,

“Nederland deed jarenlang objectief te weinig en bungelde onderaan de klimaatlijstjes in Europa”, zegt klimaatwetenschapper Maarten van Aalst van de Universiteit Twente. Van Aalst is ook directeur van het klimaatcentrum van het internationale Rode Kruis en reisde naar Glasgow om deel te nemen aan de klimaattop. Hij is voorzichtig positief, maar: eerst zien, dan geloven.

‘We moeten het laten zien aan China en India’

2022 wordt een cruciaal jaar, zegt Van Aalst. Niet alleen omdat het veranderende klimaat ons steeds vaker een draai om de oren geeft, maar ook om nu eens écht aan minder welvarende landen te laten zien dat het menens is. Te lang en te vaak hebben rijke Westerse landen gezegd dat ze actie zouden ondernemen, te vaak gebeurde dat niet.

,

En dus is er aan het eind van het volgende jaar weer een moment van overleg afgesproken. Een soort tussentijdse check of we van woorden ook daden maken. “We moeten aan armere landen, waaronder China en India laten zien dat het lukt om de klimaatdoelen te halen, en dat het daardoor niet allemaal slechter wordt, maar dat het juist kansen biedt. In die landen groeit de uitstoot nu nog flink.”

Stip op de horizon

Klinkt onrealistisch? Valt reuze mee, verzekert Van Aalst. Voor die uitspraak baseert Van Aalst zich op de geldstromen. “Vroeger was Shell het meest betrouwbare bedrijf om aandelen van te kopen, nu zijn er grote partijen zoals pensioenfonds ABP die zich terugtrekken en andere doelen zoeken. Ook in het nieuwe coalitieakkoord staan zeer ambitieuze doelstellingen. Dat stemt mij positief.”

Benieuwd wat er in dat coalitieakkoord staat op het gebied van klimaat? Dat zie je in de video hieronder:

,

Hogere belasting en een speciale minister: dit zijn de plannen voor het klimaat.