelijke aantal meldingen van de hulpdiensten ligt waarschijnlijk hoger. “Het is bekend dat de hulpdiensten tijdens enorme pieken, zoals rond de jaarwisseling, lang niet alle meldingen die binnenkomen ook daadwerkelijk als alarmeringen via P2000 verzenden”, aldus Wilbert de Vries van alarmeringen.nl. “Als de brandweer bijvoorbeeld toch al onderweg is naar een buitenbrandje, dan kunnen ze net zo goed even doorrijden naar een andere locatie.”43 minuten geledenEn ook deze januari gaat bij velen de kurk weer op de flesDuizenden mensen in Nederland stoppen na Nieuwjaar in ieder geval tijdelijk met het drinken van alcoholhoudende dranken. Zij doen mee aan de achtste editie van IkPas, een campagne om mensen bewust te maken van hun gewoontegedrag inzake alcohol. IkPas is ook bekend als Dry January en duurt dertig dagen.”Je wordt je bewuster van de keuze die je kunt maken om wel of niet te drinken, je doorbreekt je vastgeroeste patronen en alcohol is niet meer vanzelfsprekend”, aldus de organisatoren. Dry January werd bedacht in het Verenigd Koninkrijk, maar de uitdaging is inmiddels overgewaaid naar diverse landen. In Nederland wordt de actie gedragen door GGD, gemeenten en organisaties tegen verslaving.Maar let op, waarschuwen deskundigen tegen NU.nl: zie Dry January als een experiment, niet als een excuus. Meer daarover lees je hier.één uur geledenME vier keer ingezet in FrieslandDe mobiele eenheid (ME) heeft vannacht in meerdere Friese dorpen ingegrepen. Onder meer in Burdaard werd de ME opgeroepen vanwege een grote groep personen die zich tegen de politie keerde. Daarna werd zwaar vuurwerk naar de ME’ers gegooid. Die zette traangas in toen mensen niet weggingen. Een agent raakte lichtgewond nadat er iets tegen zijn hoofd werd gegooid, één persoon is aangehouden voor openlijke geweldpleging.De ME was ook in het centrum van Tzummarum, een dorp boven Franeker, om daar de brandweer te ondersteunen. De agenten werden er bekogeld met flessen en vuurwerk. Een agent zou verwondingen hebben opgelopen, meldt de Leeuwarder Courant. Politie Noord-Nederland kan dat niet bevestigen.Rond 02.00 uur had de brandweer ook hulp nodig in Marrum, boven Leeuwarden. Bij een brand aan de Lage Herenweg belemmerde een grote groep mensen het werk van de brandweerlieden. Om de brandweer de ruimte te geven bij de bluswerkzaamheden, schoot de ME te hulp.Het is niet bekend of er in Tzummarum en Marrum arrestaties zijn verricht.Op oudejaarsavond moest de ME ook ingrijpen bij een brand in het dorp Kollumerzwaag. Op de Koarteloane was onder meer een caravan in brand gestoken. Een groep jongeren maakte het de brandweer lastig. De te hulp geschoten ME werd vervolgens bekogeld met vuurwerk. Eén persoon werd gearresteerd wegens openlijke geweldpleging.één uur geleden2 uur geledenTien aanhoudingen tijdens nieuwjaarsnacht in Zeeuwse ArnemuidenRond de jaarwisseling heeft de politie in Arnemuiden zeker tien mensen aangehouden. Na ongeregeldheden werd de mobiele eenheid (ME) ingezet. Het ging onder meer om vernielingen in het centrum van de plaats. Minimaal tien van een groep van zo’n dertig mensen zijn aangehouden, aldus een politiewoordvoerster.Hoeveel schade er is en wat de precieze aanleiding was voor de ongeregeldheden, is nog onduidelijk.2 uur geledenZeker 129 mensen aangehouden tijdens jaarwisseling in BrusselHet aanhouden van de mensen gebeurde onder meer omdat er vuurwerk werd afgestoken, terwijl er een vuurwerkverbod gold, vertelt een woordvoerder van de politie aan het Belgische persbureau Belga. Het gaat om zogenaamde ‘bestuurlijke aanhoudingen’, wat betekent dat de politie de mensen maximaal 12 uur vast kan houden.De Brusselse brandweer moest 72 keer uitrukken vanwege brandjes op straat. In zes gevallen ging het om autobranden. Door opstootjes raakten een aantal bussen, trams en bushaltes beschadigd.De ambulance moest 120 keer uitrukken in de Belgische hoofdstad. Hoeveel mensen naar het ziekenhuis werden gebracht is onduidelijk.4 uur geledenExplosie illegaal vuurwerk in Berlijn veroorzaakt twaalf gewondenIn de Duitse hoofdstad Berlijn zijn twaalf mensen gewond geraakt door een explosie van illegaal vuurwerk. Onder de gewonden zijn ook kinderen. De explosie gebeurde kort na middernacht tijdens een privéfeestje in het oosten van de stad, meldt de brandweer. Het jongste slachtoffer is elf jaar oud. Alle gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht.Een politiewoordvoerder meldt aan het Duitse persbureau DPA dat het illegale vuurwerk geëxplodeerd moet zijn.4 uur geleden5 uur geleden79Compilatie: Nederland trekt zich weinig aan van vuurwerkverbod en knalt er op los6 uur geledenOogziekenhuis Rotterdam spreekt van rustige nachtHet Oogziekenhuis Rotterdam heeft vooralsnog “een heel rustige nacht” tijdens de jaarwisseling. Oogarts Tjeerd de Faber vertelt rond 01.30 uur één patiënt te moeten behandelen die gewond is geraakt door vuurwerk, “waar dat andere jaren, op vorig jaar na, op dit tijdstip zo’n tien patiënten zouden zijn”. “De nacht is nog jong en het landelijke beeld weet ik niet, maar het lijkt rustig te zijn”, aldus De Faber. Zaterdagochtend denkt de oogarts een algemeen beeld te kunnen geven over het aantal mensen dat rond de jaarwisseling door vuurwerk gewond raakte aan de ogen.6 uur geledenGasverdeelstation in Oss in brandAan de Berghemseweg in Oss is een gasverdeelstation in brand gevlogen. Een deel van het station zou geëxplodeerd zijn. Omdat het gas nog niet is afgesloten, brandt het station nog altijd en heeft blussen nog geen zin. Volgens Omroep Brabant staan er honderden mensen naar te kijken. Ook zouden er 14 woningen in de buurt van het station zijn ontruimd. De oorzaak van de brand is niet bekend.6 uur geledenIn veel steden in Nederland was weinig te merken van het vuurwerkverbod toen het eenmaal middernacht was. Zo ook in Breda.VideoVuurwerkverbod? Niks van te merken in #Breda. In wijk Hooge Vucht klinken ondertussen ‘bommen’ AvatarAuteurNoël van HooftMoment van plaatsen23:07 – 31 december 20216 uur geleden7 uur geledenEuropa begint nieuw jaar zonder grote festiviteiten of incidentenOp veel plaatsen in Europa is het nieuwe jaar ingeluid zonder grote festiviteiten of mensenmenigtes. Wel is in een aantal hoofdsteden, zoals het Griekse Athene, tijdens de jaarwisseling vuurwerk afgestoken. Er waren echter nauwelijks toeschouwers op straat vanwege de coronamaatregelen. Lees hier meer.7 uur geleden45Drone filmt vuurwerk boven Drachten tijdens jaarwisselinggisteren om 23:59Feestvierders op de Dam in Amsterdam.gisteren om 23:59gisteren om 23:4950Drone filmt vuurwerk boven Naaldwijkgisteren om 23:39Politie veegt deel Dam leeg wegens drukteEen grote groep mensen vierde de jaarwisseling op de Dam in Amsterdam. Volgens de politie ging het om “drie- tot vierduizend man”, maar was de situatie onder controle. Er werd onder meer vuurwerk afgestoken.AT5 meldt dat de groep bestond uit Amsterdammers, dagjesmensen en toeristen. Vanwege de drukte heeft de politie een deel van het plein leeg geveegd. Rond 01.00 uur waren er nog maar een paar honderd mensen aanwezig.gisteren om 23:2223Utrechter steekt flinke vuurwerkpot afgisteren om 23:21Menigte viert jaarwisseling op de DamHonderden mensen hebben zich verzameld op de Dam in Amsterdam. Ondanks de coronamaatregelen zijn veel mensen bij elkaar gekomen op het plein om de jaarwisseling te vieren. Er wordt onder meer vuurwerk afgestoken en de mensen hebben zich vooral verzameld rondom de grote kerstboom.gisteren om 23:00GELUKKIG NIEUWJAAR!Namens de hele NU.nl-redactie wensen wij iedereen een gelukkig nieuwjaar en een gezond 2022.gisteren om 22:56Nog 5 minuten!gisteren om 22:49211Zo is onze vuurwerktraditie ontstaangisteren om 22:45Nog 15 minuten! Schenk de champagne maar vast in en neem nog een oliebol, want het jaar zit er nu echt bijna op. Over een klein kwartier is het jaar 2021 voorbij en zijn we ook in Nederland begonnen aan 2022. Uiteraard kun je ook in het nieuwe jaar bij NU.nl terecht voor het laatste nieuws.gisteren om 22:36Oudjaarsavond verloopt vooralsnog rustig in heel Nederland, op enkele incidenten na. In Den Haag moest de brandweer al een paar keer uitrukken voor branden. Zo vatten meerdere voertuigen vlam. Enkele deuren en ramen aan de Hoog Buurlostraat raakte beschadigd nadat er vuurwerk werd afgestoken in een portiek. Elders in Den Haag werden agenten bekogeld met vuurwerk door jongeren, die vervolgens wegrenden. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. Ook in Groningen wordt de politie af en toe door jongeren bekogeld met zwaar vuurwerk. De brandweer rukt uit om vreugdevuren te blussen. De politie moest volgens Dagblad van het Noorden op meerdere plekken ingrijpen om te zorgen dat hulpdiensten hun werk konden doen. In Rotterdam is een scooter volledig afgebrand, waarschijnlijk als gevolg van vuurwerk. De ME werd ingezet in het centrum van het Brabantse dorp Dinteloord. Daarbij ongeveer tien mensen aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Daarbij gaat het onder meer om vuurwerk afsteken en vermoedelijk ook vernielingen. Hulpdiensten en persfotografen werden in Lunteren bekogeld met zwaar vuurwerk, meldt Omroep Gelderland. Ook klagen buurtbewoners over een groot feest dat in het dorp aan de gang is. In het Friese Kollumerzwaag moest de ME in actie komen om de brandweer te ondersteunen bij het blussen vanwege de “dreigende situatie”. Er is één persoon aangehouden wegens het gooien van vuurwerk naar de ME. Ook in Enschede werd er vuurwerk gegooid naar hulpdiensten, waardoor de ME moest ingrijpen. Volgens Tubantia is het met name onrustig in de wijk Velve-Lindehof, waar de brandweer al drie keer moest uitrukken vanavond. gisteren om 22:2345Moskou en Dubai luiden 2022 ingisteren om 22:15In de Russische hoofdstad Moskou zijn grote bijeenkomst voor oud en nieuw verboden vanwege het coronavirus. Daarom zullen de autoriteiten waarschijnlijk hebben bedacht om de vuurwerkshow boven het Rode Plein zo groots en spectaculair mogelijk te maken, zodat hij in de hele stad (en waarschijnlijk ver daarbuiten) te zien is.gisteren om 22:11Over de halve wereld wordt 2022 al knallend onthaald door spectaculaire vuurwerkshows. Zo ook in Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka.gisteren om 22:04Veiligheidsrisicogebieden in Friese dorpenIn de Friese plaatsen Ferwert, Anjum en Marrum zijn een aantal plekken aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. Mensen die zich op straat begeven kunnen preventief gefouilleerd worden. Dit geldt tot morgen 09.45 uur. De politie ontving aanwijzingen dat er “ongeregeldheden en wanordelijkheden” zouden kunnen ontstaan, “zoals confrontaties tussen groepen, confrontatie met de politie, vernielingen, het afsteken van zwaar vuurwerk en vechtpartijen”.In Anjum raakte afgelopen nacht een agent ernstig gewond nadat een man een stuk glas in zijn gezicht gooide. De ME moest meerdere charges uitvoeren om een groep van zo’n 150 relschoppers uit elkaar te drijven. Ook in Ferwert was het onrustig.In Ferwert, Anjum en Marrum zijn een aantal gebieden aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dit geldt vanaf vrijdag 31 december 2021 om 21:45 uur tot zaterdag 1 januari 2022 om 09:45 uur. Meer info: https://t.co/nDXWryQSa1 #Ferwert #Anjum #MarrumAvatarAuteurGemeente Noardeast-FryslânMoment van plaatsen21:23 – 31 december 2021gisteren om 21:59Over een uur is het zover, dan viert ook Nederland de jaarwisseling. Op dit moment gaat de kurk van de champagne in onder meer Zuid-Afrika, Finland, Estland, Griekenland, Roemenië, Israël en Egypte.gisteren om 21:34Jongen verliest hand door vuurwerkongeluk in KootwijkerbroekDoor een ongeluk met vuurwerk in Kootwijkerbroek (Gelderland) is een jongen zijn hand kwijtgeraakt, bevestigt een woordvoerster van de politie na berichtgeving door regionale media. Ook een tweede jongen raakte gewond. Hij wordt behandeld voor letsel aan zijn gezicht. Er zou sprake zijn geweest van een explosie. Beide slachtoffers zijn naar het ziekenhuis vervoerd.gisteren om 21:30In Dubai wordt het nieuwe jaar ingeluid met een vuurwerkshow vanaf de Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld.gisteren om 21:27Oud en Nieuw wordt in Nederland sober gevierd vanwege de opmars van de omikronvariant van het coronavirus. Hier is vrijwel alles gesloten. Maar hoe zit het eigenlijk in andere Europese landen?147Weer sobere Oud en Nieuw in Nederland: hoe is het in andere landen?gisteren om 21:19Recordaantal loten verkocht voor oudejaarstrekkingDe Staatsloterij heeft dit jaar ruim 7,1 miljoen loten verkocht voor de oudejaarstrekking, laat een woordvoerder weten. Het recordaantal van ruim 7 miljoen loten dat in 2020 werd verkocht, is daarmee overschreden.Er werden ongeveer evenveel halve loten (3,7 miljoen) als hele loten (3,4 miljoen) verkocht.Rond middernacht wordt vervolgens bekendgemaakt waar de hoofdprijs is gevallen. Deze staat op 30 miljoen euro. Vorig jaar kwamen de winnaars uit Zwolle en Tiel.gisteren om 20:58De passagiers aan boord van deze vlucht kunnen twee keer nieuwjaar vieren. Ze vertrokken iets na middernacht op 1 januari uit de Chinese hoofdstad Peking, en landen in Los Angeles, waar het op dat moment nog 31 december is.Passengers on flight #CA625 took off from China in 2022 and will land in the USA back in 2021! https://t.co/ZVpMuHgQQZ #BackToTheFuture AvatarAuteurFlightradar24Moment van plaatsen20:07 – 31 december 2021gisteren om 20:46Mensen in Bangladesh laten traditionele wensballonnen opstijgen ter viering van het nieuwe jaar.gisteren om 20:39Op de intensive care-afdeling van het Isala-ziekenhuis in Zwolle wordt het personeel dat deze oudjaarsavond werkt tijdens de pauze verwend met allerlei lekkernijen.Pauze op de IC… We worden enorm verwend AvatarAuteurGerda LubbersenMoment van plaatsen17:27 – 31 december 2021gisteren om 18:50Onrustig in Moordrecht, ME helpt brandweer met blussenIn Moordrecht (Zuid-Holland) is het vrijdagavond enige tijd onrustig geweest, laat de politie weten. Jongeren zorgden voor vernielingen en er was sprake van brandstichting. De ME werd ingezet om de brandweer te helpen met het blussen.Burgemeester Han Weber van de gemeente Zuiderplas, waar Moordrecht onder valt, roept ouders op om hun kinderen thuis te houden. Bij het verhalen van de schade zullen ook ouders aangesproken worden, zegt hij.Onrust in Moordrecht met vernielingen en brandstichting. Brandweer moet met hulp van ME gaan blussen. Erg dat dit nodig is. Diverse reltrappende jongeren aanwezig waaronder ook veel jonge kinderen (12-14). Ouders treed op en houd je kinderen thuis! Neem je verantwoordelijkheid!AvatarAuteurHan WeberMoment van plaatsen17:38 – 31 december 2021gisteren om 18:4053Noord-Korea, Taiwan en Thailand luiden 2022 ingisteren om 18:33In China zijn grote nieuwjaarsvieringen geschrapt vanwege het coronavirus. Desondanks is het in meerdere steden erg druk. Onder meer in hoofdstad Peking komen veel mensen bijeen om samen het nieuwe jaar in te luiden.gisteren om 18:08gisteren om 18:03De ‘nieuwjaarsgolf’ rolt momenteel over Azië. In onder meer China, Japan, Indonesië, Taiwan (foto), Zuid-Korea, en Thailand hebben mensen 2022 ingeluid.gisteren om 17:53Herman van der Zandt telt vrijdagavond af via een videoverbindingDe NOS-presentator verzorgt het Aftelmoment bij de NPO, maar moest in quarantaine omdat hij in de buurt was geweest van iemand met corona.Het Aftelmoment ziet er eigenlijk hetzelfde uit als ieder jaar, maar Van der Zandt is dus nu te zien op een beeldscherm in plaats van in het Top 2000-café, aldus een woordvoerder van de NOS.Het aftellen volgt op de Oudejaarsconference van Peter Pannekoek. Op NPO Radio 2 is voorafgaand aan het aftelmoment de Top 2000 te horen. Vlak voor het nieuwe jaar wordt de nummer 1 uit de lijst gedraaid: Bohemian Rhapsody van Queen.Terug omhoog

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here