Bekijk het verslag:

Een uitdagend parcours, mooi weer en een zege voor zoon Thibau. Enkel nog ploegzeges bij de vrouwen en mannen elite en het jaar kon niet beter beginnen voor Sven Nys.

Lucinda Brand wilde haar ploegleider graag een mooi nieuwjaarsgeschenk geven en bepaalde vanaf de eerste ronde het tempo. Het pak werd al snel uit elkaar geschud, enkel Denise Betsema en Ceylin Alvarado bleven aan haar wiel kleven.

Het enthousiasme van de wereldkampioene werkte aanstekelijk, want ook Alvarado nam het initiatief. De Nederlandse kampioene sprintte naar de finishlijn na ronde 1 en pakte de bonificatieseconden. Brand klopte haar rivaal en knabbelde zo 5 seconden van haar voorsprong in het klassement.

Na de sprint liet het duo Betsema achter in de blubber. Het begin van een stevig duel. Alvarado haperde even, waarna Brand doorstoomde en een kloofje van ruim 5 seconden uitbouwde. 

Alvarado plooide niet en reed in de laatste ronde weer naar het achterwiel van de regenboogtrui. Brand nam de fiets dan maar op haar schouder en liep weg van haar concurrente. Na een lange sprint was ze zeker: het cadeautje voor de ploegleider was binnen.

Lucinda Brand doet een gouden zaak in het algemene klassement. In totaal pakt ze 41 seconden terug op leider Betsema.

Rituitslag GP Sven Nys (vrouwen)Rituitslag GP Sven Nys (vrouwen)

    naam resultaat
1 Lucinda Brand 44'28″
2 Ceylin del Carmen Alvarado op 4″
3 Denise Betsema 37″
4 Annemarie Worst 1'15″
5 Fem van Empel (Ned) 1'32″
6 Sanne Cant 2'08″
7 Kata Blanka Vas 2'20″
8 Maghalie Rochette (Can) 2'25″
9 Clara Honsinger 3'27″
10 Katie Clouse 3'57″

Brand zet Alvarado onder druk in de voorlaatste ronde

Sterke Brand schudt Alvarado van zich af in het slot en wint de GP Sven Nys

Emotionele Brand: “Mijn gedachten zijn bij Amy Pieters en haar familie”

Alvarado: “Mijn beste wedstrijd van het seizoen”

Betsema: “Baal er van dat ik tijd verloren heb”

Fase per fase

 1. 14 uur 30 match afgelopen

  Brand wint felbevochten strijd!

  Lucinda Brand wint de cross in Baal na een felbevochten strijd tegen Ceylin Alvarado. De Nederlandse kampioene leek herboren in de blubber en maakte het de wereldkampioene erg lastig tot aan de streep.

 2. 14 uur 30. Sterke Brand schudt Alvarado van zich af in het slot en wint de GP Sven Nys.

  Sterke Brand schudt Alvarado van zich af in het slot en wint de GP Sven Nys

 3. 14 uur 28. Brand duwt door op de loopstrook. Is dit de beslissende tik? .

  Brand duwt door op de loopstrook. Is dit de beslissende tik?

 4. 14 uur 24. Alvarado heeft Brand te pakken. Met 2 naar de streep? Alvarado dicht het kloofje nu helemaal. .

  Alvarado heeft Brand te pakken

  Met 2 naar de streep? Alvarado dicht het kloofje nu helemaal.

 5. 14 uur 23. In de achtergrond maakt Betsema een foutje in de modder. Ze verliest belangrijke seconden met het oog op het klassement. .

  In de achtergrond maakt Betsema een foutje in de modder. Ze verliest belangrijke seconden met het oog op het klassement.

 6. 14 uur 21. Het duel is nog niet over. Alvarado sluipt dichter bij de wereldkampioene. Nog 3 seconden is het verschil. .

  Het duel is nog niet over. Alvarado sluipt dichter bij de wereldkampioene. Nog 3 seconden is het verschil.

 7. 6 seconden verschil, nog 1 ronde. Brand neemt nu weer wat afstand van Alvarado. Heeft ze genoeg aan 6 seconden om het jaar te beginnen met een overwinning? . 14 uur 19.

  6 seconden verschil, nog 1 ronde

  Brand neemt nu weer wat afstand van Alvarado. Heeft ze genoeg aan 6 seconden om het jaar te beginnen met een overwinning?

 8. 14 uur 15. Kloofje verkleint. Brand probeert de kloof uit te diepen met Alvarado, maar de Nederlandse buigt het hoofd niet. Ze vindt weer aansluiting bij de wereldkampioene. .

  Kloofje verkleint

  Brand probeert de kloof uit te diepen met Alvarado, maar de Nederlandse buigt het hoofd niet. Ze vindt weer aansluiting bij de wereldkampioene.

 9. 14 uur 15. Brand zet Alvarado onder druk in de voorlaatste ronde.

  Brand zet Alvarado onder druk in de voorlaatste ronde

 10. 14 uur 10. Alvarado hapert, Brand stoot door. Het verschil is plots 5 seconden. Vecht de Nederlandse kampioene nog terug? .

  Alvarado hapert, Brand stoot door. Het verschil is plots 5 seconden. Vecht de Nederlandse kampioene nog terug?

 11. Sanne Cant op 1'02″. Sanne Cant rijdt rond op positie 7. De Belgische kampioene moet wel al een minuutje prijsgeven op het duo aan de kop van de wedstrijd. . 14 uur 09.

  Sanne Cant op 1'02″

  Sanne Cant rijdt rond op positie 7. De Belgische kampioene moet wel al een minuutje prijsgeven op het duo aan de kop van de wedstrijd.

 12. 14 uur 06. Lydia Pinto Larenjo maakte een lelijke val op het wasbord. De hulpdiensten kwamen snel ter plaatse. De Spaanse houdt er geen ernstige blessure aan over, maar houdt het wel voor bekeken. .

  Lydia Pinto Larenjo maakte een lelijke val op het wasbord. De hulpdiensten kwamen snel ter plaatse. De Spaanse houdt er geen ernstige blessure aan over, maar houdt het wel voor bekeken.

 13. 14 uur 06. Betsema laat een gaatje van een vijftal seconden. Brand en Alvarado zijn niet van plan om hun landgenote weer te laten aansluiten. .

  Betsema laat een gaatje van een vijftal seconden. Brand en Alvarado zijn niet van plan om hun landgenote weer te laten aansluiten.

 14. 14 uur 06. Spaanse vliegt over het stuur op de dirt jumps.

  Spaanse vliegt over het stuur op de dirt jumps

 15. 14 uur 05.

  Opvallend

  Brand barst in tranen uit om Amy Pieters: “Zege is nu helaas niet belangrijk”